Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Market Test: Η DG Comp έστειλε τα ερωτηματολόγια για την πώληση πακέτων της ΔΕΗ

Market Test: Η DG Comp έστειλε τα ερωτηματολόγια για την πώληση πακέτων της ΔΕΗ
Τα ερωτηματολόγια συνοδεύονται από όρους εμπιστευτικότητας και στόχο έχουν να αποτυπώσουν το ενδιαφέρον για τα πακέτα ενέργειας
Με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας έως το τέλος Φεβρουαρίου ξεκίνησε ήδη το market test για την πώληση πακέτων ενέργειας της ΔΕΗ στους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού, στο πλαίσιο της συμφωνίας του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την Κομισιόν .
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η DGComp έστειλε ήδη από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά ερωτηματολόγια καλώντας τους να απαντήσουν έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Τα ερωτηματολόγια, που συνοδεύονται από όρους εμπιστευτικότητας, στόχο έχουν να αποτυπώσουν το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς για τα πακέτα ενέργειας που συμφωνήθηκε να διατεθούν από τη ΔΕΗ αλλά να εξετάσουν τις προθέσεις των υποψήφιων συμμετεχόντων στη διαδικασία όσον αφορά τους όρους και τις παραμέτρους του μηχανισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η πώληση πακέτων ενέργειας από τη ΔΕΗ σε προκαθορισμένη τιμή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν για να κλείσει το λεγόμενο Anti-Trust Case, δηλαδή η καταδίκη της ΔΕΗ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της μονοπωλιακής πρόσβασης της στο λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος.
Η συμφωνία έκλεισε πριν από δέκα ημέρες στο πλαίσιο της αξιολόγησης του μεταμνημονιακού προγράμματος της ελληνικής οικονομίας και όπως προκύπτει η Κομισιόν ήταν ήδη έτοιμη να προχωρήσει όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσυνδέσει την υπόθεση από το αίτημα για αποζημίωση της ΔΕΗ λόγω του προγράμματος «σβησίματος» των λιγνιτικών μονάδων της.
Με βάση τη συμφωνία η ΔΕΗ επί τρία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2021, υποχρεώνεται να προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές σε προκαθορισμένη τιμή.

Η τιμή διάθεσης το ζητούμενο

Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.
Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργεια. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.
Η τιμή είναι και το μεγάλο ζητούμενο, το οποίο εν πολλοίς θα καθορίσει την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Πέρα από τη διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στον λιγνίτη, στόχος του νέου μηχανισμού είναι να περιορίσει και τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Ας σημειωθεί ότι υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ λίγο κάτω από το 50%. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2020 το μερίδιο λιανικής της ΔΕΗ ήταν 66,4%, έναντι 66,1% το Νοέμβριο και 64,7% τον Οκτώβριο, που ήταν και το χαμηλότερο μερίδιο που κατέγραψε η ΔΕΗ κατά την περυσινή χρονιά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, ο νέος μηχανισμός δεν θα παραβλάπτει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, τα πακέτα θα διατίθενται σε τιμές που θα συνδέονται με την Αγορά Επόμενης Ημέρας, “και δεν θα παραβλάπτουν ουσιωδώς την οικονομική κατάσταση της εταιρίας”

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης