Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Καλαφατάς(CFO Μυτιληναίος) : Σταθερή πλατφόρμα ζήτησης για τις ΑΠΕ - Στα 1000 MW η εταιρία

Καλαφατάς(CFO Μυτιληναίος) : Σταθερή πλατφόρμα ζήτησης για τις ΑΠΕ - Στα 1000 MW η εταιρία
Η δυναμική της πράσινης ενέργειας και βιομηχανίας μεγαλώνει - Στα 4 GW οι κατασκευές της Μυτιληναίος

Στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς αναφέρθηκε ο CFO της Μυτιληναίος κ. Γιάννης Καλαφατάς κατά την ομιλία του στο Capital Link 22ο Ετήσιο Φόρουμ Invest in Greece - Επενδύοντας στην Πράσινη Ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε ότι καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της αγοράς αποτελεί η δυναμικότητα, ενώ σημείωσε ότι βασική παράμετρος είναι να διασφαλισθεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι κλάδοι στην ενεργειακή μετάβαση κινούνται παράλληλα προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο κ. Καλαφατάς έκανε εκτενή αναφορά στις δραστηριότητες της εταιρείας επισημαίνοντας ότι σήμερα ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ λειτουργεί 200 MW αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και θα φθάσει τα 300 MW σε λειτουργία το 2022
Παράλληλα διαθέτει 600MW ηλιακής ενέργειας σε διάφορες χώρες υπό κατασκευή ή έργα σε ωρίμανση
Σε περίπου ενάμιση χρόνο από τώρα ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα έχει σε λειτουργία 1000MW ΑΠΕ
Έχει ήδη κατασκευάσει περισσότερα από 2 GW ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ως εργολάβος EPC και έχει σχεδιάσει άλλα 2 GW για κατασκευή

Αναφερόμενος στις ΑΠΕ ο κ. Καλαφατάς επεσήμανε ότι για να αναπτυχθεί η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με υγιή τρόπο, χρειάζεται μια σταθερή πλατφόρμα ζήτησης.
Στο πλαίσιο αυτής της ενεργειακής μετάβασης που βιώνουμε, σημείωσε, βλέπουμε επίσης μια ταχέως αναπτυσσόμενη συζήτηση για τη μετατροπή της βιομηχανίας σε πράσινη.
Για παράδειγμα, η συζήτηση για το πράσινο αλουμίνιο. Πριν από μερικά χρόνια ήταν μια μικρή συζήτηση και μέσα σε 2 χρόνια, έχει αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, οπότε σήμερα μιλάμε για ένα ξεχωριστό προϊόν στο LME και αυτό οδηγεί την ανάγκη όλων των βιομηχανιών να μετατραπούν σε πράσινη δύναμη και να ξεκινήσουν πράσινο ενεργειακό «ταξίδι».

Αυτό σημαίνει, επεσήμανε ο κ. Καλαφατάς, ότι από την πλευρά της ζήτησης θα έχουμε τεράστια αύξηση από βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις για πράσινη ενέργεια, πράγμα που σημαίνει με τη σειρά του και είναι  κάτι το οποίο αναμένεται να δούμε και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Νωρίτερα ή αργότερα λοιπόν θα έχουμε μια μετάβαση από τις δημοπρασίες στα τιμολόγια με εμπορικές συμβάσεις (PPA).

Η ζήτηση θα είναι εκεί, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τη ζήτηση. Όλος ο κόσμος κινείται από τον τελικό πελάτη και ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού προς την πράσινη ενέργεια και προς τη μείωση του αποτυπώματος CO2 και ίσως προς έναν καθαρό συντελεστή μηδενικών εκπομπών.
Ανησυχία προκαλεί η τραπεζική πρακτική σε ορισμένα εταιρικά PPA, οπότε πρέπει να εργαστούμε σκληρά εκεί επεσήμανε ο κ. Καλαφατάς.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης