Πετρέλαιο

Στα 56 δολ/βαρέλι «βλέπει» τις τιμές πετρελαίου η ΕΙΑ για το α' τρίμηνο του 2021

Στα 56 δολ/βαρέλι «βλέπει» τις τιμές πετρελαίου η ΕΙΑ για το α' τρίμηνο του 2021
Ο κορωνοϊός καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις προσδοκίες για τη ζήτηση πετρελαίου

Στα 56 δολ/βαρέλι προσδιορίζει η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τον δείκτη αναφοράς του αργού πετρελαίου

Πρόκειται για αύξηση 6 δολαρίων από τον μέσο όρο των 50 δολ. τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, εξαιτίας των προσδοκιών ότι η παγκόσμια ζήτηση υγρών πετρελαίου θα είναι μεγαλύτερη φέτος - ειδικά το πρώτο τρίμηνο.


Τι σημαίνει

Αυτή η πραγματικότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε αναλήψεις αποθεμάτων. Μάλιστα, προχθές (20/1), το ΑPI εκτιμά ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ είχαν αποκτήσει επιπλέον 2,562 εκατομμύρια βαρέλια.

Ενώ η ΕΙΑ αναμένει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο, «η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων  COVID-19 θα συνεχίσει να περιορίζει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021». Από την άλλη πλευρά, αναμένει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 5,4% το 2021, «οδηγώντας σε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας». Η παγκόσμια κατανάλωση υγρών καυσίμων το 2021 αναμένεται κατά μέσο όρο 97,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος.

Ενδεικτικά και συγκριτικά με το 2019, η παγκόσμια κατανάλωση ήταν 101,2 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση, πριν ξεκινήσει η πανδημία.

Οι τιμές spot WTI κυμαίνονταν ελαφρώς πάνω από τα 53 $ ανά βαρέλι στις αρχές της Πέμπτης, κάτω μετά την αύξηση του αποθέματος του API την Τετάρτη, και αύξησαν τον αποκλεισμό στην Κίνα λόγω της μικρής έξαρσης του COVID.


Βάσιμη αισιοδοξία

Tέλος, αισιόδοξη παραμένει η ΕΙΑ για τις τιμές του «μαύρου» χρυσού. Παρά την αύξηση των προβλεπόμενων τιμών του αργού πετρελαίου στις αρχές του 2021, αναμένει ότι η ανοδική πίεση των τιμών θα περιοριστεί κατά την περίοδο πρόβλεψης λόγω του υψηλού παγκόσμιου αποθέματος πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης