Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΑΔΜΗΕ: Ποντίσθηκε το υποβρύχιο καλώδιο για τη διασύνδεση των Σποράδων στην υψηλή τάση

ΑΔΜΗΕ: Ποντίσθηκε το υποβρύχιο καλώδιο για τη διασύνδεση των Σποράδων στην υψηλή τάση

Το υποβρύχιο καλώδιο θάφτηκε σε όλο του το μήκος, δηλαδή για 30 χλμ. σε βάθος έως 400 μέτρα

Ένα σημαντικό βήμα για τη διασύνδεση του νησιωτικού συμπλέγματος των Σποράδων στην υψηλή τάση ολοκληρώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ πριν από λίγες ημέρες, με την ολοκλήρωση στις 17 Δεκεμβρίου της πόντισης του υποβρύχιου καλωδίου Εύβοιας (Μαντούδι) -Σκιάθου.

Μία ημέρα αργότερα ολοκληρώθηκε και η 24ωρη δοκιμαστική ηλέκτριση του καλωδίου. Κάτι που σημαίνει πως η υλοποίηση της διασύνδεσης εξελίσσεται με βάση τον προγραμματισμό του Διαχειριστή, σύμφωνα με τον οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Με τη διασύνδεση με το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς 150 KV, θα ενισχυθεί η ασφάλεια τροφοδοσίας τόσο της Σκιάθου, όσο και της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, που συνδέονται με τη Σκιάθο με εναέρια και υποθαλάσσια καλώδια μέσης τάσης. Οι Σποράδες αυτή τη στιγμή τροφοδοτούνται με ρεύμα μέσω της γραμμής μεταφοράς που ξεκινάει από τον υποσταθμό στο νότιο Πήλιο (Γλαύκος).

Ωστόσο, όταν εμφανίζονται βλάβες στη γραμμή τροφοδοσίας του υποσταθμού Γλαύκου με τον Βόλο, συνήθως λόγω κακοκαιρίας, σημειώνονται διακοπές τροφοδότησης. Κατά συνέπεια, η διασύνδεση 150 kV Εύβοιας - Σκιάθου θα μπορεί σε μία τέτοια περίπτωση να εξυπηρετήσει το σημαντικότερο ποσοστό των φορτίων των Βορείων Σποράδων, αποτελώντας μία εναλλακτική «γραμμή όδευσης» ηλεκτρικής ενέργειας στα τρία νησιά.

Συνολικός προϋπολογισμός 52,3 εκατ. ευρώ

Όπως είχε γράψει το Worldenergynews, η πόντιση ξεκίνησε από το Μαντούδι της Εύβοιας στις 3 Δεκεμβρίου, με το καλώδιο να προσαιγιαλώνεται στο νησί δύο εβδομάδες αργότερα. Το υποβρύχιο καλώδιο έχει θαφτεί στον πυθμένα σε όλο του το μήκος από την Ελληνικά Καλώδια, ανάδοχο του έργου, δηλαδή για 30 χλμ. σε βάθος έως 400 μέτρα.

Έχει κατασκευαστεί στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές υποβρυχίων καλωδίων σε συνεχόμενα μήκη, από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία Ελληνικά Καλώδια, ύψους 42,8 εκατ. ευρώ, αφορά επίσης τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση και των υπόγειων καλωδιακών γραμμών που προβλέπονται στο πλαίσιο. Έτσι, για τη διασύνδεση με το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς 150 KV, προβλέπεται υπόγειο καλωδιακό τμήμα στην Εύβοια (0,13 χλμ.), υπόγειο τμήμα στη Σκιάθο (0,6 χλμ.) καθώς και end-to-end εγκατάσταση οπτικών ινών.

Η υποδομή συμπληρώνεται από έναν υποσταθμό 150/20 kV στη Σκιάθο, προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ, ο οποίος υλοποιείται από την ABB. Η κατασκευή του υποσταθμού έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε όλο το έργο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του μεθεπόμενου έτους.


Κώστας Δεληγιάννης

deligkos[at]gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης