Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Άνοδος πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Αγγίζει τα 60 δολάρια το Brent

Άνοδος πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Αγγίζει τα 60 δολάρια το Brent

Στα προ πανδημίας επίπεδα επιστρέφει το πετρέλαιο

 

Μια ανάσα από τα 60 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται τιμές το Brent σε υψηλό ενός έτους, γεγονός που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις περικοπές του ΟΠΕΚ + που πρόκειται να διατηρήσουν το έλλειμμα της αγοράς πετρελαίου φέτος.

Περί τις 18:50 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωσε άνοδο 1,19%, στα 59,54 δολάρια αφού έφτασε το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Φεβρουαρίου πέρυσι στα 59,75 $. Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 1,23%, στα 56,92 δολάρια, αφού έφτασε τα 57,09 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιανουαρίου πέρυσι.
«Οι συνθήκες παραμένουν υποστηρικτικές για τις αγορές πετρελαίου», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής της χρηματιστηριακής OANDA. «Το πετρέλαιο θα πρέπει να βρει πολλούς πρόθυμους αγοραστές σε οποιαδήποτε πτώση».

Άνοδος πάνω από 6%

Το Brent βρίσκεται σε καλό δρόμο για αύξηση άνω του 6% αυτή την εβδομάδα. Την τελευταία φορά που διαπραγματεύτηκε στα 60 δολάρια, η πανδημία δεν είχε ακόμη επικρατήσει, οι οικονομίες ήταν ανοιχτές και οι άνθρωποι ήταν ελεύθεροι να ταξιδεύουν, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση για βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα τζετ ήταν πολύ υψηλότερη.
Ωστόσο, η διάθεση των εμβολίων COVID-19 τροφοδοτεί τις ελπίδες για μείωση των lockdowns, ενισχύοντας τη ζήτηση καυσίμων.
Αλλά ακόμη και οι αισιόδοξοι της ζήτησης, όπως ο ΟΠΕΚ, δεν αναμένουν ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2021. Το πετρέλαιο κέρδισε επίσης στήριξη από τις περικοπές προσφοράς από μεγάλους παραγωγούς.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συλλογικά γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, επέμειναν στην πολιτική τους περί περιορισμού του εφοδιασμού σε συνάντηση την Τετάρτη. Οι περικοπές ρεκόρ του ΟΠΕΚ + βοήθησαν στην άνοδο των τιμών από τα ιστορικά χαμηλά πέρυσι. «Η πειθαρχία του ΟΠΕΚ + ήταν πραγματικά θετική», δήλωσε ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικός της αγοράς στην CMC Markets.
Ενισχύοντας περαιτέρω την αγορά, μια εβδομαδιαία έκθεση εφοδιασμού έδειξε μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο από τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι οι μειώσεις της παραγωγής από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ + έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε bull έδαφος η αγορά πετρελαίου

Η πανδημία έπληξε τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο έπρεπε να κλείσουν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Όμως, η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε bull έδαφος, παρά τα ανανεωμένα lockdowns στην Ευρώπη και την Ασία για τον περιορισμό του δεύτερου και τρίτου κύματος του ιού.
Η εξαμηνιαία πορεία του Brent έφτασε τα 2,4 $ το βαρέλι την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο σε ένα χρόνο.
Ο ΟΠΕΚ + έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να ελέγξει τα επίπεδα αποθέματος πετρελαίου που προκάλεσε η πανδημία. Το βασικό σενάριο του ομίλου δείχνει ότι η αγορά πετρελαίου θα βρίσκεται σε έλλειμμα καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021, με τα αποθέματα στον βιομηχανικό κόσμο να αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από το μέσο όρο του 2016-2020 στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η ισχυρή συμμόρφωση με τις συμφωνημένες περικοπές πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ + βοήθησε επίσης στη στήριξη των τιμών, αν και ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στις περικοπές δεν έχουν ακόμη αντισταθμίσει την υπερπαραγωγής τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης