Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το tweet του Άδωνι και η τελική ευθεία για ΔΕΗ - RWE

Το tweet του Άδωνι και η τελική ευθεία για ΔΕΗ - RWE
Tηλεδιάσκεψη γνωριμίας Σκρέκα με τον επικεφαλής της RWE

Εντός των επομένων ημερών όπως όλα δείχνουν, θα οριστικοποιηθεί η συνεργασία της ΔΕΗ με την γερμανική RWE στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταικών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο και του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.
Αυτό προκύπτει από ανάρτηση στο Twitter του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος γνωστό ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της RWE δρ. Ρολφ Μάρτιν Σμιτς στην οποία συμμετείχαν ο ίδιος, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Κώστας Μουσουρούλης.
Όπως αναφέρει στην ανάρτηση του ο κ. Γεωργιάδης κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η σημαντική συμφωνία για συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και της RWΕ, και καταλήγει σημειώνοντας ότι «το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό».

Σε τελικό στάδιο οι συζητήσεις

Πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών για την οριστικοποίηση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δυο εταιριών βρίσκονται σε τελικό στάδιο αν και ακόμη δεν έχουν πέσει υπογραφές.
Όπως είναι γνωστό ΔΕΗ και RWE έχουν υπογράψει από τον περασμένο Μάρτιο MOU για συνεργασία στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με στόχο την ανάπτυξη από κοινού έργων στην Ελλάδα. Επιδίωξη η οποία ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεργασία των δυο εταιριών θα ενεργοποιηθεί το καλοκαίρι με την ίδρυση κοινής εταιρίας και την έναρξη της ανάπτυξης χαρτοφυλακίου μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW καθώς η κάθε εταιρία πρόκειται να εισφέρει έργα 1 GW. Παράλληλα, οι δύο εταιρείες εξετάζουν συνεργασία σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη ως το 2022.
Βασικός κορμός της σύμπραξης φαίνεται ότι θα είναι τα φωτοβολταϊκά, τομέας στον οποίο η RWE έχει σημαντική τεχνογνωσία. Οι εκτάσεις των ορυχείων στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του joint venture, χωρίς να εξαιρούνται άλλες περιοχές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο εκπρόσωπος της RWE Γεώργιος Πατεράκης είχε δηλώσει ότι οι δύο εταιρείες έχουν καταλήξει στους βασικούς όρους της συμφωνίας και μίλησε για «πολλά υποσχόμενη συνεργασία». Μάλιστα ο κ. Πατεράκης, είχε σημειώσει ότι για την RWE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα των ΑΠΕ, η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό επενδυτικό στόχο, καθώς χρειάζεται επενδύσεις υψηλής αξίας.
Σε ανάλογο μήκος κύματος είχε κινηθεί μιλώντας στην ίδια εκδήλωση και ο κ. Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι η επικείμενη συνεργασία των δύο εταιριών αποτελεί μια από τις δύο μεγαλύτερες «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα με «άρωμα» Γερμανίας. Ως δεύτερη, είχε αναφέρει την πιλοτική επένδυση της Volkswagen στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αστυπάλαια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης