Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Goldman Sachs: Πετρέλαιο, LNG και μέταλλα σε ανοδικό κύκλο με πακέτο 2 τρις στην 2ετία

Goldman Sachs: Πετρέλαιο, LNG και μέταλλα σε ανοδικό κύκλο με πακέτο 2 τρις στην 2ετία
Ο επενδυτικός οίκος εμφανίζεται αισιόδοξος για τα βιομηχανικά commodities με έκθεσή του ημερομηνίας 11/1/2021

ΟΠΕΚ , Γεωργία και κίνητρα για τον COVID στις ΗΠΑ προσέφεραν στήριξη στην αγορά των commodity περιορίζοντας τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs η οποία ενίσχυσε τις προβλέψεις της για τις τιμές LNG. Σύμφωνα με την Goldman τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας περιόρισαν τα ρίσκα για την καθοδική κίνηση των commodities - γεγονός που αντανακλάται στην άνοδο του πετρελαίου και του χαλκού παράλληλα με την απότομη πτώση του χρυσού.
Πρώτον, Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε σε μια μονομερή περικοπή της παραγωγής της που εξουδετερώνει τους τρέχοντες κινδύνους των lockdown, αλλά το πιο σημαντικό είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια αυστηρότερα εποπτευόμενη αγορά, με την κυκλοφορία του εμβολίου να επιταχύνει αυτή την κίνηση την άνοιξη.
Δεύτερον, η νίκη των Δημοκρατικών στη Γεωργία οδήγησε στην πολιτική των ΗΠΑ προς τις περιβαλλοντικές πολιτικές που είναι κεντρικές στην REV (Αναδιανομή, Περιβάλλον και Ευελιξία) με βάση την διαρθρωτική άνοδο της ζήτησης των commodities.
Τρίτον, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν εξασφάλιση της ευελιξίας στις αλυσίδες εφοδιασμού βασικών προϊόντων τους - ιδιαίτερα στη γεωργία.

Πράγματι, αυτοί οι τρεις παράγοντες βοήθησαν στην άνοδο των commodities κατά 24% από τον Νοέμβριο.
Η νίκη των Δημοκρατικών και η μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας έχει αφήσει τις αγορές των commodities με πιο σφιχτές μεσοπρόθεσμες προοπτικές, γεγονός το οποίο οδήγησε την Goldman να αυξήσει την πρόβλεψη 3/6/12 μηνών για το S&P GSCI ER σε 200/207/208 από 183/189/205, προσδοκώντας αποδόσεις commodity 6% / 9% / 10%, ενώ προχωρεί σε προβλέψεις για στενότητα της αγοράς πετρελαίου, αυξάνει τις προβλέψεις ζήτησης μετάλλων. Δεδομένου του μεγέθους του πρόσφατου ράλι οι αγορές είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν βραχυπρόθεσμα.

Άνοδο για τα βιομηχανικά μέταλλα δείχνουν οι προβλέψεις
goldman4.11


goldman1.11

Παγκόσμιο συγχρονισμένο «πράσινο κύμα» κινήτρων

Η νίκη της Γεωργίας ανοίγει ένα δρόμο και για τις τρεις μεγάλες οικονομίες - ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη - να ακολουθήσουν παγκόσμιες συγχρονισμένες πολιτικές που πιθανότατα θα δημιουργήσουν ένα «πράσινο κύμα» τόνωσης, επιταχύνοντας το loop επαναφοράς που οδηγούσε τις αγορές εμπορευμάτων υψηλότερα.
Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι βλέπουν την πρόσφατη νίκη στη Γεωργία να οδηγεί σε επιπλέον πακέτα 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,4% του ΑΕΠ) φέτος και ένα επερχόμενο 0,25% του ΑΕΠ σε νέες ετήσιες δαπάνες που χρηματοδοτούνται από αυξήσεις φόρων, κάτι που βοηθά στη χρηματοδότηση υποδομών και πράσινων πρωτοβουλιών.
Το ευρύτερο αποτέλεσμα τόνωσης - συμπεριλαμβανομένης της πράσινης επένδυσης - βοηθά τη ζήτηση πετρελαίου πολύ πριν δεχτεί αρνητικές επιπτώσεις.
Για παράδειγμα, η Goldman εκτιμά ότι 2 τρισεκατομμύρια δολάρια πράσινων μέτρων για το 2021-22 θα αυξήσουν τη ζήτηση των ΗΠΑ κατά c. 200 χιλ.βαρελ. / ημέρα.
Επίσης, εκτιμά ότι ενώ αυτή η θετική έκπληξη έχασε μέρος της ισχύος της, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της προοπτικής ζήτησης, υπάρχουν επίσης πιθανά πολιτικά ζητήματα γύρω από την Μέση Ανατολή και το Ιράν που θα έχουν σημαντικό ρόλο. Εντούτοις η προτεραιότητα θα δοθεί στην εγχώρια ζήτηση των ΗΠΑ και η ατζέντα του Ιράν θα μείνει πίσω.

Το ρημπάουντ των περιθωρίων διύλισης παρά την επιδείνωση της ζήτησης

goldman2.11
Οι περικοπές του ΟΠΕΚ θα αντισταθμίσουν την αδυναμία της ζήτησης το α τρίμηνο του 2021

LNG: Άνοδος των τιμών επί θύραις

H «σφικτή» αγορά LNG ενισχύει την θερινή bullish πρόβλεψη για τις ΗΠΑ. Οι τιμές JKM ξεπέρασαν τα 21 $ / mmBtu την περασμένη εβδομάδα, ενώ σήμμερα 12/1/2021 τα 32,49 δολ, λόγω διακοπών του εφοδιασμού και της ισχυρής ασιατικής ζήτησης που οφείλεται εν μέρει στις μειώσεις της παραγωγής πυρηνικών στην Ιαπωνία, λόγω συντήρησης και στον ψυχρότερο από τον μέσο όρο καιρό σε όλη τη βορειοανατολική Ασία.
Σύμφωνα με την Goldman αυτοί οι παράγοντες στηρίζουν τις τιμές για το 2021 στα 7,56 $ / mmBtu, συμπεριλαμβανομένης της αναθεωρημένης πρόβλεψης JKM το πρώτο τρίμηνο του 2021 στα 12,65 $ / mmBtu από 7,40 $ στο παρελθόν.
Αύξησε επίσης την πρόβλεψη TTF για το πρώτο τρίμηνο του 2021 στα 6,65 $ / mmBtu από 5,70 $, σε μια πιο σφιχτή ευρωπαϊκή αγορά που οφείλονται σε χαμηλότερες εισαγωγές LNG και τον πιο κρύο από τον μέσο όρο καιρό, κάτι που θα βοηθήσει επίσης την αγορά των ΗΠΑ το ερχόμενο καλοκαίρι.


goldman3.11

Για τις ΗΠΑ η Goldman διατηρεί την εκτίμηση για αργή αύξηση της παραγωγής καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.
Όσον αφορά τις τοποθετήσεις, υπήρξε κάποια σημαντική εκκαθάριση από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, περιορίζοντας τους κινδύνους sell-off από τα τρέχοντα επίπεδα.
Παρόλο που ο θερμότερος από τον μέσο όρο χειμώνας μέχρι στιγμής έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κινδύνων αποθέματος, πιέζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου(χειμώνας 2020/2021) χαμηλότερα, οι τιμές έως σήμερα έχουν καλύψει το σύνολο της καμπύλης, με τη γραμμή NYMEX για το καλοκαίρι το 2021 να μειώνεται κατά 10%.
Αυτό συνεπάγεται σημαντική υποστήριξη στη ζήτηση υποκατάστασης άνθρακα με φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στην αύξηση του αναμενόμενου ελλείμματος 2,5 Bcf / d (2,9% της αγοράς) στα ισοζύγια φυσικού αερίου των ΗΠΑ φέτος.
Ως εκ τούτου, η Goldman εκτιμά ότι απαιτούνται υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ για τους επόμενους μήνες προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για χαμηλότερη ζήτηση και υψηλότερη  τελική αποθήκευση του Οκτωβρίου 2021 ως προς την επάρκεια.
Η Goldman διατηρεί την πρόβλεψη τιμής φυσικού αερίου για το καλοκαίρι του 2021 NYMEX 3,25 $ / mmBtu, πολύ πάνω από τα τρέχοντα 2,8 $, και συνεχίζει να προτείνει μια long θέση αερίου NYMEX για το τρίτο τρίμηνο του 2021.


www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης