Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

O καλός καιρός κατέστησε εξαγωγέα ενέργειας την ΝΑ Ευρώπη

O καλός καιρός κατέστησε εξαγωγέα ενέργειας την ΝΑ Ευρώπη
H Αιολική Παραγωγή είχε την τιμητική της για την κάλυψη της ανοδικής ζήτησης στην Δ.Ευρώπη
Καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Δύση έγινε η αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το διάστημα μεταξύ 28 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου, καθώς η χαμηλή ζήτηση στην περιοχή σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ έριξαν τις spot τιμές του ηλεκτρισμού καθιστώντας τις αγορές της περιοχής εξαιρετικά ανταγωνιστικές σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη.
Η υψηλότερη παραγωγή από ΑΠΕ και κυρίως η σημαντικά χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας κατά τις αργίες της Πρωτοχρονιάς, αλλά και των βελτιωμένων καιρικών συνθηκών στο νότο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ήταν οι βασικοί παράγοντες που συντέλεσαν στην υποχώρηση των τιμών ηλεκτρισμού στην περιοχή.

Υψηλό για την παραγωγή αιολικής

Η εβδομαδιαία παραγωγή αιολικής ενέργειας έφτασε σε υψηλό 40 εβδομάδων σε περιφερειακό επίπεδο, επηρεάζοντας ουσιαστικά τις αγορές στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία.
Η εβδομαδιαία απόδοση της ηλιακής ενέργειας ανέκαμψε επίσης, κυρίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς ο καιρός ήταν καλός.
Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά στη Σερβία, φτάνοντας σε υψηλά 10 εβδομάδων, στα 232,12 GWh.
Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί εν μέρει η χρήση άνθρακα και να ενισχυθεί η ικανότητα εξαγωγής της χώρας, καθώς οι τιμές spot στα βορειοδυτικά σύνορά της διατηρήθηκαν υψηλές κατά τη διάρκεια της αιχμής.
Επιπλέον, οι αγορές της Κροατίας και της Ρουμανίας επηρεάστηκαν θετικά από την ανάκαμψη της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε μικρότερο βαθμό στην ελληνική και την ιταλική αγορά. Αντίθετα, η Τουρκία είχε μια πολύ άνυδρη εβδομάδα, με τις υδροηλεκτρικές της μονάδες να καταγράφουν τη χαμηλότερη εβδομαδιαία παραγωγή των τελευταίων 118 εβδομάδων, μόνον 131 GWh.

Ο εφοδιασμός των Δυτικών Αγορών

Γενικά, η ζήτηση υποχώρησε σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη. Η μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης σημειώθηκε στην Τουρκία και τη Βουλγαρία όπου, η ζήτηση υποχώρησε κατά 9,58% και 9,60% αντίστοιχα.
Εξαίρεση αποτέλεσε η ιταλική αγορά, όπου οι τιμές κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά επηρεασμένες από τις υψηλότερες τιμές spot στην Κεντρική Ευρώπη, συγκεκριμένα στη Γαλλία και την Ελβετία.
Έτσι η Ν.Α Ευρώπη έγινε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εβδομάδας, εφοδιάζοντας τη Δυτική Ευρώπη, όπου η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης και σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή των αιολικών ώθησαν προς τα πάνω στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται σε ανάλυση του ΙΕΝΕ σύμφωνα με την οποία οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot αυξήθηκαν στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη κατά 10 - 20 € / MWh, με τις υψηλότερες αυξήσεις να καταγράφονται στη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου οι μέσες τιμές διαμορφώθηκαν στα 45,25 € / MWh και στα 48,13 € / MWh αντίστοιχα.
Κατά συνέπεια, καθώς οι τιμές spot υποχώρησαν στη νοτιοανατολική Ευρώπη στο εύρος των 39 - 43 € / MWh, οι αγορές του νότου έγιναν εξαιρετικά ανταγωνιστικές, αυξάνοντας σημαντικά τις εξαγωγές τους προς τη Δύση.
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η παραγωγή αιολικής ενέργειας, η οποία αυξήθηκε σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της Τουρκίας, με κορύφωση του αιολικού δυναμικού στην αρχή της εβδομάδας και σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα καθ 'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης