Επικαιρότητα

Γιατί το 2021 θα είναι επικό - Η σύγκριση με την γρίπη του 1918 και την δεκαετία του 20

Γιατί το 2021 θα είναι επικό - Η σύγκριση με την γρίπη του 1918 και την δεκαετία του 20

Η επόμενη μέρα θα οδηγήσει στην επιστροφή της γλυκιάς κανονικότητας πιστεύουν στις ΗΠΑ

 

Το επόμενο έτος θα είναι επικό. Θα είναι μια χρονιά ταχείας οικονομικής ανάπτυξης, έκτακτου ιατρικού θριάμβου, τεράστιας ψυχολογικής ανακούφισης, πολιτικής φυσιογνωμίας που προκαλεί μυαλό και κοινωνικής απελευθέρωσης. Σύμφωνα με τον andrewsullivan το καλοκαίρι θα το θυμόμαστε ως το πιο ωραίο από τη δεκαετία του 1980. Θα υπάρξουν πάρτι. θα ταξιδέψουμε με πρωτοφανείς αριθμούς και μετά από ένα ζοφερό έτος απόσυρσης, φόβου, άγχους και μοναξιάς, θα γίνουμε ξανά ανθρώπινοι.

Αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι, εκτός από την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, για κάτι περισσότερο από αισιοδοξία.
Πρώτα απ 'όλα, ο Donald J. Trump δεν θα είναι πρόεδρος.  Αλλά το 2021, θα υπάρξουν μέρες που δεν χρειάζεται να χτυπάς σε κάθε ειδοποίηση ειδήσεων.
Συμβαίνει ήδη. Πότε ο Trump έλεγξε τελευταία έναν κύκλο ειδήσεων;
Η εικόνα ξεθωριάζει αφήνοντας μόνο το ίχνος ενός χλευασμού. Δεν θα φύγει φυσικά. Θα γελάει, θα κάνει tweet, emoting και ψέματα. Αλλά δεν θα αναγκαστούμε να «απορροφήσουμε» τις κακοήθεις, περιπεκτικές του διαθέσεις. Για να έχεις ένα τέτοιου είδος cray-cray άτομο να φωνάζει μανιακά  είναι άλλο από το να είναι υπεύθυνος για ολόκληρη τη χώρα.

Αλλαγή καθεστώτος

Αυτό που κάνει το 2021 περισσότερο από μια απλή αλλαγή καθεστώτος είναι ότι αυτή η τεράστια ψυχική ανακούφιση για τη μισή χώρα σχεδόν σίγουρα που θα συνοδεύεται από ένα τέλος στη μάστιγα. Χωρίς καραντίνα και χωρίς τον φόβο του ιού.
Και περισσότερα: μια σχεδόν αναπόφευκτη οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα V. Σε αυτό το μέτωπο, ο Josh Barro συγκέντρωσε πρόσφατα ορισμένους βασικούς λόγους αισιοδοξίας.
Μεταξύ αυτών: «Οι εξοικονομήσεις νοικοκυριών ήταν εξαιρετικά υψηλές - λόγω των κρατικών ενισχύσεων, αλλά και λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και των χαμηλότερων επιτοκίων.
Συνολικά, το αυξημένο ποσοστό αποταμίευσης σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα έχουν εξοικονομήσει επιπλέον 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια περίπου περισσότερο φέτος από ό, τι είχαν εξοικονομήσει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. " Αυτή είναι μεγάλη ζήτηση που έρχεται.
Ο Neil Dutta σημειώνει επίσης μια υστέρηση των σπιτιών προπωλούνται : ένα εξαιρετικό σημάδι για τις συρρικνωμένες δαπάνες.
Το δολάριο είναι πιο αδύναμο, βοηθώντας τις εξαγωγές. Μια άλλη δεκαετία του 20! Η αναλογία δεν είναι τέλεια αλλά είναι αρκετά κοντά.
Η πανδημία της γρίπης του 1918, η οποία πήρε σχεδόν 700.000 ζωές στις ΗΠΑ και το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ακολούθησε μια απότομη συστολή. Το 1920, η ανεργία αυξήθηκε, το ΑΕΠ μειώθηκε, όπως και φέτος. Αλλά μια μεγάλη, ξαφνική οικονομική πτώση μετατράπηκε σε ανάκαμψη σε σχήμα V που διήρκεσε μια δεκαετία:
«Οι Αμερικανοί καταναλωτές, άρχισαν να το ζουν. Οι Ευρωπαίοι συμμετείχαν επίσης, αγοράζοντας 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές από την Αμερική. Ο πληθωρισμός σημείωσε ανοδική πορεία, όπως και οι τιμές, αλλά οι καταναλωτές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν οτιδήποτε για μια γεύση ελευθερίας. "

Ανακάμψη

Στη δεκαετία του 1920, ακόμη και οι περισσότερες περιοχές που επλήγησαν από τη γρίπη ανέκαμψαν.
Η Laura Spinney, στο βιβλίο της, «Pale Rider: The Spanish Flu of 1918», σημειώνει ότι «όταν οι οικονομολόγοι Elizabeth Brainerd και Mark Siegler κοίταξαν τα ποσοστά θνησιμότητας από κράτος σε κράτος και τα συνέκριναν με το προσωπικό εισόδημα για την επόμενη δεκαετία, βρήκαν μια εντυπωσιακή συσχέτιση: όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό θανάτου, τόσο υψηλότερη είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920. " Και αυτά τα χρόνια έκρηξης μετά το πλήγμα εδραιώθηκαν με την εκλογή τους Warren Harding το 1920.
Κέρδισε, όπως ακριβώς έκανε ο Biden, υποσχόμενος την επιστροφή στην ομαλότητα: «Η παρούσα ανάγκη της Αμερικής δεν είναι ηρωισμός, αλλά θεραπεία. Κανονικότητα.
Όχι επανάσταση, αλλά αποκατάσταση. Όχι διέγερση, αλλά προσαρμογή. " Και η ιστορία έχει πολλά προηγούμενα για εκρήξεις μετά την πληγή.
Ο «Μαύρος Θάνατος» κατέστρεψε τον πληθυσμό, αλλά, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, έδωσε στους υπόλοιπους αγρότες πολύ μεγαλύτερη ώθηση για υψηλότερους μισθούς.
Οι γαιοκτήμονες, σε απάντηση, προσπάθησαν να καταλάβουν πώς να καλλιεργήσουν με λιγότερους εργαζόμενους.
Οι εκδότες προσπάθησαν να παράγουν βιβλία με λιγότερους γραμματείς. Το αποτέλεσμα ήταν μια αύξηση της παραγωγικότητας με την πάροδο του χρόνου.
Η αποτελεσματικότητα άρχισε να έχει σημασία. Ο ιστορικός David Herlihy το έθεσε έτσι: «Η πανούκλα… έσπασε το αδιέξοδο του Malthusian … που απείλησε να κρατήσει την Ευρώπη με τους παραδοσιακούς της τρόπους σε ένα αόριστο μέλλον» Ομοίως, μετά τη Μεγάλη Πανούκλα και τη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666 και το 1667, η πρωτεύουσα «χτίστηκε καλύτερα», για παράδειγμα, με τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές, υπονόμους , δρόμους και κτίρια σε υποχρεωτική πέτρα και τούβλο, με αποκορύφωμα τον νέο καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου του Wren.

Τότε άρχισαν τα πάρτι. Μετά τον Μαύρο Θάνατο, ο Boccacio θρήνησε την ξαφνική έκρηξη της κατανάλωσης αλκοόλ. Το ίδιο συνέβη μετά το 1918.
Υπήρξε ένα μεγάλο baby boom τη δεκαετία του 1920 - με μια ολόκληρη γενιά να χαρακτηρίζεται ως "γιοι της γρίπης". Στη Βρετανία, το 1920 διατηρεί το ρεκόρ ως τη μεγαλύτερη χρονιά για νεογέννητα στην ιστορία.
Και όπως σημειώνει ο Spinney, το Καρναβάλι του Ρίο του 1919 ήταν ένα από τα  κορυφαία για χρόνια: «Οι εφημερίδες τεκμηρίωσαν την «ασυνήθιστη χαρά » που κατακλύζει την πόλη.
«Είχαμε ένα πάρτι» έγραψε ένας χρονογράφος. «Το binge ήταν γεμάτο»,. «Το καρναβάλι ξεκίνησε και μια μέρα στην άλλη, τα έθιμα και η σεμνότητα έγιναν παλιά, ξεπερασμένα …
Οι λαοί άρχισαν να κάνουν πράγματα, να σκέφτονται πράγματα, να νιώθουν άγνωστα και ακόμη και δαιμονικά συναισθήματα».

Η μόδα άλλαξε απότομα. Ο πολιτισμός Cabaret στη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Τα φωτεινά νεαρά πράγματα του Λονδίνου και του Παρισιού.
Οι speakeasies και ο ατελείωτος χορός και τα σκανδαλώδη «πάρτι» ήταν όλα γνωστά χαρακτηριστικά της Δύσης μετά την πανούκλα.

Επιδημία

Κάτι παρόμοιο συνέβη μετά την εκ νέου επιδημία του AIDS.
Για όσους έχουν χαμένα μέλη της οικογένειας και φίλους, το τέλος μιας επιδημίας μπορεί να σημαίνει σαν την αρχή του πένθους και όχι το τέλος της.
Τόσοι πολλοί σε αυτήν την πανδημία έχουν χάσει τους αγαπημένους τους – χωρίς κηδείες και μνημεία που μπορούν να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν την απώλεια.
Υπάρχει θλίψη καθώς και ενέργεια. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα αισθανθούν αναστατωμένοι (και συναισθηματικά εξαντλημένοι) καθώς τελειώνει η έκτακτη ανάγκη.
Και ορισμένοι δεν θα μπορούν να δεχθούν τα καλά νέα, όπως περιέγραψε ο Camus στο «The Plague». Μπορείτε να μείνετε ψυχολογικά προσκολλημένοι στην κρίση.
Μερικοί θα είναι κοινωνικά απομακρυσμένοι για μήνες. Αλλά η ώθηση να αφήσουμε το 2020 πίσω, θα επιταχύνει.

Ίσως αυτή τη φορά να είναι λίγο διαφορετικά, επειδή είμαστε προστατευμένοι από μεγάλο μέρος της αγωνίας και του τραύματος - που συμβαίνει σε νοσοκομεία που δεν μπορούσαμε να επισκεφθούμε ή σε γηροκομεία που έχουν αποκοπεί από τον ευρύτερο κόσμο και συγκεντρωθήκαμε στην παλαιότερη γενιά.
Το 1918, νέοι, ισχυροί και υγιείς ανθρώπους που κατέρρευαν στους δρόμους με φρικτά συμπτώματα όπως αιμορραγία, μαυρισμένα πρόσωπα και χείλη και δέρμα με φυσαλίδες παγιδευμένου αέρα.
Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί, και γι 'αυτό οι περισσότεροι Αμερικανοί αναζητούσαν την απόδραση. Αλλά ακόμη και το 1919, η συντριπτική πλειοψηφία ανάρρωσε ή δεν αρρώστησε καθόλου, όπως σήμερα.
Και μετά τον πόλεμο και την ασθένεια, η ώθηση να τα ξεχάσουμε όλα, να ρίξουμε ολόκληρο το τραύμα στη λήθη, ήταν βαθιά και πραγματική. Ο λόγος που αυτό το τεράστιο γεγονός εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα στη δημόσια συνείδηση είναι επειδή, πολλοί το ήθελαν.

Αλλαγές

Και θα θέλουμε επίσης να το ξεχάσουμε.
Με έναν νέο πρόεδρο, μια νέα σεζόν, ένα θαυματουργό σύνολο εμβολίων και μια ακμάζουσα οικονομία, θα είναι πιο εύκολο να αφήσουμε τον Covid πίσω μας.
Και μπορούμε να πούμε στους εαυτούς μας ένα διαφορετικό είδος ιστορίας από το 1919. Η διαφορά μεταξύ αυτής της πανούκλας και της κάθεμιας πριν από το AIDS είναι ότι δεν ξέσπασε.
Τον τερματίζουμε. Η παθητικότητα και ο θανατηφόρος ιός που σηματοδότησαν πολλές ανθρώπινες εμπειρίες πανούκλας μένουν πίσω.
Μπορούμε σωστά να δούμε αυτό το σημείο καμπής ως μια πραγματική επιστημονική ανακάλυψη, με τεράστιες επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των ιών της πανώλης στο μέλλον.
Και το πάγωμα μιας κοινωνίας για λίγο, θέτοντας ολες τις κοινωνικές τάξεις σε αναμονή, επιτρέποντας στους εαυτούς μας να ξανασκεφτούμε και να επανεκτιμήσουμε πού βρισκόμαστε και πού ήμασταν, έχει συνέπειες, πολλές τις οποίες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε καθόλου αυτήν τη στιγμή.
Ολόκληρες βιομηχανίες θα επανασχεδιασθούν. Οι σταδιοδρομίες θα αλλάξουν. Οι άνθρωποι θα κινηθούν. Τα μοτίβα στο χώρο εργασίας θα αλλάξουν μόνιμα.
Τα μωρά θα γεννηθούν σε μεγαλύτερους αριθμούς. Η νεότερη γενιά θα αυξηθεί και η ίδια η κουλτούρα θα τρέχει με ανανεωμένη ενέργεια.
Αυτό το μέλλον είναι άγνωστο εν μέρει γιατί είναι τόσο αναζωογονητικό. Συγκεντρώστε μια ολόκληρη κοινωνία για ένα χρόνο, καταπιέστε όλα τα ανθρώπινα ένστικτα, περιβάλλετε όλους με φόβο και προσοχή… και στη συνέχεια ελευθερώστε τα όλα. Το τέλος αυτής της επιδημίας έρχεται. Το ξέρουμε τώρα. Μπορούμε να το δούμε στο μέλλον. Και μπορεί σχεδόν να το δοκιμάσει. Ετοιμαστείτε λοιπόν για πάρτι. Επειδή το 2021 θα «ροκάρει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης