Ενέργεια

Exxon: Μείωση 5,7 εκατ. δολ. στο πρόστιμο για ρύπανση από το διυλιστήριο στο Τέξας

Exxon: Μείωση 5,7 εκατ. δολ. στο πρόστιμο για ρύπανση από το διυλιστήριο στο Τέξας

 «Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε την απόφαση και τα επόμενα βήματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Exxon Todd Spitler

 

Ο ομοσπονδιακός δικαστής στο Χιούστον μείωσε κατά 5,7 εκατομμύρια δολάρια τα πρόστιμα που αντιμετωπίζει η Exxon Mobil Corp λόγω ρύπανσης από το μεγαλύτερο διυλιστήριο αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο δικαστής David Hittner εξέδωσε την απόφαση την Τρίτη το απόγευμα, επιβάλλοντας ποινή 14,25 εκατομμυρίων δολαρίων στην Exxon για ρύπανση οκτώ ετών από το συγκρότημα διυλιστηρίου και χημικών εγκαταστάσεων Baytown στο Τέξας.
Το 2017, ο Hittner εξέδωσε ποινή 19,95 εκατομμυρίων δολαρίων στην Exxon, θεωρώντας ότι ήταν υπεύθυνη για τη ρύπανση από το συγκρότημα Baytown μεταξύ του 2005 και του 2013, όπως φέρεται σε αγωγή που κατατέθηκε αρχικά το 2010 σύμφωνα με τον νόμο περί καθαρού αέρα των ΗΠΑ από το Sierra Club and Environment Texas.

Τον Ιούλιο, το 5ο Circuit Court of Appeals στη Νέα Ορλεάνη μπλόκαρε την ποινή και διέταξε τον Hittner να καθορίσει ποιες παραβιάσεις του νόμου περί καθαρού αέρα προκάλεσαν συγκεκριμένη βλάβη στα μέλη των οργανισμών που ζουν κοντά στις επιχειρήσεις του Exxon’s Baytown.
Η νέα ποινή βασίστηκε σε διαπίστωση 3.651 ημερών παραβιάσεων και απόρριψης μιας υπεράσπισης του “Act of God” από τον ενεργειακό γίγαντα για ρύπανση κατά τον τυφώνα Ike του 2008, ο οποίος έκλεισε το συγκρότημα.
«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε την απόφαση και τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Exxon Todd Spitler την Τετάρτη. Ο επικεφαλής του Περιβάλλοντος Τέξας κάλεσε την Exxon να αποδεχτεί την τελευταία απόφαση. «Καλούμε την Exxon να σταματήσει επιτέλους τις τακτικές της, να πληρώσει την ποινή της και να αποσύρει αυτές τις ατελείωτες εκκλήσεις», δήλωσε ο Luke Metzger, εκτελεστικός διευθυντής του Environment Texas.
Η αγωγή κατατέθηκε σύμφωνα με μια διάταξη του Clean Air Act που επιτρέπει στους πολίτες να προχωρήσουν σε μηνύσεις όταν οι ρυθμιστικές αρχές απέτυχαν να σταματήσουν τη ρύπανση. Οποιοδήποτε πρόστιμο θα καταβληθεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης