Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Trafigura και 3 ακόμα κατεβαίνουν για την ΛΑΡΚΟ

Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Trafigura και 3 ακόμα κατεβαίνουν για την ΛΑΡΚΟ
Οι μεγαλύτεροι Ελληνικοί Όμιλοι και δύο μεγάλοι ξένοι παίκτες εκδηλώνουν ενδιαφέρον
Σχετικά Άρθρα
Η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Trafigura είναι οι 3 από τους 6 ενδιαφερομένους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ.
Το ενδιαφέρον αυτό όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα καθώς αυτοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία του διαγωνισμού, για να εξετάσουν τα δεδομένα και να τα ζυγίσουν ώστε να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέρχεται με την ΑD Holdings AG. Πρόκειται για όμιλο υπηρεσιών με έδρα την Ελβετία που δραστηριοποιείται στο trading των commodities.
Δραστηριοποιείται στην εφοδιαστική αλυσίδα και χρηματοοικονομικές συμβουλές του τομέα της ενέργειας και των μεταλλείων - ορυχείων.
Μεταξύ των βιομηχανικών commodities που δραστηριοποιείται είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το LNG, το LPG, o άνθρακας, τα βιοκαύσιμα, τα ευγενή μέταλλα.
Είναι από τους βασικούς ανεξάρτητους traders, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του στο νικέλιο, primary, άλας νικελίου( μυρμηκικού οξέος), σιδηρονικέλιο περιεκτικότητας από 16% ως 40%.
Διαθέτει στο δυναμικό 110 άτομα με γραφεία στο Λιχνεστάϊν, στην Ελβετία, στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Νότια Αφρική, στην Κίνα, στην Σιγκαπούρη δραστηριοπούμενα σε trade, αποθήκευση, logistics. Παράλληλα το ενεργειακό τμήμα δραστηριοποιείται στο trading πετρελαίου και commodities στις διεθνείς αγορές.
Με το επενδυτικό σχήμα συνδέεται σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια Δασκαλάκη, πρώην διευθυντικό team της ΛΑΡΚΟ.

Σημαντική επίσης είναι η παρουσία της Solway του γνωστού ελβετικού ομίλου, που διαθέτει 1,07 δισ δολ assets.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η Solway Investment Group αποτελεί έναν μεταλλευτικό και μεταλλουργικό όμιλο με έδρα την Ελβετία.
Ο Όμιλος λειτουργεί ορυχεία και εργοστάσια τήξης στη Γουατεμάλα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στην Βόρεια Μακεδονία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, δίνοντας έμφαση κυρίως στην παραγωγή νικελίου. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο του νικελίου από το 2003 και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου (Fe-Ni) παγκοσμίως.

Αντίστοιχα ο όμιλος Trafigura Group Pte είναι ο μεγαλύτερος όμιλος από τους ενδιαφερομένους με κύκλο εργασιών το 2020 στα 147 δισ δολ, EBITDA 6 δισ δολ και καθαρά κέρδη 1,6 δισ δολ.
Πρόσφαρα στις 27 Ιανουαρίου άντλησε με ευρωομόλογο 400 εκατ, ενώ έχει εξαγοράσει επίσης ηπρόσφατα το 10% της Vostok Οil.
Iδρύθηκε το 1993 και εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Ο Όμιλος ασχολείται με το εμπόριο και τη μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και μετάλλων και ορυκτών στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή. Ο τομέας των μετάλλων και ορυκτών, δραστηριοποιείται στην εμπορία χαλκού, μόλυβδου, ψευδάργυρου, αλουμίνιου, σιδηρομεταλλευμάτων, νικελίου, πολύτιμων μετάλλων και άνθρακα σε διάφορες μορφές (σε μορφή μεταλλευμάτων, συμπυκνωμάτων και εξευγενισμένων μετάλλων).

H Commodity and Mining Insight Ireland Limited αποτελεί συνδεδεμένη εταιρία της Commodity and Mining Insight UK Limited, η οποία είναι εξειδικευμένη εταιρία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών.

Η Tharisa Plc, αποτελεί έναν καθετοποιημένο όμιλο ορυκτών πόρων, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, στην εξόρυξη, στη μεταποίηση και στον εμπλουτισμό, στο μάρκετινγκ, στις πωλήσεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα μετάλλων της ομάδας του λευκόχρυσου («PGMS») και συμπυκνωμάτων χρωμίου. Ο όμιλος κατέχει και λειτουργεί το ορυχείο Tharisa, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του συγκροτήματος Bushveld στη Νότια Αφρική. Τα κεντρικά γραφεία του ομίλου βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ είναι επίσης εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Όπως είναι γνωστό: Tο ΤΑΙΠΕΔ, μετά από ανάθεση του Ελληνικού Δημοσίου, διενεργεί διεθνή διαγωνιστική διαδικασία αναφορικά με:
(i) τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ) και
(ii) τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.


Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 21 Ν. 4664/2020, στις 23/11/2020 ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ δημοσίευσε πρόσκληση για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Πρόκειται για παράλληλη, ωστόσο ξεχωριστή και ανεξάρτητη διαδικασία από τον διαγωνισμό του Ταμείου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης