Επένδυση του Bill Gates στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου - Ποια είναι η ισραηλινή H2Pro

Επένδυση του Bill Gates στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου - Ποια είναι η ισραηλινή H2Pro
Η H2Pro αναπτύσσει μια «καινοτόμο, καθαρή, φθηνή και ασφαλή» τεχνολογία παραγωγής υδρογόνου που ονομάζεται E-TAC

Χρηματοδότηση από διάφορους σημαντικούς επενδυτές της αγοράς, όπως της Breakthrough Energy Ventures, που ιδρύθηκε από τον Bill Gates, έχει εξασφαλίσει η ισραηλινή εταιρεία H2Pro, που ειδικεύεται στην τεχνολογία παραγωγής πράσινου υδρογόνου, αναμεταδίδει το Bloomberg.

Ο γύρος επενδύσεων, αξίας 18,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 3,5 εκατ. ευρώ από την Breakthrough Energy Ventures και 1,65 εκατ. ευρώ από την Horizons Ventures και 430,000 ευρώ από το Ignitis Innovation Fund.Η H2Pro δήλωσε σήμερα (9/3) ότι συγκέντρωσε 22 εκατομμύρια δολάρια για να μεταφέρει την τεχνολογία της από το εργαστήριο στο εργοστάσιο. Η Sumitomo Corp. και η αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai Motor Co της Ιαπωνίας συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Ignitis Fund, Darius Maikstenas υπογράμμισε ότι: «Tο Ignitis Innovation Fund αναζητά διαρκώς τις πιο ελπιδοφόρες νεοσύστατες επιχειρήσεις και εταιρείες που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης που συμβάλλουν στην ταχεία μεταμόρφωση του τομέα και την απανθρακοποίηση. Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το υδρογόνο είναι η μελλοντική πηγή ενέργειας και κατευθύνεται στην ανάπτυξη και βελτίωση των τεχνολογιών της πράσινης παραγωγής».

Ο πρώτος γύρος επενδύσεων από το Ignitis Innovation Fund στην H2Pro, που έγινε το φθινόπωρο του 2019, ανήλθε σε πάνω από 250.000 ευρώ. Εκείνη την εποχή, οι επενδύσεις στην εκκίνηση προήλθαν επίσης από τον κατασκευαστή οχημάτων Hyundai και αρκετούς άλλους στρατηγικούς επενδυτές. 

Ένας από τους στόχους της H2Pro είναι να φέρει το κόστος της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στα επίπεδα που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα τα επόμενα χρόνια. Η H2Pro αναπτύσσει μια «καινοτόμο, καθαρή, φθηνή και ασφαλή» τεχνολογία παραγωγής υδρογόνου που ονομάζεται E-TAC (Electrochemical-Thermally Activated Chemical). Το E-TAC παράγει 30% περισσότερο υδρογόνο από την παραδοσιακή ηλεκτρόλυση ανά kWh σύμφωνα με την αρχή.

Πρώιμο στάδιο στην Ευρώπη

Όπως επισημαίνεται, η πράσινη βιομηχανία υδρογόνου βρίσκεται σε νηπιακό ακόμη επίπεδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το 2050, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένεται να διαθέσουν έως και 470 δισ, ευρώ σε κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις και ιδιωτικές επενδύσεις.

Καθώς οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες παίρνουν σοβαρά υπόψη τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ζήτηση για υδρογόνο που παράγεται με τη διάσπαση νερού - χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια - αυξάνεται ως πιθανό καύσιμο χωρίς άνθρακα για την αντικατάσταση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης