Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

ΙΟΒΕ: Τρία σενάρια για το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2021, από 0,5% έως 5,3% - Οι όροι

ΙΟΒΕ: Τρία σενάρια για το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2021, από 0,5% έως 5,3% - Οι όροι
Εάν η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με πιθανές νέες έντονες εξάρσεις , η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική (0,5-1,0%)
Τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας περιέγραψε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιοχαμηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στη σημερινή, 28 Ιανουαρίου 2021, παρουσίαση της Τριμηνιαίας Έκθεσης «Η Ελληνική Οικονομία, 4ο/2020».
Όπως ανέφερε, η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, εγχωρίως και διεθνώς, σε συνάρτηση με την πρόοδο στον εμβολιασμό, τα εγχώρια μέτρα ανάσχεσης των επιπτώσεών της και ο βαθμός απορρόφησης των έκτακτων πόρων από την ΕΕ, θα είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες του ΑΕΠ φέτος.
Από αυτά τα χαρακτηριστικά της πανδημίας θα εξαρτηθούν η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, κύριο εξαγωγικό προορισμό της Ελλάδας, όπως και η διεθνής τουριστική κίνηση.
Υπό το βασικό σενάριο εξελίξεων, στο οποίο η πανδημία θα υποχωρήσει ήπια κατά το α’-β΄τρίμηνο και δεν θα σημειωθεί νέα ισχυρή έξαρσή της, με την τουριστική περίοδο να μη διαφέρει ουσιαστικά από το 2019, ενώ θα επιτευχθεί ο στόχος απορρόφησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί 2,5% με 3,5%.
 
Αντιθέτως, η δημόσια κατανάλωση θα συρρικνωθεί, από 3,0% έως 5,0%, αφού δεν θα χρειαστούν τόσα μέτρα στήριξης όπως πέρυσι.
Ισχυρή αναμενόμενη διεύρυνση επενδύσεων, καθώς και εξαγωγών (15-18% αμφότερα).
Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση θα αποτυπωθεί και στη ζήτηση για εισαγωγές (+11%).
Υπό αυτές τις τάσεις στο βασικό σενάριο, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2021, με ρυθμό 4,0-4,3%.
Εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει ταχύτερα (ευνοϊκό σενάριο), η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί (5,0-5,3%).

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης