Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΟΒΕ: Ανοδικά το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών το τελευταίο 6μηνο

ΙΟΒΕ: Ανοδικά το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών το τελευταίο 6μηνο

Τον Οκτώβριο η Ελλάδα είχε 3,3 φορές υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος από την τιμή συστήματος στο Nord Pool

Αυξητική πορεία καταγράφει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία το τελευταίο εξάμηνο. Σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία που εκπονεί το ΙΟΒΕ, στην Ελλάδα καταγράφεται σταθερά η υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος για φορτίο βάσης και μάλιστα τους τελευταίου έξι μήνες καταγράφεται ανοδική πορεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό διασυνδεδεμένο σύστημα τον Οκτώβριο ήταν κοντά στα 48 ευρώ/MW έναντι περίπου 15 ευρώ/MW στο Nord Pool που προκύπτει από το σύνολο των ενεργειακών αγορών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας και από τον Αύγουστο του 2019 Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Ολλανδίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανοδικές τάσεις στην ελληνική αγορά ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2020 και έως τον Οκτώβριο η Ελλάδα είχε 3,3 φορές υψηλότερη τιμή (48,3€/MWh) από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (14,6€/MWh).

Σε υψηλότερα επίπεδα η τιμή του αερίου

Σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ακολούθησε τις έντονα πτωτικές τάσεις των βασικών αγορών στην Ευρώπη, ωστόσο παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου (Estimated Border Price στην οποία δεν περιλαμβάνεται το κέρδος του πωλητή) στην Ελλάδα ήταν 54% υψηλότερη σε σχέση με τη μέση spot τιμή στις αγορές Ολλανδίας και Γερμανίας.

Πέραν αυτών αύξηση καταγράφεται και στη μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Η μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (EU Allowance) κινήθηκε πτωτικά από τον Ιούλιο 2019 μέχρι τον Μάιο 2020 ενώ έκτοτε σημειώνει άνοδο 33,8%. Η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στα 26,1€/tCΟ2 σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Οι διαπιστώσεις

Γενικότερα το δελτίο του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία διαπιστώνει:

• Ισχυρή ύφεση και το γ’ τρίμηνο 11,7%, από -14,2% στο β’ τρίμηνο. Σημαντικά υψηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ (-4,3%).

• Ύφεση 8,5% στο εννεάμηνο του 2020, έναντι 7,0% στην ΕΕ.

Ισχυρή πτώση εξαγωγών στο γ’ τρίμηνο (-45%), λόγω μείωσης εξαγωγών υπηρεσιών (-80,0%), ενώ οι εξαγωγές αγαθών εμφάνισαν μικρή αύξηση (+3,5%)

• Συρρίκνωση της ανεργίας για τρίτο συνεχόμενο μήνα, λόγω αποκλειστικά της μείωσης του εργατικού δυναμικού.

• Μικρή επιδείνωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο αλλά αισθητή υποχώρηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

• Επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 89,2 μονάδες από 95,4 μονάδες τον Οκτώβριο.

• Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αλλά σημαντικά μικρότερη του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (-5,7%). Eξασθένιση 3,0% τον Οκτώβρη σε σύγκριση με τον Σεπτέμβρη. Στο δεκάμηνο, -3,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

• Αύξηση εξαγωγών βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο κατά 7,8%. Υποχώρηση εμπορικού ελλείμματος στα €1,8 δισεκ. από €2,5 δισεκ. ένα χρόνο πριν.

• Σημαντική η συμβολή της βιομηχανίας αλουμινίου στην ελληνική οικονομία. Με κύκλο εργασιών περίπου €3,2 δισεκ. Το 2018, η συνολική επίδραση του καθετοποιημένου κλάδου αλουμινίου υπολογίζεται σε 2,3% του ΑΕΠ (€4,3 δισεκ. σε όρους ΑΕΠ).


www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης