Ενέργεια

Αυξάνει το ρίσκο για την βιομηχανία η άτυπη παράταση διαπραγματεύσεων με την ΔΕΗ

Αυξάνει το ρίσκο για την βιομηχανία η άτυπη παράταση διαπραγματεύσεων με την ΔΕΗ
Η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα να τιμολογήσει την ενέργεια που καταναλώθηκε στο μεσοδιάστημα από το τέλος Δεκεμβρίου με το νέο τρόπο

Ως παράταση της αβεβαιότητας και του ρίσκου που δεν απαντά στο μείζον ζήτημα της διαμόρφωσης συνθηκών ομαλής και κυρίως ανταγωνιστικής λειτουργίας της ελληνικής βιομηχανίας,  αντιμετωπίζουν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χώρας την πρόθεση της ΔΕΗ να δώσει τρίμηνη παράταση στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είναι γνωστό οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων επιχειρήσεων της χώρας έληξαν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020.

Ακολούθησε μια δίμηνη περίοδος δύσκολων διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ να απαιτεί αυξήσεις ακόμη και άνω του 40% αλλά και κυρίως να προτείνει νέα δομή τιμολογίων που δεν θα βασίζονται σε σταθερές τιμές και εκπτώσεις όγκου, αλλά στη λειτουργία του Target Model συνδέοντας τα τιμολόγια με τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της τιμής της ενέργειας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ κάνει αντιστάθμιση κινδύνου.

Άπρακτη έληξε η προθεσμία στις 28 Φεβρουαρίου

Η προθεσμία που είχε θέσει η ΔΕΗ για την αποδοχή των προτάσεών της έληξε άπρακτη στις 28 Φεβρουαρίου και έκτοτε φημολογείται μεν η άτυπη παράταση χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής οι ενδιαφερόμενες βιομηχανίες να έχουν λάβει σχετικές επιστολές.

Έτσι οι επιχειρήσεις αναμένουν από τη ΔΕΗ να τους ενημερώσει για τις προθέσεις της εκφράζοντας παράλληλα σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η «παράταση» αφορά τόσο τα τιμολόγια που έληξαν στις 31/12/2020, όσο και τις διαπραγματεύσεις.

Και τούτο διότι όπως προκύπτει από προηγούμενες επιστολές της ΔΕΗ εφόσον οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε συμφωνία, η επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα να τιμολογήσει την ενέργεια που καταναλώθηκε στο μεσοδιάστημα από το τέλος Δεκεμβρίου με τον νέο τρόπο που έχει σχεδιάσει.

Έτσι τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες περί άτυπης παράτασης, αν και καταδεικνύουν μια χαλάρωση της στάσης της ΔΕΗ έναντι αυτής που τηρούσε το προηγούμενο διάστημα (πιθανώς και ως αποτέλεσμα και του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση αποδεκτού ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία)  αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα από τους ενδιαφερόμενους, που βλέπουν παράταση της αβεβαιότητας και του ρίσκου και όχι λύση του προβλήματος.            

Τα προβληματικά σημεία των διαπραγματεύσεων

Ένα από τα πλέον προβληματικά, για τη βιομηχανία, σημεία των προτάσεων της ΔΕΗ είναι η κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου και η σύνδεση των τιμών με τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου όπως υποστηρίζει κάνει αντιστάθμιση κινδύνου μέσω προθεσμιακών συμβολαίων.

Από την πλευρά της η βιομηχανία υποστηρίζει ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μονάδες παραγωγής που εργάζονται μόνο νύχτα και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν αντίστοιχα futures στις ευρωπαϊκές αγορές που να καλύπτουν την καμπύλη φορτίου της ελληνικής βιομηχανίας.

Εξάλλου σε ότι αφορά τη σύνδεση της τιμής με την εξέλιξη της Αγοράς Εξισορρόπησης στην Ελλάδα η βιομηχανία υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες περί υγιούς ανταγωνισμού, αφού η ίδια η ΔΕΗ μέσω της συμμετοχής της στην Αγορά Εξισορρόπησης έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει τις τιμές, πολύ δε περισσότερο που επί του παρόντος στη συγκεκριμένη αγορά δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης το demand.

Σε ότι αφορά τέλος τη στάση της κυβέρνησης στη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΕΗ – ενεργοβόρου βιομηχανίας ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή ότι το υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μείωσης των ρυθμιστικών χρεώσεων, αλλά και κάθε μέτρου που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους για την ελληνική βιομηχανία, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα της ΔΕΗ να διαμορφώνει την εμπορική της πολιτική λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της αγοράς μέσα στην οποία λειτουργεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης