Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αλ. Σδούκου: Η μετασκευή υποδομών για την αξιοποίηση υδρογόνου κεντρικός μας στόχος

Αλ. Σδούκου: Η μετασκευή υποδομών για την αξιοποίηση υδρογόνου κεντρικός μας στόχος

 Στο «κάδρο» οι υφιστάμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Την προώθηση των τεχνολογιών υδρογόνου έβαλε σε πρώτο πλάνο η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας χθες στο συνέδριο Athens Energy Dialogues, το οποίο συνεχίζει και σήμερα  τις εργασίες του.

Μάλιστα,  ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η μετασκευή υφιστάμενων υποδομών για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή και αποθήκευση υδρογόνου», βάζοντας στο …κάδρο και υφιστάμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε στο τέλος του έτους αναμένεται και η απόφαση της ΔΕΗ για αλλαγή καυσίμου στην «Πτολεμαΐδα 5».

Σταδιακή ανάμιξη υδρογόνου με φυσικό αέριο

Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας ανέφερε ότι  σχεδιάζεται να γίνει η βέλτιστη χρήση των υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου, με σταδιακή ανάμειξη υδρογόνου με φυσικό αέριο.

Η κυρία Σδούκου, αναφέρθηκε ειδικά στην εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με σκοπό να συντάξει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της χώρας για την ανάπτυξη του υδρογόνου, η οποία θα κινηθεί προς μια κατεύθυνση που θα προσεγγίζει αφενός την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας και αφετέρου τη σχέση κόστους - αποτελεσματικότητας στην παραγωγή υδρογόνου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σδούκου, μεταξύ άλλων,  σημαντική προτεραιότητα  _ στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου οράματος της χώρας προς μια οικονομία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα _ αποτελεί η  προώθηση μιας οικονομίας, βασισμένης στο  υδρογόνο, ειδικά για εκείνες τις βιομηχανίες υψηλής ενεργειακής έντασης, για τις οποίες η χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι απίθανο να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες τους.

Μάλιστα, η Γενική Γραμματέας, εστίασε και στην ανάγκη, μακροπρόθεσμα, για ανάπτυξη κυψελών καυσίμου υδρογόνου, στο πλαίσιο  της προώθησης καυσίμων χαμηλών εκπομπών  άνθρακα.

Παραγωγή υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα μέσω ΑΠΕ

Ήδη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου, σε σύνδεση με πάρκα ΑΠΕ, ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει στη Δυτική Μακεδονία η  πολωνική εταιρεία Solaris Bus & Coach. Όπως είχε αναφέρει και ο  Γενικός Γραμματέας  του Hydrogen Europe, κ.  Γ. Χατζημαρκάκης, σε εκδήλωση για την καθαρή ενέργεια,  από τον  ηλεκτρισμό που θα παράγουν οι μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες θα αναπτυχθούν στη Δυτική Μακεδονία θα μπορεί να παράγεται υδρογόνο σε μεγάλη κλίμακα και να μεταφέρεται με αγωγούς πχ. στην Ιταλία μέσω του αγωγού ΤΑΡ.  

Από την πλευρά του,  ο  αναλυτής πολιτικής του The Green Tank κ. Νίκος Μάντζαρης, έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι υπάρχει ανάγκη  άμεσης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ώστε να καταστεί συμβατό με την αυξημένη κλιματική φιλοδοξία σε επίπεδο ΕΕ, κάτι που οδηγεί de facto σε αυξημένους στόχους ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, με ανάγκη ανάπτυξης πλέον και τεχνολογιών υδρογόνου ως το 2030.

Γι’  αυτό προτείνει τον συγχρονισμό του ΕΣΕΚ με την υπό διαμόρφωση εθνική στρατηγική υδρογόνου και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, σε ό,τι αφορά τους στόχους διείσδυσης του υδρογόνου, οι οποίοι πρέπει πλέον να γίνουν ποσοτικοί, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο κεφάλαιο «υδρογόνο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και η πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (Council of European Energy Regulators – CEER), η οποία επισημαίνει ότι οι εγγυήσεις προέλευσης,  σε συνδυασμό με τις ιδιαιτέρως αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, αναμένεται, μακροπρόθεσμα, να καταστήσουν την παραγωγή και αποθήκευση πράσινου υδρογόνου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης