Πετρέλαιο

Έσπασε το φράγμα των 60 δολ. το Brent – Στα 57 δολ. κινείται το αργό

Έσπασε το φράγμα των 60 δολ. το Brent – Στα 57 δολ. κινείται το αργό

 Στα προ πανδημίας επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο περισσότερο από ένα χρόνο, με το Brent να φτάνει τα 60 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο από τις περικοπές της προσφοράς και την ελπίδα για περαιτέρω μέτρα οικονομικής τόνωσης των ΗΠΑ που μπορούν να ενισχύσουν τη ζήτηση.

Περί τις 18:26 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωσε άνοδο 1,42%, στα 60,18 $ το βαρέλι ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate αυξήθηκε 1,51%, στα 57,72$ το βαρέλι.
«Η κατάρριψη των 60 δολαρίων επανεμφανίζεται μετά από τον μακρύ αγώνα και δίνει ανάσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Rystad Energy για τις αγορές πετρελαίου Paola Rodriguez Masiu. «Προσφέρει ξανά ένα αίσθημα κανονικότητας.»
Και τα δύο συμβόλαια ήταν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2020.
«Οι τιμές του πετρελαίου πλησιάζουν στα προ-πανδημικά επίπεδα», δήλωσε ο Norbert Rucker, αναλυτής της ελβετικής τράπεζας Julius Baer.
Η αγορά πετρελαίου συνεχίζει να «σφίγγει», με τη Σαουδική Αραβία να δεσμεύεται για περαιτέρω περικοπές εφοδιασμού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μετά από μειώσεις άλλων μελών του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και των συμμάχων της. Σε μια ένδειξη ότι οι άμεσες προμήθειες περιορίζονται, η εξάμηνη εξάπλωση του Brent έφτασε στα υψηλά των 2,54 δολαρίων τη Δευτέρα, η ευρύτερη από τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.
Ο οικονομολόγος της OCBC Howie Lee ανέφερε ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας του κόσμου η Σαουδική Αραβία έστειλε ένα «πολύ ανοδικό σήμα» την περασμένη εβδομάδα όταν κράτησε τις μηνιαίες τιμές αργού στην Ασία αμετάβλητες παρά τις προσδοκίες για μικρές περικοπές.

Στήριξη από το δολάριο

Ένα ασθενέστερο δολάριο έναντι των περισσότερων νομισμάτων τη Δευτέρα υποστήριξε επίσης τα commodities, με τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια να γίνονται πιο προσιτά στους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης προσεκτικά το πακέτο βοήθειας COVID-19 ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο αναμένεται να περάσει από τους νομοθέτες αυτό το μήνα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα άρουν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν απλώς να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ali Khamenei είπε ότι όλες οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν πρώτα.
Εν τω μεταξύ, οι ισχυρότερες τιμές του αργού ενθαρρύνουν τους παραγωγούς των ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή. Ο αριθμός των εγκαταστάσεων πετρελαίου στις ΗΠΑ, ένας πρώιμος δείκτης μελλοντικής παραγωγής, αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, σύμφωνα με την Baker Hughes.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης