Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Αναβάθμιση δικτύου, μείωση ενεργειακού κόστους και αποθήκευση

Σκρέκας: Αναβάθμιση δικτύου, μείωση ενεργειακού κόστους και αποθήκευση
Στο επίκεντρο του ΥΠΕΝ η μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Επτά είναι οι βασικοί άξονες πολιτικής πάνω στους οποίους σχεδιάζει να κινηθεί ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ο οποίος έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπως και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Οι άξονες πολιτικής πάνω στους οποίους θα κινηθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι οι εξής:

Αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να «σηκώσει» την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ που σχεδιάζεται για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα μειώσουν τους χρόνους και θα αυξήσουν την ευελιξία σε ότι αφορά την προώθηση έργων αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής.

Ενίσχυση της σταθερότητας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την αποθήκευση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται νομοθετική παρέμβαση για τη διευκόλυνση έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Αναβάθμιση του εσωτερικού δικτύου του φυσικού αερίου της χώρας με την ολοκλήρωση υποδομών όπως το FSRU Της Αλεξανδρούπολης και η Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας, με παράλληλη ενίσχυση των διασυνδέσεων με τη Βουλγαρία (IGB), τη Β. Μακεδονία και την Ιταλία (TGI).

Mείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων μέσω της παροχής δυνατότητας σύναψης διμερών συμβολαίων (PPA) μεταξύ μεγάλων καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα έχει και την έγκριση της Κομισιόν. Στόχος είναι η στήριξη της βιομηχανίας, του τουρισμού και της εστίασης στην οποία το ενεργειακό κόστος συμμετέχει σε ποσοστό 20% στο συνολικό κόστος των επιχειρήσεων. Το πρώτο PPA εκτιμάται ότι θα είναι δυνατόν να συναφθεί εντός του 2021 και σε πλήρη ανάπτυξη ο μηχανισμός σχεδιάζεται να είναι το 2022

Δημιουργία μηχανισμού αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ. Στο μηχανισμό θα εντάσσονται οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ευάλωτων νοικοκυριών.

Διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας που αγορά την  ενεργειακή αποδοτικότητα. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΤΕΕ ετοιμάζει αλλαγές στον οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισαχθούν νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβάλλονται και δεν θα κρίνονται μόνο ως προς την πληρότητα του φακέλου και τη σειρά προτεραιότητας. Μεταξύ των κριτηρίων, εκτιμάται ότι θα είναι ο βαθμός βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, οι βαθμοημέρες (κατά τα πρότυπα της εφαρμογής του ΥΠΟΙΚ για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης) και εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, στη νέα λίστα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που όλα δείχνουν ότι θα γίνει περί τα τέλη του καλοκαιριού, θα προβλέπεται η δυνατότητα διαμόρφωσης λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα εντάσσονται εφόσον υπάρχουν πόροι.

Προώθηση της διεθνούς ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μέσω της συμμετοχής στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και της προώθησης των διασυνδέσεων με τους Βόρειους γείτονές μας αλλά και την Ιταλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης