Τελευταία Νέα

ΕDP Renewables: Κυκλωτική κίνηση στην ελληνική αγορά Ανανεωσίμων με 3 εταιρίες

ΕDP Renewables: Κυκλωτική κίνηση στην ελληνική αγορά Ανανεωσίμων με 3 εταιρίες
Συμμετέχει στην κοινοπραξία Ocean Winds, ενώ «τρέχει» δύο ακόμη συνεργασίες με ΔΕΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Τα πλοκάμια της στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ απλώνει η πορτογαλική EDPR μέσω συνεργασιών με κορυφαίες ελληνικές εταιρίες του κλάδου.

Η θυγατρική της «πορτογαλικής ΔΕΗ», στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας σημαντικό ποσοστό κατέχει η κινεζική εταιρία China Three Gorges Corporation επισημοποίησε χθες την τρίτη κατά σειρά συμφωνία συνεργασίας για την ελληνική αγορά των ΑΠΕ, σε διάστημα μόλις ενός έτους.

Η EDPR  και η γαλλική ENGIE είναι τα δύο μέλη της κοινοπραξίας OCEAN WINDS (OW), με την οποία η Τέρνα Ενεργειακή προχώρησε σε συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

Oι δύο εταιρίες, όπως ανακοινώθηκε, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσδιορίσουν τις καταλληλότερες περιοχές και στη συνέχεια θα αναπτύξουν ένα πλήρες πλάνο έργων συνολικής δυναμικότητας άνω των 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας.

 Συνεργασία με ΔΕΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η EDP Renewables, 4ος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στον κόσμο και 2ος στην Ευρώπη, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,55 GW, και ένα στρατηγικό πλάνο αύξησης σε 25 GW έως το 2025, έχει προχωρήσει σε δύο ακόμη συμφωνίες συνεργασίας για την επέκτασή της στην ελληνική αγορά . 

Toν Φεβρουάριο του 2020 υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την διερεύνηση της από κοινού ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα τουλάχιστον 400 MW.

Toν Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ισχύος 900 ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Το πρώτο στάδιο υλοποίησης  αυτής της συνεργασίας, αφορά στην απόκτηση και από κοινού ανάπτυξη από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την EDP Renewables δύο συμπλεγμάτων υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων μέγιστης ισχύος 436,8 MW στη Ν. Εύβοια.

Η πορτογαλική εταιρία  δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2018 και έχει ήδη διασφαλίσει αυτόνομα συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ έργα ισχύος 152 MW τα οποία σκοπεύει να αναπτύξει την διετία 2021-2022.

Οι συνεργασίες με ελληνικές εταιρίες φαίνεται να αποτελούν τη νέα στρατηγική επέκτασης της EDPR στην Ελλάδα, όπως έδειξε και η πρόσφατη συνεργασία με την Τέρνα Ενεργειακή.

Πληροφορίες μάλιστα φέρουν την πορτογαλική εταιρία να εξετάζει και νέες συνεργασίες στον τομέα της αποθήκευσης που αναμένεται να ανοίξει μαζί με αυτόν των υπεράκτιων αιολικών.

Βέβαιη θεωρείται η δραστηριοποίησή της και στον τομέα των PPA καθώς έχει εξασφαλίσει στην Ευρώπη PPA για έργα συνολικού ύψους 229 MW που θα εγκατασταθούν από το 2020 έως το 2023

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης