Ηλεκτρισμός

Σήμερα (30/12) η πρώτη δημοπρασία διακοψιμότητας – Με μειωμένο φορτίο τρία λιγνιτωρυχεία

Σήμερα (30/12) η πρώτη δημοπρασία διακοψιμότητας – Με μειωμένο φορτίο τρία λιγνιτωρυχεία
Πρόσφατη υπουργική απόφαση τροποποίησε τα κριτήρια συμμετοχής στις δημοπρασίες διακοπτόμενου φορτίου

 

«Πρεμιέρα» σήμερα (30/12) για τις νέες δημοπρασίες διακοψιμότητας, με τη διεξαγωγή από τον ΑΔΜΗΕ της διαδικασίας για την Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου μεγαλύτερης διάρκειας (ΥΔΦ1), στο πλαίσιο της οποίας θα δημοπρατηθεί ισχύς 400MW. Αύριο θα διεξαχθεί η δημοπρασία για την ΥΔΦ2, όπου η διακοπτόμενη ισχύς είναι και πάλι 400MW.

Οι δύο δημοπρασίες αφορούν το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2021. Επίσης, διεξάγονται με νέα κριτήρια συμμετοχής, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, έχει τροποποιηθεί τόσο το χρονικό διάστημα για τον υπολογισμό της μέγιστης ισχύος κάθε συμμετέχοντα πριν από τη δημοπρασία, όσο και το ποσοστό στο οποίο μπορεί αυτή να διαφοροποιείται από τη μέγιστη ιστορική ισχύ του.

«Εισιτήριο» συμμετοχής μέσω έκθεσης αιτιολόγησης

Έτσι, με βάση την τροποποίηση, κάθε εταιρεία που η μέγιστη ισχύς τριμήνου, η οποία υπολογίζεται πριν την διενέργεια της δημοπρασίας, είναι μικρότερη από το 65% της μέγιστης ιστορικής ισχύος, οφείλει να υποβάλει έκθεση αιτιολόγησης με την οποία να δικαιολογείται η απόκλιση καθώς και η πραγματική δυνατότητα προσφοράς της. Έως τώρα, η προϋπόθεση αυτή αφορούσε τη μέγιστη ισχύ εξαμήνου πριν από τη δημοπρασία, σε σύγκριση με το 50% της μέγιστης ιστορικής ισχύος.

Με βάση τα νέα κριτήρια, η ΔΕΗ χρειάστηκε να υποβάλει έκθεση αιτιολόγησης για δύο λιγνιτωρυχεία, το ορυχείο Κύριου Πεδίου (Ορυχεία ΛΙΠΤΟΛ) και το ορυχείο Νότιου Πεδίου (Χαραυγή) στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, όπως και η θυγατρική της στη Μεγαλόπολη για το αντίστοιχο Λιγνιτικό Κέντρο. Μέσω έκθεσης αιτιολόγησης, εξασφάλισαν επίσης τη συμμετοχή τους η Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια για το διυλιστήριο στον Ασπρόπυργο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα τρία λιγνιτωρυχεία, τα οποία θα συμμετάσχουν στη σημερινή διαδικασία για την ΥΔΦ1, «κατεβαίνουν» με συνολικό δηλωθέν φορτίο μικρότερο κατά περίπου 19MW, από την ισχύ της προηγούμενης διαδικασίας.

Στον αντίποδα, το διυλιστήριο Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ συμμετέχει με μεγαλύτερο δηλωθέν φορτίο, αφού ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο η συντήρηση και αναβάθμισή του, η οποία είχε περιορίσει τη λειτουργία του. Έτσι, η εγκατάσταση των ΕΛΠΕ «κατεβαίνει» τώρα με 12MW, από 7MW τον Σεπτέμβριο.

 

Κώστας Δεληγιάννης

deligkos[at]gmail.com

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης