Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γεγονός ο πρώτος «παροπλισμός» λιγνιτικής μονάδας της RWE

Γεγονός ο πρώτος «παροπλισμός» λιγνιτικής μονάδας της RWE
Θα εξοικονομηθούν σχεδόν 2,5 εκατ. τόνοι εκπομπών CO2 ετησίως από την ατμόσφαιρα μετά την απόσυρση της συγκεκριμένης μονάδας

Παρελθόν αποτελεί η πρώτη λιγνιτική μονάδα της RWE, Niederaussem και συνολικής ισχύος των 300 MW, στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει για την απολιγνιτοποίηση και την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Συγκεκριμένα, ο παροπλισμός της εν λόγω μονάδας σημαίνει απώλεια περίπου 300 θέσεων εργασίας και θα εξοικονομηθούν σχεδόν 2,5 εκατ. τόνοι εκπομπών CO2 ετησίως από την ατμόσφαιρα.

Η μονάδα αυτή αποτελεί μέρος του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής Niederaussem στο Βόρειο Ρήνο-Βεστφαλία, ένα κρατίδιο στα δυτικά της Γερμανίας. Βάσει χρονοδιαγράμματος, ήταν να τεθεί εκτός λειτουργίας στις 31 Δεκεμβρίου 2020, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος για την απόσυρση των ανθρακικών μονάδων.

Οι μελλοντικοί στόχοι

Μέχρι το 2030, θα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα 2/3 της χωρητικότητας του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με βάση λιγνίτη της RWE, επηρεάζοντας 6.000 θέσεις εργασίας συνολικά. Η συλλογική σύμβαση που συνήφθη στα τέλη Αυγούστου θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις.


Τέλος, μέσα στα επόμενα χρόνια, η RWE θα αποσύρει βαθμιαία τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με καύσιμο τον λιγνίτη. Μάλιστα, η εταιρεία πρόκειται να αποζημιωθεί περί τα 2.6 δις ευρώ για την συγκεκριμένη διαδικασία απανθρακοποίησης.

«Ο παροπλισμός αυτής της μονάδας είναι επίσης ένα ακόμη βήμα προόδου στην εφαρμογή της αυστηρής στρατηγικής μείωσης των CO2. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επιτύχουμε την ενεργειακή μετάβαση. Μέχρι το 2040, η RWE θα είναι ουδέτερη από άνθρακα και θα τερματίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον λιγνίτη έως το 2038» τόνισε χαρακτηριστικά ο CEO της εταιρείας, Frank Weigand.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης