Ενέργεια

Νορβηγία: Ανώτατο δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για γεωτρήσεις στην Αρκτική

Νορβηγία: Ανώτατο δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για γεωτρήσεις στην Αρκτική

Απορρίφθηκαν οι αγωγές περιβαλλοντικών οργανώσεων

 

Σχετικά Άρθρα
Το ανώτατο δικαστήριο της Νορβηγίας επιβεβαίωσε τα κυβερνητικά σχέδια για την εξερεύνηση πετρελαίου στην Αρκτική την Τρίτη 22/12/2020, απορρίπτοντας αγωγές διαφωνούντων που δήλωσαν ότι παραβίασαν το δικαίωμα των ανθρώπων σε ένα υγιές περιβάλλον.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πετρελαίου της Νορβηγίας ρέει από νότια της Αρκτικής, η κυβέρνηση πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο δυναμικό βρίσκεται στη Θάλασσα του Μπάρεντς στα βορειότερα παράλια της Ευρώπης.
Η ετυμηγορία της Τρίτης επιβεβαίωσε τις αποφάσεις δύο κατώτερων δικαστηρίων, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της Greenpeace και της ομάδας «Φύση και Νεολαία» ότι ένας γύρος αδειοδότησης πετρελαίου 2015-2016 που έδωσε ανατέθηκε στην Equinor και άλλους παραβίασε το σύνταγμα της Νορβηγίας.
Ενώ η υπόθεση αφορούσε περίπου δέκα άδειες εξερεύνησης που χορηγήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ήλπιζαν ότι η έκκλησή τους θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα περιόριζε την επέκταση της Αρκτικής βιομηχανίας πετρελαίου.
Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης, με ημερήσια παραγωγή περίπου 4 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου.

Απόφαση

«Το ανώτατο δικαστήριο απορρίπτει την έφεση», δήλωσε ο επικεφαλής του δικαστηρίου Toril Marie Oeie καθώς ανακοίνωσε την απόφαση, στην οποία 11 από τις 15 αποφάσεις της επιτροπής δικαστών ήταν υπέρ της κυβέρνησης, ενώ 4 δήλωσαν ότι οι περιβαλλοντικές ομάδες έπρεπε να έχουν κερδίσει.
"Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή νεολαία στερείται θεμελιώδους νομικής προστασίας από περιβαλλοντικές ζημίες που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον μας ... Αυτό είναι σοκαριστικό και είμαστε εξοργισμένοι", ανέφερε η ομάδα Φύση και Νεολαία στο Twitter σε απάντηση στην απόφαση.
Οι ενάγοντες ανέφεραν ότι η άντληση περισσότερου πετρελαίου θα οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνει το κλίμα και τελικά παραβιάζει το σύνταγμα της Νορβηγίας καθώς και τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ωστόσο, η πλειοψηφία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση είχαν ευρεία εξουσία να χορηγούν νέες εκτάσεις πετρελαίου. "Η ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο έχει απορρίψει επανειλημμένα προτάσεις για τερματισμό της εξόρυξης πετρελαίου από τη Νορβηγία", ανέφεραν οι δικαστές.
Το Υπουργείο Ενέργειας και Πετρελαίου ανακοίνωσε σχέδια για έναν ακόμη γύρο αδειών για την Αρκτική, ορίζοντας προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις αρχές του επόμενου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης