Ενέργεια

Στο ΥΠΕΝ σήμερα (25/1) ο Κ. Μητσοτάκης

Στο ΥΠΕΝ σήμερα (25/1) ο Κ. Μητσοτάκης

Έμφαση στην υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής δίνει ο πρωθυπουργός

 

Σχετικά Άρθρα

Σήμερα (25/1) στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφτεί το ΥΠΕΝ ο πρωθυπουργός, καθώς το υπουργείο αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής.

Η σχετική εξομάλυνση που υπάρχει στην Χονδροεμπορική Ρεύματος έχει ανοίξει τις προϋποθέσεις για την πρόοδο στο Target Model, που διαθέτει όμως ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες στον προσδιορισμό του ενεργειακού κόστους.Οι μεγάλες προοπτικές βρίσκονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» , που σήμερα τίθεται σε λειτουργία.

Τα θέματα των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων είναι επίσης στην ατζέντα, αλλά μένουν σταδιακά πίσω και αφορούν κυρίως την ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ. Όπως είναι γνωστό παράταση πήρε ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν ανάλογα με την εγχώρια και διεθνή πολιτική και οικονομική συγκυρία.

Προτεραιότητες του ΥΠΕΝ


Στην κορυφή των προτεραιοτήτων θα παραμείνει η υλοποίηση του σύνθετου project της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης, που ούτως ή άλλως αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Η διασφάλιση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση επενδύσεων στις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, τα δίκτυα ηλεκτρισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, όπως και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ υπόγεια Αποθήκη Καβάλας και Λάρκο).

Target Model και Βιομηχανικά Τιμολόγια στο επίκεντρο



Στα καυτά θέματα που παραλαμβάνει ο κ. Σκρέκας, είναι η λειτουργία του target model που οδήγησε στα ύψη την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, υποχρεώνοντας την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τη ΡΑΕ να επανασχεδιάσουν ουσιαστικά το μοντέλο, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ένα ακόμη καυτό θέμα το οποίο εκτιμάται ότι θα απασχολήσει και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είναι τα βιομηχανικά τιμολόγια.
Η ΔΕΗ προτείνει αυξήσεις της τάξης του 40 και 50% και η πλευρά της βιομηχανίας αναμένει από τον νέο υπουργό παρέμβαση στο πλαίσιο και των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων για στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης