Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Σκρέκας: Η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Εξετάζεται μεταξύ άλλων η πιθανή αύξηση της ισχύος των φωτοβολταϊκών στέγης, σύμφωνα με τον υπουργό

Απαντήσεις σε μια σειρά επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών Αρσένη Κρίτωνα και Πέρκα Θεοπίστης έδωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας από το βήμα της Βουλής.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Σκουριές Χαλκιδικής, την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά και σε άλλα σημαντικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του εν λόγω υπουργείου.

Ο κ. Σκρέκας έκανε αναφορά στη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας για την χώρα, «επιδιώκοντας την ενεργειακή δημοκρατία». Μίλησε επίσης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας και επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στην ανάπτυξη των ΑΠΕ «με κάθε δυνατό τρόπο».

Αναλυτικά οι ερωτοαπαντήσεις:

Κος ΑΡΣΕΝΗΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Κύριε συνάδελφε, η ερώτησή σας έχει θέμα Σκουριές Χαλκιδικής, η κυβέρνηση παγώνει για 2 χρόνια την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τη μεταλλουργεία.

Εδώ προσπαθείτε να μας εγκαλέσετε για ποιο λόγο; Σήμερα δεν κατασκευάζεται εργοστάσιο, δραστηριότητα, μεταλλουργεία στις Σκουριές Χαλκιδικής. Συγκεκραμένα στην περιοχή Μαντεμλάκος και το ερώτημά μου είναι το εξής, θέλετε την κατασκευή του εργοστασίου μεταλλουργίας ή δεν θέλετε; Πρέπει να αποφασίσετε.

Γιατί από τη μια μας εγκαλείτε για ποιο λόγο δεν κατασκευάζεται ή δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη μέθοδος αξιοποίησης των ορυκτών και από την άλλη λέτε ότι αυτή η δραστηριότητα προκαλεί τεράστια ζημιά.

Πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε. Θέλετε να σταματήσουν όλα; Να σταματήσουν οι δραστηριότητες; Να χάσουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους; Να χάσει η τοπική κοινωνία τα έσοδά της; Να χάσει η τοπική οικονομία τα χαρακτηριστικά τα οποία έχουνε διαμορφωθεί όχι εκατονταετίες,  χιλιετίες.

Διότι ξέρετέ ότι ανάλογη δραστηριότητα υπήρχε από τα αρχαία χρόνια, αξιοποιήσεων ορυκτών στην εν λόγω περιοχή. Τι θέλετε; Αποφασίστε για να μπορέσουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση.

Εγώ θα σας πω ότι εμείς θέλουμε την αξιοποίηση του πλούτου, του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας με όρους διατηρισιμότητας, με όρους αειφορίας, προστατεύοντας το περιβάλλον και δίνοντας δουλειές, υψηλά αμειβόμενες δουλειές στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σήμερα αγωνιούν για να έχουν ένα σταθερό, αξιοπρεπές εισόδημα και να μπορούνε να συντηρούν τις οικογένειές τους και αυτό ακριβώς πετυχαίνουμε με τη συμφωνία την οποία έχουμε συνάψει με την εν λόγω εταιρεία, την παραχωρησιούχο εταιρεία.Εκεί υπήρχε μία συμφωνία. Παραλάβαμε μία συμφωνία η οποία προέβλεπε κάποια έσοδα για το κράτος, συγκεκριμένα 375 εκατομμύρια ευρώ προέβλεπε να έχει έσοδα το κράτος. Εμείς αυτό το αλλάξαμε και έτσι για το χρόνο της παραχώρησης το κράτος θα έχει άμεσα έσοδα που θα ξεπερνούν το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, υπερδιπλασιάζονται. Θα έχουμε πάνω από 2.000, 2.5000 θέσεις εργασίας, μόνιμες θέσεις εργασίας ανεξάρτητα με τις προσωρινές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής.Θα έχουμε έσοδα και ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Θα έχουμε έσοδα και θα έχουμε πολλά έσοδα για τις οικογένειες που θα δουλεύουνε στις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Και με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε την τοπική κοινωνία.

Αντί να μεταναστεύουν οι Έλληνες στο εξωτερικό ή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας προσπαθώντας να βρούνε δουλειά, θα μπορέσουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, θα μπορέσουν να παραμείνουν στα χωριά τους και να απολαμβάνουν ενός αξιοπρεπού εισοδήματος κάνοντας μία αξιοπρεπή δουλειά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα τουριστική ανάπτυξη. Δείτε τι γίνεται στο νησί της Μήλου. Στο νησί της Μήλου έχουμε ευρεία εξορυκτική δραστηριότητα και μάλιστα ανοιχτού τύπου. Και όμως σήμερα ο τουρισμός στη Μήλο ξέρετε πολύ καλά, αν εξαιρέσουμε την περίοδο του κορωνοϊού, πόσο έχει αναπτυχθεί. Το τουριστικό προϊόν το οποίο παρέχεται από τους εργαζόμενους, από τους επαγγελματίες στη Μήλο είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας. Προσελκύουμε τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.Και βλέπετε ότι παρόλο που έχουμε εξορυκτική δραστηριότητα επί σειρά ετών, δεκαετιών, παράλληλα έχουμε και τρομακτική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και μάλιστα ενός «ακριβού», να το πω έτσι σε εισαγωγικά, τουριστικού προϊόντος. Δεν σημαίνει ότι η μία δραστηριότητα καταστρέφει την άλλη. Εμείς επιδιώκουμε την ισόρροπή παράλληλη ανάπτυξη με όρους αειφορίας των οικονομικών κλάδων στις περιοχές και αυτό θα το πετύχουμε.Τα επόμενα θα τα πω στη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε.

Κος ΑΡΣΕΝΗΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Κύριε συνάδελφε, λυπάμαι με τον τρόπο με τον οποίο εκφέρετε την άποψή σας ελλείψει επιχειρημάτων βέβαια, λέτε μεγάλα λόγια, άδικα λόγια και θα έλεγα άσχημα λόγια με τον τρόπο που προσπαθείτε να αιτιολογήσετε τη δική σας άποψη.  Γιατί είναι προφανές ότι έχετε μια διαφορετική άποψη από αυτό το οποίο κάνει η Κυβέρνησή μας.

Και τελικά δεν απαντήσατε, βέβαια, ρητά και κατηγορηματικά αν θέλετε να συνεχίσει η επένδυση ή θέλετε να κλείσει.

Θέλετε να κλείσει η επένδυση. Αφού θέλετε να κλείσει θέλετε να χάσουν τη δουλειά τους και οι 1.600 περίπου εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται εκεί και ζουν τις οικογένειές τους.

Δεν θέλετε, λοιπόν, γιατί η Ολυμπιάδα για την οποία αναφέρεστε είναι μία δραστηριότητα που προϋπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, δεν έχει καμία σχέση με την αξιοποίηση στις Σκουριές στο …

Αφού λέτε, λοιπόν, πολύ ξεκάθαρα ότι θέλετε να κλείσουν σήμερα οι δουλειές, θέλετε να κλείσει το εργοστάσιο, να μη δουλεύει, θέλετε να κλείσουν αυτές οι δραστηριότητες και να χάσουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι εμείς λέμε κάτι άλλο και αυτό δεν νομίζω ότι είναι κατακριτέο, αντίθετα νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό και για αυτό το προασπίζομαι και το υπερασπίζομαι με κάθε τρόπο και φυσικά τη σύμβαση την οποία έχουμε  υπογράψει με την παραχωρησιούχο εταιρεία θα έρθει στη Βουλή, θα έχετε τη δυνατότητα να τη διαβάσετε, θα έχετε την δυνατότητα να την κρίνετε και θα έχετε τη δυνατότητα να υπερψηφίσετε ή να την καταψηφίσετε, φυσικά, είναι αυτονόητο, θα πρέπει να το ξέρετε αυτό, είστε βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ πέρα και να λέτε ό,τι σας περνάει από το μυαλό χωρίς να έχουν καμία βάση αλήθειας.

 

Κος ΑΡΣΕΝΗΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Θα σας ενημερώσω το επόμενο διάστημα. Ελπίζουμε ότι μέχρι αρχές του Μαρτίου θα έχει έρθει προς συζήτηση. Αυτά για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.Από εκεί και πέρα, όντως προβλεπόταν από την προηγούμενη σύμβαση η δημιουργία μίας δραστηριότητας σε ό,τι αφορά την μεταλλουργία, μία συγκεκριμένη μέθοδο. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα αυτό το πράγμα να γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένο, ακόμα πιο σωστό και δίνουμε 24 μήνες, υποχρεώνουμε την εταιρεία μέσα σε 24 μήνες να καταθέσει το σχέδιό της το οποίο θα το αξιολογήσουμε για τη μεταλλουργία.

Και φυσικά θέλουμε όσο περισσότερο να αυξάνουμε την προστιθέμενη αξία των εξορυσσόμενων …στη  χώρα μας και έτσι η τοπική κοινωνία αλλά και η εθνική οικονομία και το σύνολο της ελληνικής κοινωνία να απολαμβάνουν τα μέγιστα.Ρωτάτε επίσης, στην ερώτησή σας, αν αποτελεί προϋπόθεση για την νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντολογικών όρων.

Φυσικά και θα επικαιροποιήσουμε την απόφαση περιβαλλοντολογικών όρων. Πρέπει να σας πω ότι για να προστατεύσουμε καλύτερα το περιβάλλον θα εφαρμοστεί ένα σύστημα 400 σταθμών μέτρησης στο περιβάλλον χώρο της δραστηριότητας για να μπορούμε να παρατηρούμε τις αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν και να επεμβαίνουμε εγκαίρως ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε καταστροφή, έστω και ελάχιστη, του περιβάλλοντος. Όχι καταστροφή, να μην υπάρχει επηρεασμός του περιβάλλοντος δίπλα από τις ανθρωπογενείς αυτές δραστηριότητες.

Είπατε ότι καταστρέφετε το δάσος, ένα αρχέγονο δάσος. Πόσες χιλιάδες στρέμματα αποτελούν το δάσος; Το γνωρίζετε; Πόσα στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για αυτήν την δραστηριότητα; Το γνωρίζετε;  Πόσα στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν;

Θα χρησιμοποιηθούν λιγότερα από 1.000 στρέμματα, δηλαδή λιγότερα από μία μεγάλη αγροτική καλλιέργεια σε ένα σύνολο δάσους πολλών δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.

Άρα, ελάχιστο ποσοστό, το οποίο στη συνέχεια θα αποκατασταθεί. Δεν θα μείνει έτσι για πάντα. Θα αποκατασταθεί. Αυτά προβλέπονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην έγκριση που έχουμε εδώ των περιβαλλοντικών όρων.

Ρωτάτε επίσης αν υπάρχει ζημιά, ποια θα ήταν η ζημιά του δημοσίου από τη μη καταγγελία της προηγούμενης σύμβασης. Φυσικά και το να χάσουν τη δουλειά τους παραπάνω από 1.000 εργαζόμενοι, παραπάνω από 1.500 εργαζόμενοι είναι τεράστια η ζημιά και φυσικά πείτε μου κάτι το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει τέτοιες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.Πάντα επαναλαμβάνω με όρους που προστατεύουνε το περιβάλλον και διατηρούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας σε τέτοια κατάσταση, ώστε μπορούν και οι επόμενες γενιές να αξιοποιήσουν και να δεχθούν τα ωφελήματα.

Αλλά η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη όταν μία τέτοια δραστηριότητα κλείνει. Όταν μία τέτοια δραστηριότητα σταματάει να υπάρχει. Όταν αφήνει πίσω της πληγές οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί, όταν αφήνει πίσω άδεια κουφάρια, τα οποία πριν σφύζανε από ζωή και σφύζανε από εργάτες  και μετά μένουν άδεια και αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύουνε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που αξιοποιούν με όρους διατηρισιμότητας τον ορυκτό τους πλούτο.Και λέτε, επίσης μία ερώτηση, για ποιο λόγο αυξάνεται κατά 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα η χωρητικότητα του χώρου υγειονομικής ταφής. Το ΥΣΙΤΕΑ. Αυτά είναι και δημοσιεύματα τα οποία δεν έχουν βάση αληθείας.

Δεν αυξάνεται η χωρητικότητα. Ίσα – ίσα, με τη νέα μέθοδο ξηράς απώθησης, το λεγόμενο dry staking που χρησιμοποιείται, θα μειωθεί ο όγκος που χρειάζεται για να εναποθέτονται εκεί τα πολύ καλύτερα διαχειριζόμενα απόβλητα της διαδικασίας.Άρα έχουμε μία σύμβαση που δίνει περισσότερες θέσεις εργασίας από την προηγούμενη, περισσότερα έσοδα για την εθνική οικονομία από την προηγούμενη, περισσότερα αντισταθμιστικά για την τοπική κοινωνία από την προηγούμενη, καλύτερη τεχνολογία διαχείρισης των αποβλήτων και καλύτερη μέθοδο,  καλύτερο σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων στον περιβάλλοντα χώρο.Νομίζω ότι είναι μία πολύ καλή σύμβαση και σας καλώ να την ξαναδείτε με ωριμότητα και αντικειμενικότητα και να τη στηρίξετε όταν αυτή θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση.

Ευχαριστώ.

Κος ΑΡΣΕΝΗΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι η εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού να προχωρήσουμε σε μία γρήγορη απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας έχει αποδειχθεί μέσα από την στρατηγική που ακολουθήσαμε να προχωρήσουμε σε μία πολύ πιο γρήγορη απολιγνιτοποίηση, σε μια πολύ πιο γρήγορη απανθρακοποίηση από ό,τι άλλες χώρες, δυτικές χώρες της Ευρώπης.

Παράδειγμα, η Γερμανία ξέρετε πολύ καλά ότι μιλάει για κλείσιμο των τελευταίων φουγάρων που καίνε άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2035, όταν εμείς αποφασίσει έχουμε ως κυβέρνηση αυτό να συμβεί το 2028.

Φυσικά για να το πετύχουμε αυτό έχουμε προχωρήσει και σε ένα στρατηγικό σχέδιο αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε, να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό δυναμικό στις τοπικές αυτές περιοχές, στις τοπικές αυτές κοινωνίες και οικονομίες οι οποίες θα επηρεαστούν από αυτή την γρήγορη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Γιατί είναι γεγονός ότι είχανε ένα μεγάλο, ένας βασικός άξονας της οικονομικής ανάπτυξης στις εν λόγω περιοχές ήταν η αξιοποίηση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.Άρα από τη στιγμή που εμείς έχουμε αποφασίσει μέχρι το 2028 να κλείσουμε αυτά τα ρυπογόνα φουγάρα τα οποία εν πολλοίς προκαλούνε τα αίτια στα οποία οφείλεται η κλιματική αλλαγή, δηλαδή η αλλαγή, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας του πλανήτη, στο ποσοστό βέβαια που αυτά συμβάλλουν, χρειάζεται να γίνουν κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις έτσι ώστε να αντικατασταθούν οι θέσεις εργασίας οι οποίες θα χαθούν.

Άρα, η Κυβέρνησή μας, κύριε συνάδελφε, έχει αποδείξει, και ο Πρωθυπουργός ο ίδιος, ότι έχουν βάλει ως βασική προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε όχι μόνο το περιβάλλον αλλά τελικά τις επόμενες γενιές των Ελλήνων οι οποίοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους αφήσουμε αυτό το πρόβλημα, αυτά τα διλήμματα, τα σκληρά διλήμματα να τα αφήσουμε αναπάντητα και να τους αφήσουμε εκτεθειμένους σε αυτές τις επιπτώσεις όταν ίσως δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν μετά από 10, μετά από 20, μετά από 30 χρόνια.

Για αυτό και η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποδεικνύει μέσα από αυτή την απόφαση ότι πράγματι μπορεί να πρωτοπορήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία απέδειξαν σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ότι μπορούν να είναι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, της μείωσης των αιτιών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή και να αποδείξουν ότι μπορεί να υπάρχει βιώσιμη και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη έχοντας λάβει αυτά τα δύσκολα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα φωτοβολταϊκά θέλω να σας πω, κύριε συνάδελφε, ότι εμείς θα στηρίξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην χώρα, την αξιοποίηση αυτού του τεράστιου δυναμικού που έχει η χώρα μέσα από τον ήλιο, μέσα από τον άνεμο, μέσα από το νερό ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη μετάβαση που σας περιέγραψα.

Και θα το κάνουμε, φυσικά, στηρίζοντας και την ενεργειακή δημοκρατία και τη δυνατότητα, δηλαδή, του απλού πολίτη, του απλού Έλληνα πολίτη να συμμετέχει και αυτός από την πλευρά του σε αυτή την τεράστια ενεργειακή μετάβαση η οποία γίνεται, σε αυτή την κοσμογονία της ενεργειακής αλλαγής, της αλλαγής του ενεργειακού μίγματος στη χώρα μας.Και φυσικά μέσα εκεί υπάρχουν και τα φωτοβολταϊκά στέγης τα οποία έχουν αποδείξει κατά το παρελθόν, και θα φανεί και από εδώ και πέρα ότι θα τα στηρίξουμε.

Κος ΑΡΣΕΝΗΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Επαναλαμβάνω ότι στηρίζουμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως βασική παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιούμε ως εθνική οικονομία και ως ελληνική κοινωνία.

Επιτρέψτε μου να πω ότι με την υπουργική απόφαση που ήδη έχει εκδοθεί η ταρίφα για τα φωτοβολταϊκά στέγης ανέρχεται στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν για παράδειγμα στους ιδιώτες τους υπόλοιπους που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά όχι στη στέγη τους, αυτή είναι 63 ευρώ και  σε ότι αφορά ενεργειακές κοινότητες και αγρότες αυτή η τιμή είναι 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Άρα εδώ βλέπουμε μια αυξημένη ταρίφα για τα φωτοβολταϊκά στέγης η οποία ανέρχεται στα 22 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  Δηλαδή πάνω από 30%, 35% είναι η αυξημένη τιμή που θα απολαμβάνουν οι εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών στέγης σε σχέσης με τους υπόλοιπους παραγωγούς στην Ελλάδα.

Αναφέρατε επίσης ότι η υπάρχουσα υπουργική απόφαση αναφέρει ότι το όριο, η οροφή για εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στέγης είναι τα 6 μεγαβάτ.  Εδώ οφείλω να σας πω ότι μετά και από συνεργασία που έχουμε με τους θεσμικούς εκπροσώπους αυτών των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης εξετάζουμε τη δυνατότητα αυτό να ανέλθει στα 10 κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος.  Γιατί πράγματι βλέπουμε ότι οι ενεργειακές ανάγκες μπορεί να είναι αυξημένες και άρα να χρειάζεται να κατασκευάσουν, να εγκαταστήσουν ένα μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Να πούμε ότι σε ότι αφορά την αυτοπαραγωγή το net metering το λεγόμενο, δηλαδή τη δυνατότητα κάποιος να εγκαταστήσει και να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό για να αυτοκαταναλώνει, δηλαδή για να το χρησιμοποιεί για αξιοποίηση για τη δική του κατανάλωση, την προσωπική κατανάλωση του νοικοκυριού ή της οικίας του αυτά έχουν απόλυτη προτεραιότητα και θα συνεχίσουν να έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Ακριβώς για να στηρίξουμε τις εγκαταστάσεις τέτοιων φωτοβολταϊκών, μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων.

Άρα δεν νομίζω ότι προκύπτουν από αυτά τα οποία έχετε αναφέρει ότι η κυβέρνησή μας δεν στηρίζει τα φωτοβολταϊκά στέγης. Αντίθετα η Κυβέρνησή μας είναι αυτή η οποία τα στηρίζει, τα στήριζε, τα στηρίζει και θα τα στηρίζει. Και αυτό βέβαια θα φανεί και το επόμενο διάστημα με τη νέα υπουργική απόφαση την οποία θα εκδώσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Κα ΠΕΡΚΑ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε, για την πολύ έτσι κρίσιμη ερώτηση την οποία έχετε απευθύνει γιατί πράγματι υπάρχουνε πάρα πολλοί πολίτες σε εκείνη την περιοχή, Έλληνες πολίτες οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον της δραστηριότητας αλλά και έχουν ερωτηματικά για το τι πραγματικά ισχύει και τι έχει συμβεί.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να προχωρήσω σε μία αναδρομή του τι έχει συμβεί όπου μέσα από αυτή θα καταλάβουν όλοι και οι παρισταμένοι στην αίθουσα αλλά και αυτοί οι οποίοι μας ακούνε τι πραγματικά συμβαίνει.

Το 2016 με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος τότε κηρύχθηκε αναγκαστική η απαλλοτρίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου με δαπάνες σε εταιρείες Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, είναι το νομικό πρόσωπο ιδιωτικών συμφερόντων που έχει αναλάβει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων εκεί.

Απαλλοτρίωση, λοιπόν, ιδιωτικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 582.000 τετραγωνικών μέτρων εντός μίας ευρύτερης έκτασης 871.000 τετραγωνικών μέτρων στον οικισμό Κάτω Αχλάδας για τις ανάγκες της εκμετάλλυσης του λιγνιτικού κοιτάσματος του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας.

Ήταν πραγματικά ένα δημόσιο ορυχείο το οποίο προϋπήρχε εκεί και με την απόφαση αυτή του Υπουργού Περιβάλλοντος ανατέθηκε, κηρύχθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση για να μπορέσει να συνεχίσει η αξιοποίηση του λιγνιτωρυχείου αυτού.27/06/2018 η μισθώτρια εταιρεία με ονομασία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε. αιτήθηκε την επίταξη ιδιωτικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 71.000 τετραγωνικών μέτρων.

Άρα, ο ιδιώτης στον οποίο είχε προχωρήσει σε μίσθωση το δημόσιο της εν λόγω έκτασης για να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα, ζήτησε να επιταχθούν 72.000τμ περίπου.Στις 17/9/2018 το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος επισήμανε ότι η περαιτέρω συνέχιση της εκμετάλλευσης του λιγνιτικού κοιτάσματος του ορυχείου Αχλάδας, προς επίτευξη της συνήθους ετήσιας παραγωγής και της ασφαλούς τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτη, είναι ο ατμοηλεκτρικός σταθμός Μελίτη στον οποίο ωθούνται, παρέχονται τα προϊόντα εξόρυξης που είναι λιγνίτης, προϋποθέτει λοιπόν την άμεση δυνατότητα πρόσβασης της εκμεταλλεύτριας εταιρείας στις αιτούμενες προς επίταξη εκτάσεις.

Στις 5/7/2019, προσέξτε την ημερομηνία, 5 Ιουλίου 2019, σας θυμίζω παραμονές εκλογών, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία διατάχθηκε η επίταξη με δαπάνες της εταιρείας Λιγνιτορυχεία Αχλάδας Α.Ε. ιδιωτικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 63.000τμ.

Άρα τι έχουμε εδώ. Έχουμε ένα δημόσιο μεταλλείο το οποίο μισθώνεται σε ένα ιδιώτη όπου για να μισθωθεί θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μία αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων ώστε να συνεχίσει η δραστηριότητα, για να υπάρξει το τίμημα των απαλλοτριούμενων εκτάσεων, αυτό προκύπτει μέσα από μία δικαστική απόφαση η οποία υπήρξε τέτοια δικαστική απόφαση και προσδιόριζε το προσωρινό τίμημα για τις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις, το οποίο όμως δεν πληρώθηκε μέχρι σήμερα.

Γιατί δεν πληρώθηκε μέχρι σήμερα; Γιατί εν τω μεταξύ ο μισθωτής, ο ιδιώτης, που είχε μισθώσει την εν λόγω έκθεση από το δημόσιο, ζήτησε και του ορίστηκε με κοινή υπουργική απόφαση τίμημα, ζήτησε επίταξη των εκτάσεων, που είναι ένας άλλος τρόπος να μπορέσει αυτός να συνεχίσει να αξιοποιεί όπου μέσα από το τίμημα της επίταξης είναι πολύ πιο χαμηλό από το προσωρινό τίμημα της απαλλοτρίωσης που είχε ορίσει το δικαστήριο.

Και αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο έχει προσφύγει ο μισθωτής για το τελικό, το οριστικό τίμημα.Αυτή είναι η κατάσταση μέχρι τώρα.  Παραμονές λοιπόν των εκλογών 5/7/2019 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε επίταξη με συγκεκριμένο τίμημα, πολύ χαμηλότερο από το προσωρινό  τίμημα της απαλλοτρίωσης που είχε οριστεί από το δικαστήριο.Και αυτή τη στιγμή βέβαια αναμένουμε το οριστικό τίμημα, επαναλαμβάνω από νέο δικαστήριο που θα αποφασίσει. Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου κύριε Πρόεδρε. 

Κα ΠΕΡΚΑ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Όπως καταλαβαίνετε, μετά από αυτά τα οποία σας προανέφερα στην πρωτολογία μου για να υπάρξουνε οι αποζημιώσεις θα πρέπει να υπάρξει η τιμή μονάδας αποζημίωσης. Άρα περιμένουμε τον προσδιορισμό των οριστικών τιμών μονάδος ειδικά έτσι όπως έχει οριστεί τον Μάιο του 2021 και ο υπεύθυνος για να καταβάλει τις αποζημιώσεις είναι ο παραχωρησιούχος σε εισαγωγικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μισθωτής, δηλαδή η εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.

Άρα όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η δικαστική διαδικασία και προκύψει η οριστική μονάδα που θα είναι η τελική τιμή αποζημίωσης για τις απαλλοτριούμενες εκτάσεις θα υποχρεούται ο παραχωρησιούχος, ο μισθωτής να καταθέσει, να αποζημιώσει αυτούς των οποίων την περιουσία, τα κτήματα έχει χρησιμοποιήσει ή επιδιώκει να χρησιμοποιήσει για τη συνέχιση της δραστηριότητας.

Τώρα, από εκεί και πέρα φυσικά σας είπα ότι εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε καταστρώσει ένα πραγματικά συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και αλλαγής του τοπικού παραγωγικού μοντέλου, του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα των δήμων, των «λιγνιτικών» δήμων μεταξύ των οποίων και η Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο, βάλλονται από την κοσμογονία η οποία έχει συντελεστεί στην ενέργεια. Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε επίπεδο Ευρώπης.

Αλλάζουν οι εποχές, κλείνουν τα ρυπογόνα εργοστάσια που αξιοποιούσαν το λιγνίτη, άνθρωποι οι οποίοι μέχρι τώρα εργάζονταν εκεί θα πρέπει να βρούμε έναν άλλον τρόπο να έχουν αντίστοιχο αξιοπρεπές εισόδημα για να μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να ζουν τις οικογένειές τους. Και αυτό σχεδιάζουμε.Εδώ συζητάμε και προωθούμε πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 5, 6 χρόνια τα οποία θα αξιοποιηθούν ακριβώς για να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες.

Και εδώ σας καλούμε μαζί να συμμετέχετε και εσείς, να δείτε τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε και εφόσον έχετε να προτείνετε εμείς είμαστε ανοιχτοί για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στο καλύτερο σχέδιο, στον καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της λεγόμενης απολιγνιτοποίησης.Ευχαριστώ.

Κα ΠΕΡΚΑ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου, κυρία συνάδελφε, να αναφέρω τα εξής.

Πρώτον, ο οικισμός οικοδομήθηκε, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το λέει και η ονομασία, Τοπική Κοινότητα Βαλτόνερο Δήμου Αμυνταίου, οικοδομήθηκε λοιπόν στην περιοχή Αποξηραμένου Βάλτου.

Η απόσταση των εκσκαφών του ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου της ΔΕΗ από τα όρια του οικισμού Βαλτονέρων είναι περίπου 1.800 μέτρα, περίπου 2 χιλιόμετρα δηλαδή, μεγαλύτερη του προβλεπόμενου ορίου των 250 μέτρων.

Από το 2008 υπάρχουν σχετικές εκθέσεις επικίνδυνης οικοδομής, όπως λέμε, από τη διεύθυνση πολεοδομίας και χωροταξίας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας σε οικίες στην Τοπική Κοινότητα Φανού 12 αυτοψίες και Βαλτονέρων 7 αυτοψίες βάσει των οποίων είχε αποφασιστεί η κατεδάφιση έξι κτισμάτων, αποθήκες και κατοικίες, και η τμηματική κατεδάφιση ενός κτίσματος.

Υπάρχει έκθεση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Έρευνα για την εμφάνιση ρωγμώσεων στην Τοπική Κοινότητα Βαλτόνερων του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας» το Μάιο του 2015.

Το 2018, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αμυνταίου, πραγματοποιήθηκε επί τόπου τεχνικογεωλογική αυτοψία από στελέχη του τέως ΙΓΜΕ, τότε ΙΓΜΕ σήμερα ΕΑΓΜΕ, και συντάχθηκε έκθεση με τίτλο «Τεχνικογεωλογική αναγνώριση κατολισθητικών φαινομένων στις Τοπικές Κοινότητες Βαλτόνερων, Πεδινού, Ροδώνα και Φανού του Δήμου Αμυνταίου.»Σύμφωνα με την έκθεση πρώτον, παρατηρήθηκε η ύπαρξη εδαφικών διαρρήξεων. Δεύτερον, κύρια διάρρηξη διασχίζει το χωριό σε όλη την έκτασή του από άκρη σε άκρη με διεύθυνση δυτικά, νοτιοδυτικά και επίσης από βορρά προς ανατολάς.

Είναι ορατή σε μήκος 1.100 μέτρων περίπου. Από τη δράση του ρήγματος αυτού έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίσματα, οικίες, αποθήκες και περιφράξεις καθώς και σε οικοδομές με κυρίως διατμητικές ρωγματώσεις.Διαρρήξεις έχουν παρατηρηθεί επίσης και εκτός του οικισμού νότια στο χώρο μεταξύ του χωριού και του ορυχείου καθώς και βόρεια αυτού.

Ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα. Το γενικό συμπέρασμα όπως πιθανότατα θα γνωρίζετε ήδη είναι ότι οι εδαφικές διαρρήξεις οφείλονται σε καθιζήσεις από τη συμβίωση των υποκείμενων εδαφικών υλικών λόγω υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα από ανθρωπογενείς δραστηριότητες σε συνδυασμό με την παρουσία πλευρικών λιθολογικών μεταβολών μεγάλου μήκους σύμφωνα και με τη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τι λέει συγκεκριμένα δηλαδή η μελέτη; Ότι έχουμε υπεράντληση των υπόγειων νερών, των υπόγειων υδάτων η οποία σε συνδυασμό με πλευρικές πιέσεις έχει δημιουργήσει αυτές τις υποχωρήσεις στο έδαφος, της ρηγματώσεις που στη συνέχεια έχουν δυστυχώς προκαλέσει αυτά τα φαινόμενα στις ανωδομές, στο κτιριακό απόθεμα το οποίο έχει χτιστεί, έχει αναπτυχθεί στην επιφάνεια των συγκεκριμένων εδαφών.

Έχει κριθεί λοιπόν ότι πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων και πυρωματώσεων. Τι έχει κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Το τμήμα επιθεώρησης μεταλλείων του σώματος επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος για λόγους ασφαλείας ζήτησε από τη ΔΕΗ με δύο έγγραφα τον 6/2020 και τον 12/20 να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση περιμετρικής ζώνης 250 μέτρων από τα όρια των εκσκαφών του ορυχείου.

Στη ζώνη αυτή περιλαμβάνεται και εδαφική έκταση μεταξύ ορυχείου και οικισμού Βαλτονέρων. Κατά του πρώτου εγγράφου η ΔΕΗ άρχισε ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία απορρίφθηκε.

Επίσης, η ΑΓΜΕ, το πρώην ΓΜΕ δηλαδή, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στις 21.1.2021, δηλαδή πριν μερικές εβδομάδες, πριν τρεις εβδομάδες με στελέχη της Διεύθυνσης λειτουργιών υποστήριξης λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, με σκοπό την κατάρτιση πλαισίου έργου για την έρευνα και παρακολούθηση της πιθανής εξέλιξης των φαινομένων και σε συνάρτηση της διαδικασίας παύσης λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Κα ΠΕΡΚΑ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Κυρία συνάδελφε, βέβαια αν κάνουμε αυτό το οποίο κάνετε εσείς στους Αναργύρους, δεν θα κάνουμε τίποτα. Γιατί, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει ακόμα μετεγκατάσταση των Ανάργυρων. Άρα δεν έχει μετεγκατασταθεί κανείς επί 4,5 – 5 χρόνια. Απλά για να βάζουμε τα πράγματα έτσι στη σωστή τους βάση.

Από εκεί και πέρα, εγώ ακούω αυτά που λέτε και φυσικά είναι ένα φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται και υπάρχουν άνθρωποι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κατοικούνε εκεί και οι οποίοι πολύ σωστά είπατε ότι υποστήριξαν αυτή τη δραστηριότητα η οποία φώτισε όπως και πολλές άλλες τοπικές κοινότητες βοήθησαν για να φωτιστεί όλη η Ελλάδα και να πραγματοποιηθεί το ελληνικό θαύμα πολλές δεκαετίες σε ότι αφορά την ανάπτυξη και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας.

Και φυσικά με πολύ χαρά  θα είμαστε στη διάθεσή σας να κάτσουμε να συζητήσουμε τι δράσεις πρέπει να πάρουμε, τι παρεμβάσεις και φυσικά τους τρόπους χρηματοδότησης που όπως σας είπα εμείς έχουμε σχεδιάσει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα από το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης και μέσα από την επιπλέον και ισχυροποίηση της στήριξης από το ΕΣΠΑ, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης τα οποία δίνουν τις δυνατότητες να στηρίξουμε την εν λόγω περιοχή, τους δήμους αυτούς οι οποίοι σας είπα ότι θα τις επιπτώσεις να το πω έτσι αυτής της αλλαγής στο παραγωγικό μοντέλο.

Της απομάκρυνσης πια από τη δραστηριότητα της εξόρυξης και της αξιοποίησης του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και τη μετάβασή τους σε νέες δραστηριότητες και νέους οικονομικούς κλάδους που θα πρέπει να αναπτυχθούν όπως είναι ο τουριστικός κλάδος, όπως είναι ο αγροτοκτηνοτροφικός.

Όπως είναι το να φέρουμε και να προσελκύσουμε εγκαταστάσεις και νέες επενδύσεις, βιομηχανικές επενδύσεις και από την ελληνική περίμετρο αλλά και από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα δίνοντας περισσότερα και ισχυρά κίνητρα για να μπορέσουν να έρθουν και να εγκατασταθούν εκεί.

Και με αυτό τον τρόπο όχι μόνο στο τέλος της ημέρας να μην έχουμε δυσμενείς συνέπειες αλλά αντίθετα να βιώσει και να απολαύσει η τοπική κοινωνία τα οφέλη από την αλλαγή ενός παραγωγικού μοντέλου το οποίο έρχεται από τις προηγούμενες δεκαετίες σε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο μπορεί να προσφέρει αειφόρο ισχυρή ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία.

Σας ευχαριστώ.

Κος ΑΡΣΕΝΗΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Χαίρομαι που μας εγκαλείτε για αυτά τα οποία ακριβώς δεν κάνουμε. Δηλαδή εμείς δεν θέλουμε την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά θέλουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Εμείς δεν θέλουμε, όπως πολύ σωστά είπατε, και εκφράσατε και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, εμείς δεν θέλουμε να καταστρέψουμε όλες τις βουνοκορφές της χώρας αλλά θέλουμε να αναπτύξουμε αιολικά πάρκα που θα κλείσουν τα φουγάρα που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Και νομίζω ότι συμφωνείτε σε αυτό.

Άρα η απάντηση, θα έλεγα σύντομη απάντηση στο ερώτημά σας, είναι ότι συμφωνούμε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και αυτό θα κάνουμε.

Ήδη εκπονείται, όπως γνωρίζετε, ένα ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου θα ενσωματώσει ακριβώς όλες τις κατευθυντήριες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και όλα όσα εμείς θέλουμε που πολλές φορές αυτά που εμείς θέλουμε ως Κυβέρνηση και ως πολιτεία, η ελληνική Κυβέρνηση και η ελληνική πολιτεία μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που τα οποία ζητούν ίσως και ορίζονται από τις ευρωπαϊκές επιταγές.

Εμείς, λοιπόν, κύριε συνάδελφε, θα σας το πω για άλλη μία φορά, εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το γρηγορότερο δυνατό το ενεργειακό μίγμα της χώρας. Θέλουμε να απαγκιστρώσουμε τη χώρα από τη χρήση ορυκτών καυσίμων που η καύση τους ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Και θέλουμε να εισάγουμε πολύ γρηγορότερα, με ένα βιώσιμο, όμως, και ένα οικονομικό για τους πολίτες της χώρας τρόπο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας,. Και αυτό θα το καταφέρουμε.

Και εκεί μέσα φυσικά εμείς επιδιώκουμε και την ενεργειακή δημοκρατία. Εμείς είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει αυτό το όφελος τελικά να διαχυθεί στην βάση της ελληνικής κοινωνίας. Για αυτό και θα στηρίξουμε και τα φωτοβολταϊκά στέγης, θα στηρίξουμε και τις ενεργειακές κοινότητες, όχι εκείνες που καταστρατηγούν το πνεύμα του νομοθέτη, όχι εκείνους που προσπαθούν μέσα από ένα πονηρό τρόπο να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που δίνουμε εμείς για να πετύχουμε την ενεργειακή δημοκρατία για προσωπικό όφελος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα έπρεπε να είχαν, παραβιάζοντας, επαναλαμβάνω, τις συνθήκες με τις οποίες εμείς έχουμε νομοθετήσει αυτές τις πρόνοιες ως Βουλή των Ελλήνων και δεν αναφέρομαι μόνο στην δική μας Κυβέρνηση αλλά αναφέρομαι και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που με το ίδιο πνεύμα και την ίδια φιλοσοφία είχαν εισαγάγει αυτούς τους θεσμούς και αυτές τις οργανώσεις για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για αυτό και προωθούμε το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε το σύστημα και να μπορεί πραγματικά το ελληνικό ενεργειακό σύστημα να είναι βιώσιμο, να είναι σταθερό, να είναι ασφαλές με τη χρήση πολύ περισσότερων ΑΠΕ.

Για αυτό και προωθούμε ένα θεσμικό πλαίσιο και εξετάζουμε, για την ανάπτυξη offshore,υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα μπορούν να συμβάλουν και αυτά στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.

Κος ΑΡΣΕΝΗΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Θα μπορούσα να κάθομαι και να απαντώ τις ερωτήσεις των συναδέλφων επί ώρες γιατί είναι κατ’ αρχήν πολύ χρήσιμο και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο δίνουμε και τις πληροφορίες που χρειάζεται στους Έλληνες πολίτες και σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κύριε συνάδελφε, την υπουργική απόφαση για τη δυνατότητα και τον ορισμό ταρίφας για την ανάπτυξη μικρών ανεμογεννητριών την έχει εκδώσει ο προκάτοχός μου, ο Κωστής ο Χατζηδάκης με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.Άρα για να ξέρουμε τι λέμε, κάθε φορά που θα συναντιόμαστε σας λέω ότι δεν μπορείτε να πλειοδοτήσετε σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος γιατί απλά κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτά εσείς ίσως ζητάτε ή ίσως σκέφτεστε.

Πρέπει να μας πείτε, θέλετε αιολικά πάρκα ή δεν θέλετε; Θέλετε αιολικά πάρκα με σχέδιο, με μέτρο, με συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, με πρόγραμμα με χάρτη το πού θα κατασκευαστούνε; Ναι.Άμα θέλετε, λοιπόν, αφήστε μας να το ολοκληρώσουνε  και ελάτε μαζί μας να κάτσουμε και να ορίσουμε τις αρχές που θα διέπουν πραγματικά το νέο ειδικό χωροταξικό για τις ΕΠΕ το οποίο καταστρώνουμε τώρα

Και θα χαρούμε πάρα πολύ να συμμετέχετε σε αυτό και εγώ θα σας καλέσω να κάτσουμε να συζητήσουμε το προσχέδιο και αυτό που τελικά θα καταλήξουμε και θα φέρουμε κάποια στιγμή να το συζητήσουμε και με τους υπόλοιπους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά στέγης, αλήθεια είναι αυτό που λέτε.  Στην Ελλάδα περίπου αποτελούν το 1%, συνεισφέρουν στην παραγωγή περίπου του 1% της ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ. 

Στη Γερμανία μπορεί αυτό να είναι 1,2%.  Η Ελλάδα φυσικά έχει δυνατότητα για πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη αυτού του τύπου των μικρών φωτοβολταϊκών και αυτό θα κάνουμε.  Και σας είπα πολύ καλά ότι σκεφτόμαστε και συζητάμε, δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ακόμα και την αύξηση από τα 6 κιλοβάτ που δίνουμε σήμερα, τη δυνατότητα κάποιος το όριο των 6 κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος που έχει δυνατότητα κάποιος να κατασκευάσει ώστε αυτό να πάει 7, 8, 9 έως και 10 κιλοβάτ ίσως.  Γιατί βλέπουμε ότι αυτές είναι οι ανάγκες.

Μικρές ανεμογεννήτριες. Υπάρχει υπουργική απόφαση, υπάρχει η ταρίφα, αν θυμάμαι καλά ξεπερνάει τα 160 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα σε σχέση όπως ξέρετε με τα 50, τα 60 ευρώ της ταρίφας που απολαμβάνουν οι υπόλοιπες μεγάλες ανεμογεννήτριες που προκύπτουν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες βέβαια.

Γιατί δίνουμε 160 και όχι 60;  Μα για να κατασκευαστούν. Αυτό όμως χρειάζεται ακόμα μια εκπαίδευση στους ενδιαφερόμενους, χρειάζεται παρακίνηση, επαναλαμβάνω, έχετε δίκιο, και από την πολιτεία αλλά και από όλους εσάς, από όλους εμάς που μας κοιτούν οι πολίτες και περιμένουν να δώσουμε το παράδειγμα.

Και φυσικά όλα αυτά είστε στον αγροτικό τομέα, θυμάστε ότι αυτή η Κυβέρνηση πριν 15 μήνες έδωσε τη δυνατότητα στους αγρότες να κατασκευάζουν αγροτικά φωτοβολταϊκά για αυτοπαραγωγή και να μπορούν να τα κάνουν 4 φορές μεγαλύτερα από αυτά που έχουν ανάγκη ώστε το 75% της παραγόμενης ενέργειας να το πουλάνε στο σύστημα και να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα ώστε και να μπορέσουν να κάνουν την επένδυση αλλά και να παραμείνουν στην καλλιέργειά τους.

Βλέπουμε ότι αυτό μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κοινό κτήμα και δεν έχουμε πολλούς που έχουν έρθει να κατασκευάσουν, πρέπει να τους βοηθήσουμε.  Και ναι, μέσα από τη δυνατότητα που μας δίνουν τα ευρωπαϊκά εργαλεία, τα ευρωπαϊκά ταμεία θα στηρίξουμε ακόμα και τους πρώτους για να υπάρξουν τα απαραίτητα κίνητρα και να προχωρήσει. Γιατί αν το κάνει ο πρώτος μετά ακολουθούν και οι υπόλοιποι.

Ελάτε μαζί πέρα από μια θα έλεγα μη εποικοδομητική κριτική, ελάτε μαζί να κάτσουμε και να σχεδιάσουμε το πώς πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία στη χώρα και από τους πολίτες και να μπορέσουν και αυτοί να γίνουν κοινωνοί αυτού του οποίου θέλουμε να κάνουμε.

Μια ενεργειακή δημοκρατία που θέλουμε να αναπτύξουμε στηριζόμενη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη δυνατότητα που έχει ο καθένας από τους Έλληνες πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό το  όραμα.

Σας ευχαριστώ πολύ»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης