Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Trafigura ενας κολοσσός που χτίστηκε σε 30 χρόνια και με ολίγα σκάνδαλα

Trafigura ενας κολοσσός που χτίστηκε σε 30 χρόνια και με ολίγα σκάνδαλα
Με επενδύσεις  μαμούθ έγινε ο δεύτερος παίκτης παγκοσμίως μετά την Vitol στο trading μετάλλων, πετρελαιο, ο ενδιαφερόμενος για την ΛΑΡΚΟ

Η Trafigura Group Pte. Ltd. είναι μια από τις κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες της αγοράς ενέργειας, της εμπορίας commodity και ορυκτών με κύκλο εργασιών για το 2020 στα 147 δισ δολ, EBITDA 6 δισ δολ και καθαρά κέρδη 1,6 δισ δολ.
Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος trader πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Vitol και ο μεγαλύτερος trader ιδιωτικών μετάλλων στον κόσμο.
Πριν μερικές μέρες (27/1) η Trafigura πραγματοποίησε επένδυση σε μετοχές της αμερικανικής OneH2, Inc., έναν πάροχο λύσεων παροχής καυσίμου υδρογόνου και logistics
Το OneH2 παρέχει κλιμακωτά συστήματα παραγωγής καυσίμου υδρογόνου σε συνδυασμό με οικονομικά αποδοτικό καύσιμο υδρογόνου για χρήση σε αγορές μεταφορών μέσω ενός αναπτυσσόμενου δικτύου στη Βόρεια Αμερική. Το OneH2 εξυπηρετεί αναπτύσσει έργα για την αγορά βαρέων φορτηγών καθώς και για άλλους τομείς μεταφορών.

Επίσης προχώρησε επιτυχώς στην έκδοση πενταετούς ομολόγου RegS ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά από μια ευρεία δέσμευση της ομάδας διαχείρισης της Trafigura με επενδυτές κατά τη διάρκεια του εικονικού roadshow, το ομόλογο διαμορφώθηκε στο 3,875%, χάρη στην πολύ υποστήριξη από θεσμικούς επενδυτές και ιδιωτικές τράπεζες.

Στις αρχές Ιανουαρίου (6/1), ανακοίνωσε το πρώτο έργο της Nala Renewables, της νεοσύστατης κοινοπραξίας της με την IFM Investorsτο οποίο αφορά επένδυση έως 30 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας του Βελγίου ("BESS") στην εγκατάσταση τήξης ψευδαργύρου της Nyrstar στο Balen.
Η κατασκευή του έργου Balen BESS έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 μετά την έγκριση, με ολοκλήρωση το 2022. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μπαταρίας ιόντων λιθίου, το έργο μπαταρίας 100 MWh θα μπορεί να αποθηκεύσει 25 MW για πάνω από τέσσερις ώρες.
Το σύστημα BESS θα παρέχει υπηρεσίες σταθερότητας και εξισορρόπησης δικτύου για το δίκτυο του Βελγίου, καθώς και να μεταφέρει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιόδους υψηλής ζήτησης ενέργειας.

Αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2020 που ανακοίνωσε η εταιρεία στις 9/12/2020 τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 147 διs. δολάρια, σε σύγκριση με 171,5 δισ. δολάρια το 2019. Το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 6,8 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με 2,9 δισ. δολάρια το 2019 ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 6 δισ. δολ., από 2,1 δις. δολ. το αντίστοιχο διάστημα το2019
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,6 δις. δολ., από 0,9 δις.δολ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Τα βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία επηρεάστηκαν αρνητικά από το COVID-19 και την οικονομική ύφεση, με αποτέλεσμα την απομείωση των αξιών του ενεργητικού.
Σύμφωνα με την εταιρεία τα τμήματα εμπορίας πετρελαίου, πετρελαιοειδών, μετάλλων και ορυκτών απέδωσαν ρεκόρ μικτού κέρδους και EBITDA ενώ οι όγκοι διατηρήθηκαν σε παρόμοιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος Το τμήμα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 7,790 εκ. δολαρίων και ενισχύθηκαν σημαντικά στον ισολογισμό λόγω των ισχυρών κερδών και ταμειακών ροών

Στόχοι

Ο στόχος του Ομίλου είναι η μείωση των λειτουργικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) κατά τουλάχιστον 30% σε απόλυτους όρους μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2023, σε σύγκριση με το 2020, με στόχο τη βιώσιμη μείωση άνω του ενός εκατομμυρίου τόνων CO2e από τις δραστηριότητες του Ομίλου (Πεδίο 1 & 2 ). Μέτρα που ελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής επαλήθευσης των δεδομένων αερίων του θερμοκηπίου και της εσωτερικής παρακολούθησης της έντασης των εκπομπών, για να καταστεί δυνατή η

θέσπιση ενός ουσιαστικού στόχου μείωσης των εκπομπών Scope 3 εντός των επόμενων τριών ετών.

Δραστηριότητες

Η Trafigura λειτουργεί 88 γραφεία σε 44 χώρες. Με έδρα την Σιγκαπούρη που ιδρύθηκε το 1993 και εμπορεύεται βασικά μέταλλα και ενέργεια.Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της μέσω του πετρελαίου, των μετάλλων, της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αναπτύξει την παγκόσμια λειτουργία της .
Ως μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εμπορικές εταιρείες στον κόσμο, συνδέει αντισυμβαλλόμενους σε όλο τον κόσμο εξισορροπώντας την προσφορά και τη ζήτηση, βελτιστοποιώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και διαμορφώνοντας τις ισορροπίες σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Δραστηριοποιείται σε ορυχεία, μεταλλεία, και μεταφορές πρώτων υλών συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, των εξευγενισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και των μη σιδηρούχων μετάλλων (σιδηρομετάλλευμα και άνθρακας).
Το εμπόριο μη σιδηρούχων και χύδην εμπορευμάτων - κυρίως χαλκού, μολύβδου και συμπυκνώματος ψευδαργύρου, αλουμίνας, εξευγενισμένων μετάλλων χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου και αλουμινίου, καθώς και τα βιβλία συναλλαγών σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα - αποτελούν το 13% του συνολικού κύκλου εργασιών της Trafigura.
Ο όμιλος διαπραγματεύεται πάνω από 8,2 εκατομμύρια τόνους συμπυκνωμάτων μη σιδηρούχων μετάλλων και 6,6 εκατομμυρίων τόνων εξευγενισμένων μη σιδηρούχων μετάλλων.
Ο συνολικός όγκος μεταξύ μετάλλων και ορυκτών αυξήθηκε κατά 13% από το 2015 σε 59 εκατομμύρια τόνους.

Η Trafigura δημιουργήθηκε από τους Claude Dauphin και Eric de Turckheim. Διαχωρίστηκε από έναν όμιλο εταιρειών που διαχειρίστηκε ο Marc Rich το 1993.Πριν από το θάνατό του, τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Dauphin κατείχε λιγότερο από το 20% της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο ανήκε σε 500 αξιωματούχους της εταιρείας.

Η Trafigura έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα, ιδιαίτερα στην εγκατάλειψη τοξικών αποβλήτων της Ακτής Ελεφαντοστού το 2006, η οποία άφησε έως 100.000 άτομα με δερματικά εξανθήματα, πονοκεφάλους και αναπνευστικά προβλήματα. Η εταιρεία συμμετείχε επίσης στο σκάνδαλο Oil-for-Food στο Ιράκ.
Η Trafigura έχει κατασκευάσει ή αγοράσει μερίδια σε αγωγούς, ορυχεία, μεταλλεία, λιμάνια και τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης.

Επενδύσεις

Το 2003 ο όμιλος ίδρυσε τη θυγατρική της διαχείρισης κεφαλαίων, Galena Asset Management.
Το 2010, η Trafigura αγόρασε το 8% του Norilsk Nickel. Τον Φεβρουάριο του 2013, η Trafigura επένδυσε 800 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά ενέργειας της Αυστραλίας, αποκτώντας περισσότερα από 250 πρατήρια καυσίμων, δύο τερματικούς σταθμούς εισαγωγής πετρελαίου και πέντε αποθήκες καυσίμων σε τρεις ξεχωριστές εξαγορές από τη θυγατρική της Puma Energy.
Εκείνη την εποχή, υπήρχε ενδιαφέρον για την Αυστραλία μεταξύ των trader ενέργειας λόγω του συνδυασμού της αυξανόμενης ζήτησης και του κλεισίματος των ξεπερασμένων διυλιστηρίων υψηλού κόστους.
Τον ίδιο μήνα, η κοινοπραξία Trafigura DT Group συνεργάστηκε με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αγκόλα Sonangol για να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία, την Sonaci DT Pte Ltd, για την εμπορία των νέων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αγκόλας.
Τον Μάρτιο του 2013, η Trafigura ανακοίνωσε συμφωνία με το Νότιο Σουδάν για την εξαγωγή αργού πετρελαίου Dar Blend από το Port Sudan. Η συμφωνία με το Νότιο Σουδάν ήταν συνέχεια της μακροχρόνιας παρουσίας της Trafigura στην αγορά πετρελαίου του Σουδάν και ακολούθησε την επίλυση νομικής διαφοράς μεταξύ Σουδάν και Νοτίου Σουδάν σχετικά με τα τέλη διαμετακόμισης και τα έσοδα από το πετρέλαιο. Τον Οκτώβριο του 2013, η Trafigura εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια προκαταβολή εξαγορά προς την ρωσική Rosneft.
Η διευκόλυνση προπληρωμής, η οποία παρείχε προκαταβολή για περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους προϊόντων σε διάστημα πέντε ετών, ήταν η μεγαλύτερη τέτοια συμφωνία που ολοκληρώθηκε ποτέ από την Trafigura.
Ένα μήνα αργότερα, η Trafigura υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Energy Transfer Partners με έδρα το Ντάλας για τη μεταφορά αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων μέσω ενός μερικώς μετασχηματισμένου αγωγού 82 μιλίων από το πετρελαϊκό πεδίο Eagle Ford του Τέξας, στον τερματικό σταθμό της Trafigura στο Corpus Christi Bay, κοντά στον Κόλπο του Μεξικού.

Τον Φεβρουάριο του 2014 η Trafigura υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου 30% στη νεοσύστατη Jinchuan Group παραγωγής 400.000 τόνων ετησίως στο Fangchengang της Κίνας.

Τον Ιούλιο του 2014, η Trafigura ξεκίνησε τη Lykos, μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην Ινδία για την πώληση μετάλλων σε μικρούς και μεσαίους κατασκευαστές της χώρας.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Trafigura ολοκλήρωσε την πώληση του 80% του τερματικού αποθήκευσης πετρελαίου Corpus Christi Texas στην Buckeye Partners LP έναντι 860 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Ιούνιο του 2015, η Trafigura ανακοίνωσε μια κοινοπραξία 50:50 με την επενδυτική εταιρεία Abu Dhabi, Mubadala Development Company, για να επενδύσει σε εξόρυξη βασικών μετάλλων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Mubadala απέκτησε επίσης το 50% της μεταλλευτικής επιχείρησης Minaf de Aguas Teñidas (Matsa) της Trafigura, η οποία διαθέτει τρία ορυχεία στη νότια Ισπανία που παράγουν χαλκό, ψευδάργυρο και μεταλλεύματα συμπυκνωμένου μολύβδου.
Αυτό ακολούθησε διπλασιασμό της ικανότητας επεξεργασίας στην επιχείρηση εξόρυξης MATSA στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, όπου αναπτύσσονται επίσης δύο νέα ορυχεία.
Τον Αύγουστο του 2015 αναφέρθηκε ότι η θυγατρική εταιρεία Trafigura, Impala Terminals, επενδύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Κολομβία για να αναπτύξει ένα νέο δίκτυο εσωτερικών οδών, σιδηροδρόμων και ποταμών που συνδέει τα μεγάλα παράκτια λιμάνια με τη βιομηχανική καρδιά της Κολομβίας. Ο ποταμός Magdalena, ο οποίος εκτείνεται μεταξύ της ενδοχώρας Barrancabermeja και της Barranquilla στις ακτές του Ατλαντικού, θα επιτρέψει τη μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, ξηρού χύδην, εμπορευματοκιβωτίων και γενικού φορτίου από και προς την εσωτερική Κολομβία.

Τον Οκτώβριο του 2016, η Trafigura πούλησε πέντε δεξαμενόπλοια μεσαίας εμβέλειας στην Bank of Communications Financial Leasing Co της Κίνας, σηματοδοτώντας την έξοδο από την κατοχή δεξαμενόπλοιων προϊόντων.
Προς υποστήριξη του επιχειρηματικού μοντέλου που βασίζεται στο arbitrage, η Trafigura διασφαλίζει έναν βαθμό ελέγχου της προσφοράς, της αποθήκευσης και της εφοδιαστικής μέσω βιομηχανικών θυγατρικών: επιχείρηση αποθήκευσης και διανομής πετρελαίου Puma Energy, στην οποία η Trafigura κατέχει ποσοστό 49%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης