Τελευταία Νέα

Γιαρέντης: Χρειάζεται δομικός μετασχηματισμός για να είναι ισοσκελισμένος ο ΕΛΑΠΕ

Γιαρέντης: Χρειάζεται δομικός μετασχηματισμός για να είναι ισοσκελισμένος ο ΕΛΑΠΕ
Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του ποταμού και εμείς θέλουμε να συνεισφέρουμε στην υγεία της αγοράς, ανέφερε μεταξύ άλλων για τον ΕΛΑΠΕ ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης έγινε στο πλαίσιο των Virtual Events που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ).

Ο διευθύνων σύμβουλος και Πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ, κ. Γιάννης Γιαρέντης ανέλυσε διεξοδικά τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς των ΑΠΕ στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή του Target Model και το ρόλο που διαδραματίζει ο ΔΑΠΕΕΠ σε αυτό το πλαίσιο. Μίλησε για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ και την επάρκεια των διαρθρωτικών μέτρων που ελήφθησαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα βήματα ψηφιοποίησης που κάνει ο Διαχειριστής με την ταυτόχρονη απλοποίηση της διαδικασίας πληρωμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά και το ρόλο του ΔΑΠΕΕΠ στη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.

Αναφορικά με τον ρόλο των ΑΠΕ στο target model, ο κ. Γιαρέντης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός καλού συστήματος προβλέψεων. «Χρειάζεται να υπάρξει τεχνικός χρονισμός με οικονομικό χρονισμό στις προσφορές. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι ανανεώσιμες θα γίνουν βασικός συντελεστής που θα μειώσει τις τιμές» είπε χαρακτηρστικά.

Σχετικά με τον ΕΛΑΠΕ, «πρέπει να υπάρχει θετικό ισοζύγιο. Πρόκειται για ένα σύνθετο μηχανισμό με τροφοδότες και εισροές με μια σημαντική εκροή, την πληρωμή των παραγωγών. Χρειάζεται ένας δομικός μετασχηματισμός ώστε να είναι ισοσκελισμένος ο ΕΛΑΠΕ» είπε και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Θα πρέπει να δούμε τον ΕΛΑΠΕ σε πιο μακροχρόνια βάση, αφού μόνο έτσι θα λυθούν τα προβλήματα. Δεν υπάρχουν πάντα διαφορετικά στρατόπεδα, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του ποταμού και εμείς θέλουμε να συνεισφέρουμε στην υγεία της αγοράς».
Ο κ. Γιαρέντης θεωρεί ότι ελήφθησαν κάποια μέτρα που λύνουν το ζήτημα της ρευστότητας για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά έχουμε μπροστά μας μια δεκαετία όπου η μια πλευρά της εξίσωσης, δηλαδή οι αποζημιώσεις, θα μεγαλώνει συνέχεια. "Θα πρέπει να δούμε πως θα είναι πάντα στη σωστή πλευρά με ικανά αποθεματικά ώστε πάντα να υπάρχει επάρκεια στην αποζημίωση", τόνισε. 


870.JPG

Για το επίμαχο θέμα των πληρωμών και των οφειλών, ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια για να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα και η κατάσταση θα είναι πιο ευοίωνη, όταν μειωθούν οι οικονομικές αυτές εκκρεμότητες. «Πρόκειται για οφειλές προς τον ΔΑΠΕΕΠ, και η απάντηση που δεχόμαστε είναι ότι αυτά προέρχονται από οφειλές καταναλωτών ανείσπρακτες. Κανονικά με τη λογική της αγοράς μόνο θα λέγαμε ότι "δε με ενδιαφέρει" και θα ήταν εύκολο να κάνουμε αγωγή στη ΔΕΗ και αυτή με τη σειρά της στους καταναλωτές. Που θα βγει αυτό όμως;» ήταν η ακριβής διατύπωση του κ. Γιαρέντη.

Σχετικά με τη νέα λειτουργία της αγοράς με βάση το target model, η άποψη του προέδρου του ΔΑΠΕΕΠ είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα σε «παιδική ηλικία», καθώς μπορεί να υπάρχει το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά η αγορά δεν έχει φτάσει να λειτουργεί κανονικά με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, καθώς παραμένουν ορισμένες στρεβλώσεις. 

Τέλος, ο κ. Γιαρέντης χαιρέτισε την προσπάθεια του ΕΧΕ (βασικός μέτοχος ο ΔΑΠΕΕΠ με μερίδιο 22%), κ. Ιωάννου.  «Γίνεται σημαντική και τεράστια προσπάθεια. Τα προβλήματα ξεπερνώνται αλλά υπάρχει δρόμος μπροστά μας» σημείωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης