Ενέργεια

Το Πράσινο Μονοπάτι της Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία

Το Πράσινο Μονοπάτι της Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία
Στις 26/1 η συνεδρίαση

Η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green Tank, σε συνεργασία με το γραφείο του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Ελλάδα, απευθύνουν πρόσκληση για μια διαδικτυακή συζήτηση-χαρτογράφηση του Πράσινου μονοπατιού για την Δίκαιη Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2020, στις 6 μ.μ.

Τα τρία πρώτα χρόνια στη ζωή του ανθρώπου κρίνονται, από τους επιστήμονες, ως περίοδος αποφασιστικής σημασίας. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως ισχύει για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να μετασχηματίσουν το οικονομικό, παραγωγικό μοντέλο που χαρακτήρισε την περιοχή τους για δεκαετίες και ταυτόχρονα διαμόρφωσε την συλλογική της ταυτότητα.

Στην πιο ταχεία ενεργειακή μετάβαση, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ο χρόνος είναι ο πλέον κατασπαταλημένος πόρος, παρόλο που οι ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις κι οι τοπικές οικολογικές φωνές επεσήμαναν από νωρίς την ανάγκη στροφής προς άλλες, καθαρότερες, και οικονομικότερες πηγές ενέργειας. Την ίδια στιγμή, η κοινωνική διάσταση της ενεργειακής μετάβασης, η ενημέρωση των πολιτών κι η συμμετοχή τους στην διαμόρφωση του δικού τους μέλλοντος, φαίνεται να βρίσκεται χαμηλά στην πολιτική ατζέντα, τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο, διακυβεύοντας την βιωσιμότητα του όποιου σχεδίου δίκαιης μετάβασης της περιοχής.

54.jpg

Τοποθετήσεις:

 • Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή: Από το γκρίζο στο πράσινο
  Νίκος Μάντζαρης – Συνιδρυτής The Green Tank, Αναλυτής πολιτικής
 • Η χρόνια πανδημία του «λιγνιτοϊού» και ο Οικολογικός αντίλογος
  Ιστορικά λάθη και ευθύνες, αλλά και ελπίδα για μια τελευταία ευκαιρία

  Λάζαρος Τσικριτζής –  Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
 • Δίκαιη Μετάβαση, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων
  Λευτέρης Ιωαννίδης – Πρώην Δήμαρχος Κοζάνης (2014 – 2019), Μέλος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης
 • “Μεταλιγνιτική εποχή… Μια κοινωνική αντανάκλαση”
  Δήμητρα Καραγιάννη – Φιλόλογος, Συγγραφέας, Εκδότρια και Υπεύθυνη δράσεων του περιοδικού Παρέμβαση

Συντονισμός: Βασιλική Γραμματικογιάννη – Δημοσιογράφος, Ecovoice –Athens Voice

Το βίντεο της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμο με υποτίτλους σε Ελληνικά και Αγγλικά, μέσα από το κανάλι του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στο youtube, μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Δυνατότητα συμμετοχής μέσω ΖΟΟΜ [κωδικός: 635419]  και στο You Tube.

Εγγραφή ΠΡΙΝ την εκδήλωση εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης