Αναλύσεις

J P Morgan: Υπό πίεση τα μέταλλα, ειδικά χαλκός - αλουμίνιο, θα υποχωρήσουν το 2021

J P Morgan: Υπό πίεση τα μέταλλα, ειδικά χαλκός - αλουμίνιο, θα υποχωρήσουν το 2021
Στα υψηλά 7 ετών ο χαλκός τον Δεκέμβριο 2020
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan συστήνει ουδετερότητα στα βασικά μέταλλα, τα οποία περιλαμβάνουν τον χαλκό, αλουμίνιο, νικέλιο και ψευδάργυρο, και τώρα προβλέπει ότι ο χαλκός από 7.700 δολάρια κατά μέσο όρο ανά τόνο να υποχωρήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε περίπου 6.500 δολάρια.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η επιβράδυνση της κινεζικής πίστωσης κατά τη διάρκεια του 2021 θα επιβραδύνει τις τιμές των βασικών μετάλλων που πιθανότατα θα αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε η J P Morgan στην  τριμηνιαία έκθεση προοπτικών.
Κατά την JPMorgan τα βασικά μέταλλα, έχουν δει τα υψηλά τους προβλέποντας ένα τέλος στο ραγδαία άνοδο που σημειώθηκε όλο το 2020.

Στα υψηλά 7 ετών ο χαλκός

Τον Δεκέμβριο 2020, οι τιμές του χαλκού έφτασαν στα υψηλά επίπεδα επτά ετών, ενισχυμένες από το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα λόγω των επιτυχημένων δοκιμών εμβολιασμού Covid-19 και της συνεχώς ισχυρής ζήτησης από την Κίνα.
Ο χαλκός διαπραγματεύτηκε περίπου 7,853 δολάρια ανά τόνο. Στην τριμηνιαία προοπτική των μετάλλων, που δημοσιεύθηκε από την JPMorgan τόνισαν ότι οι τιμές ενώ θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της παρατεταμένης δυναμικής από τις ελπίδες ενός πακέτου τόνωσης των ΗΠΑ, ο κινεζικός πιστωτικός κύκλος έχει κορυφωθεί νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Παρά την ζήτηση δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία

Επιπλέον, ενώ υπάρχει δυνατότητα για νέες σημαντικές πηγές ζήτησης κατά την επόμενη δεκαετία από πρωτοβουλίες απο-λιγνιτοποίησης και απο-ανθρακοποίησης, δεν θα αλλάξουν πολύ τα δεδομένα τα επόμενα δύο χρόνια.
Πέραν από τον χαλκό και τα άλλα βασικά μέταλλα αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια του 2021, λόγω των επίμονων επιπέδων υπερπροσφοράς.
«Περιμέναμε προηγουμένως το Total Social Financing (TSF) - ένα μέτρο της συνολικής πιστωτικής αύξησης - να κορυφωθεί γύρω στο 3ο τρίμηνο του 2021.
Για το σκοπό αυτό, ο ρυθμός ανάπτυξης του TSF τον Νοέμβριο επιβραδύνθηκε σε 13,6% από 13,7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.
Η JPMorgan αναμένει τώρα ότι η ανάπτυξη του TSF θα επιβραδυνθεί στο 12% το 2021 λόγω της μείωσης των 2 τρισεκατομμυρίων γιουάν (310 δισεκατομμύρια δολάρια) στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης