Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τρεις μέρες χωρίς ρεύμα στο Τέξας - Απογειώνονται οι τιμές φυσικού αερίου

Τρεις μέρες χωρίς ρεύμα στο Τέξας - Απογειώνονται οι τιμές φυσικού αερίου

Εκτός παραγωγής 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου - Εκτοξεύθηκαν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Εκατομμύρια Τεξανοί ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τρίτη ημέρα την Τετάρτη 17/2/2021, καθώς η καταιγίδα που έφερε χιόνι και πάγο στην περιοχή έπληξε την ενεργειακή υποδομή της πολιτεία. Εκτιμάται ότι 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παραγωγής πετρελαίου παρέμειναν εκτός. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, άνθρακα, ανανεώσιμες πηγές και άλλες πηγές επηρεάστηκε καθώς οι καταναλωτές αύξησαν την κατανάλωση εν μέσω ψυχρών θερμοκρασιών.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το West Texas Intermediate σημείωσαν άνοδο έως και 2%, διαπραγματευόμενες στα 61,25 $ ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο αναφοράς των ΗΠΑ για περισσότερο από ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στα μέσα του πρωινού, το συμβόλαιο υποχώρησε σε αυτό το επίπεδο, διαπραγματευόμενη στα 60,26 $.
Το Brent διαπραγματεύτηκε ελαφρώς υψηλότερα στα 63,66 $ ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια της βενζίνης αυξήθηκαν 0,7%, ενισχυμένα περισσότερο από 8% από την Παρασκευή.
Το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 3,45% στα 3,2 δολ/ mmbtu  μετά από άνοδο άνω του 7% την Τρίτη. Από την Παρασκευή έχει αυξηθεί περισσότερο από 9%.

Πάγωσαν οι υποδομές

Τα Φρεάτια φυσικού αερίου και οι σωλήνες που δεν είναι εξοπλισμένοι για κρύο καιρό είναι ο λόγος για τον οποίο εκατομμύρια Τεξανοί έμειναν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια αυτήν την εβδομάδα.
Καθώς οι θερμοκρασίες υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα τα υγρά μέσα στα φρεάτια, οι σωλήνες και οι βαλβίδες πάγωσαν. Ο πάγος εμποδίζει τη ροή του αερίου, να φράσει τους σωλήνες. Είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται «κατάψυξη» που διαταράσσει την παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ κάθε χειμώνα. Η πολιτεία είναι ένας τεράστιος παραγωγός φυσικού αερίου - και συνήθως δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζει τόσο κρύο καιρό.

Το Τέξας βασίζεται στο φυσικό αέριο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το φυσικό αέριο παρήγαγε σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας το 2019, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Τέξας (ERCOT).
Η αιολική ενέργεια και ο άνθρακας αντιστοιχούσαν περίπου στο 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκείνο το έτος, ενώ τα πυρηνικά αντιπροσώπευαν περίπου το 10%.
Ενώ η πυρηνική και η αιολική ενέργεια παρεμποδίστηκαν από την καταιγίδα, ούτε οι ψυχρές πυρηνικές εγκαταστάσεις ούτε οι "κατεψυγμένες" ανεμογεννήτριες φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τα προβλήματα ενέργειας του Τέξας.
«Φαίνεται ότι αυτό που έχει απενεργοποιηθεί σήμερα οφείλεται κυρίως σε ζητήματα σχετικά με το σύστημα φυσικού αερίου», δήλωσε ο Dan Woodfin, ανώτερος διευθυντής λειτουργιών συστήματος στο ERCOT.

Κατάψυξη και κατάρρευση της παραγωγής

Ενώ το κρύο μείωσε τις προμήθειες καυσίμων όλων των ειδών, αύξησε επίσης τη ζήτηση φυσικού αερίου για τη θέρμανση σπιτιών. Αυτή η "αναντιστοιχία" είναι που οδηγεί σε αυτές τις διακοπές, λέει ο Coombs. Απλώς δεν υπήρχε αρκετό καύσιμο για να τροφοδοτήσει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε κατά το ήμισυ στο Τέξας και στην πλούσια σε αέριο λεκάνη Permian κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κρύου και θυελλώδους καιρού.
Μειώθηκε από 22,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου που παράγονται ανά ημέρα τον Δεκέμβριο σε 10 έως 12 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της BTU Analytics.
Αυτή η πτώση στην παραγωγή οφείλεται στο πάγωμα στις κεφαλές όπου το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντλούνται από το έδαφος. Αλλά στο κρύο έχει επίσης σταματήσει να λειτουργεί σωστά ο εξοπλισμός σε εργοστάσια επεξεργασίας αερίου, λέει ο Coombs. Τα εργοστάσια επεξεργασίας διαχωρίζουν το αέριο από το ρευστό και τις ακαθαρσίες.
Όταν ο εξοπλισμός παγώνει, τα εργοστάσια πρέπει να τον θερμάνουν ή να περιμένουν να αυξηθούν οι θερμοκρασίες πριν μπορέσουν να ξαναρχίσουν τη δουλειά τους ..

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης