Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τεχνητό νησί ΑΠΕ αξίας 34 δισ. δολ από τη Δανία στη Βόρεια Θάλασσα

Τεχνητό νησί ΑΠΕ αξίας 34 δισ. δολ από τη Δανία στη Βόρεια Θάλασσα
Η Δανία έχει έναν πολύ φιλόδοξο και νομικά δεσμευτικό στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% έως το 2030

Στην κατασκευή του μεγαλύτερου ενεργειακού project στην ιστορία της προχωρά η Δανία με το τεχνητό νησί αξίας 34 δισ. δολ.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί 80 χιλιόμετρα από τις ακτές της, στο μέσον της Βόρειας Θάλασσας. Θα έχει μία έκταση 120.000 τετρ. μέτρων και στην πρώτη φάση του θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει τρία εκατομμύρια νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Θα προστατεύεται από τις θύελλες και τα κύματα από ένα ψηλό θαλάσσιο τείχος, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή λιμένος. 

Ο στόχος της χώρας

Η Δανία έχει έναν πολύ φιλόδοξο και νομικά δεσμευτικό στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 το αργότερο.

Στο τέλος του περασμένου έτους, η Δανία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να εξάγει πετρέλαιο από τη Βόρεια Θάλασσα το 2050 και ακύρωσε όλους τους μελλοντικούς γύρους αδειοδότησης για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα.

«Ο ενεργειακός κόμβος στη Βόρεια Θάλασσα θα είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στη δανική ιστορία. Θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση του τεράστιου δυναμικού για τον ευρωπαϊκό υπεράκτιο άνεμο και είμαι ενθουσιασμένος για τη μελλοντική μας συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες », δήλωσε ο Dan Jørgensen, Δανός Υπουργός Κλίματος και Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης