Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο αγωγός Keystone στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης Biden και Trudeau

Ο αγωγός Keystone στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης Biden και Trudeau

Στόχος να ξεπερασθεί διαφωνία μετά υο μπλοκάρισμα του αγωγού από τον πρόεδρο των ΗΠΑ

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau θα προσπαθήσουν σήμερα Τρίτη 23/2/2021 να ξεπεράσουν μια διαφωνία αφού ο Biden μπλόκαρε τον αγωγό Keystone XL που υποστηρίζεται από τον Καναδά και προσπαθεί να επαναφέρει τις σχέσεις μετά τα δύσκολα χρόνια του Trump.

Στην πρώτη διμερή συνάντησή του με έναν ξένο ηγέτη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, ο Biden αναμένεται να συζητήσει με τον Trudeau μια σειρά θεμάτων όπως η αλλαγή του κλίματος και η Κίνα, δήλωσε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η συνάντηση είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα κοινό έγγραφο που περιγράφει τη διακυβερνητική συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ. Δεν ήταν σαφές ότι η συνάντηση θα οδηγούσε σε νέα συμφωνία σχετικά με αυτές ή άλλες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης του Καναδά σε εμβόλια που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή μια κοινή αντιπαράθεση με την Κίνα σχετικά με την κράτηση ενός στελέχους της Huawei.
"Το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι ένας οδικός χάρτης για συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, που σημαίνει ότι πρόκειται να μιλάμε τακτικά με έναν από τους πιο κοντινούς συμμάχους μας για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει είδος παρανοήσεων", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος .

Κοινό έδαφος

Ο Biden είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τις απειλές για την ασφάλεια από την αλλαγή του κλίματος, την πανδημία, καθώς και την Κίνα, το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Εξόργισε την Οττάβα νωρίτερα εμποδίζοντας το έργο του αγωγού Keystone XL ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την άντληση αργού πετρελαίου άμμου από την Αλμπέρτα στη Νεμπράσκα και προτείνει ένα πρόγραμμα "Αγορά Αμερικής" με στόχο να κατευθύνει περισσότερες δαπάνες των ΗΠΑ προς εγχώριους κατασκευαστές.
Ο Trudeau στοχεύει να δείξει ότι είναι τώρα ευθυγραμμισμένος με την Ουάσινγκτον σε ζητήματα όπως ο COVID-19, η κλιματική αλλαγή και η εξωτερική πολιτική, ανέφερε μια καναδική κυβερνητική πηγή.
«Περιμένουμε από τον πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να επισημάνει την ισχυρή και βαθιά συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά ως γείτονες, φίλους και συμμάχους του ΝΑΤΟ», δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης