Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΕΒΙΚΕΝ: Ανεπαρκή και τα νέα μέτρα της ΡΑΕ - Επιχειρείται χειραγώγηση στο σύστημα

ΕΒΙΚΕΝ: Ανεπαρκή και τα νέα μέτρα της ΡΑΕ - Επιχειρείται χειραγώγηση στο σύστημα
Το ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας

ΕΒΙΚΕΝ για χειραγώγηση τιμών στο ρεύμα: Ανεπαρκή τα μέτρα της ΡΑΕ

 

Για εμφανή χειραγώγηση των τιμών στην ελληνική αγορά εξισορρόπησης μιλάει για μια ακόμη φορά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που με ανακοίνωση της καλεί τη ΡΑΕ να εξετάσει τις προσφορές που αφορούν την «τεχνικά ελάχιστη παραγωγή» και να προχωρήσει άμεσα  σε αναδρομική διόρθωση τους.

Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι οι κινήσεις των παραγωγών ενέργειας στην αγορά εξισορρόπησης όπως και οι αυξήσεις έως και 40% που απαιτεί η ΔΕΗ από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες,  εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας.

Προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «εύλογο» το υψηλό κόστος

Αναλυτικότερα η ΕΒΙΚΕΝ στην ανακοίνωση της σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα «συνεχίζεται έντονα η προσπάθεια μέσω δημόσιων παρεμβάσεων να παρουσιαστεί  το υψηλό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης αφενός ως «εύλογο» αφού αποκαλύπτει «την πραγματική αξία του ηλεκτρισμού», αφετέρου ως απόρροια του Target Model και όχι της στρατηγικής των προσφορών που ακολουθούν οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης».

Όπως αναφέρει, οι παραγωγοί επικαλούμενοι το Target Model προσπαθούν να αποφύγουν τη σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των ευρωπαϊκών αγορών εξισορρόπησης, καθώς μια τέτοια  σύγκριση θα αποκαλύψει την εμφανή χειραγώγηση των τιμών που επιχειρείται στην ελληνική αγορά.

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει ως διστακτική την παρέμβαση της ΡΑΕ όσον αφορά τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς εξισορρόπησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το περιεχόμενο του κειμένου της απόφασης της ΡΑΕ «είναι απολύτως αποκαλυπτικό, καθώς σε πλείστα σημεία αφήνει ερωτηματικά για παραλείψεις στο σχεδιασμό της αγοράς, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί παρεμβαίνοντάς  με τον τρόπο αυτόν στον αλγόριθμο επίλυσης της αγοράς».

«Η ΡΑΕ, όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, σαφώς εκφράζει τη θέση, ότι η πρακτική της δήλωσης σε περισσότερα του ενός βήματα του τεχνικού ελαχίστου των μονάδων εξετάζεται ως καταχρηστική, και για το λόγο αυτό ζητά από τον ΑΔΜΗΕ να υπολογίσει την προκαλούμενη επίπτωση αναδρομικά». Και προσθέτει:

Καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών

«Γίνεται όμως προσπάθεια από κάποιους να εμφανίσουν ως ακραία μορφή τις αντιδράσεις της αγοράς και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε αναδρομική εκκαθάριση θα είναι παράνομη». «Είναι σαφές πως οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας».

«Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει  αυξήσεις έως και 40% στις βιομηχανίες ΥΤ, επικαλούμενη τη λειτουργία της νέας αγοράς, ξεχνώντας ότι και μόνο με τη συμμετοχή των Υ/Η,  γίνεται αυτόματα ο μεγάλος κερδισμένος της εκτόξευσης των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης».

Κλείνοντας η ΕΒΙΚΕΝ καλεί τη ΡΑΕ, αφού εξετάσει την έκταση και το οικονομικό αποτέλεσμα που έχουν επιφέρει οι προσφορές σε περισσότερα από ένα βήματα για την τεχνικά ελάχιστη παραγωγή, να προχωρήσει άμεσα  σε αναδρομική διόρθωση τους καθώς όπως λέει μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη λειτουργία της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης