Σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, η σαφήνεια των κανόνων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας. Η προκήρυξη για το «Πρόγραμμα Απόλλων» έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές και τεχνικές εταιρείες, αλλά και εύλογα ερωτήματα γύρω από επιμέρους όρους συμμετοχής, τεχνικές προδιαγραφές και χρονικά ορόσημα. Σύμφωνα με τις αναλυτικές διευκρινίσεις της Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με αναλυτικές διευκρινίσεις προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές επιχειρεί να αποσαφηνίσει κρίσιμα σημεία της διαδικασίας.
Περιορισμός στην ισχύ όχι στην έγχυση
Κεντρικό σημείο των διευκρινίσεων ήταν ότι για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με σύστημα αποθήκευσης που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επιβάλλεται μόνιμος περιορισμός 50% στη μέγιστη ισχύ παραγωγής από 7:00 έως 19:00. Η ΡΑΑΕΥ διευκρινίζει ότι ο περιορισμός δεν αφορά την έγχυση. Επίσης, η λειτουργική ενίσχυση καταβάλλεται για την ενέργεια που εγχέεται από τη μονάδα ΑΠΕ η οποία μπορεί να παράγει πάνω από το 50% και να αποθηκεύεται στις μπαταρίες. Η ενέργεια που διοχετεύεται στο σύστημα από την αποθήκευση αποζημιώνεται βάσει των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Έναρξη εργασιών
Ως προς την «Έναρξης Εργασιών», η ΡΑΑΕΥ ξεκαθαρίζει ότι η απαγόρευση πριν από την υποβολή αίτησης συμμετοχής δεν αφορά μόνο την εκκίνηση κατασκευαστικών εργασιών, αλλά και την ανάληψη δεσμευτικής υποχρέωσης για παραγγελία εξοπλισμού. Εάν έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση προμήθειας βασικού εξοπλισμού πριν από την αίτηση, το έργο δεν είναι επιλέξιμο. Αντίθετα, η απλή έκδοση άδειας μικρής κλίμακας ή άλλης διοικητικής πράξης, χωρίς υλοποίηση εργασιών ή δεσμευτική παραγγελία εξοπλισμού, δεν συνιστά από μόνη της «έναρξη». Ο έλεγχος για την έναρξη των εργασιών αφορά το έργο όπως θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα – δηλαδή για φωτοβολταϊκά με αποθήκευση εξετάζεται συνολικά ο σταθμός ΑΠΕ και το ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης.
Συμμετοχή και υποχρεώσεις μετά την κατακύρωση
Η ΡΑΑΕΥ διευκρινίζει ότι δεν προβλέπονται επιλαχόντες ούτε στην περίπτωση άρνησης ή αποποίησης επιτυχόντα των ανταγωνιστικών διαδικασιών. Καταπίπτει ωστόσοη εγγυητική επιστολή συμμετοχής. Οι προθεσμίες για τη Δήλωση Ετοιμότητας ή την ενεργοποίηση σύνδεσης είναι δεσμευτικές και αναστέλλονται μόνο εάν υπάρξει δικαστική αναστολή άδειας. Δεν προβλέπεται γενική παράταση για άλλους λόγους.
Για έργα που έχουν επιλεγεί, δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε να συμμετέχουν τα δύο πρώτα έτη στην αγορά με ισόχρονη παράταση της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης, παρά μόνο εφόσον προβλέπεται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Ισχύς έργου και ταύτιση στοιχείων
Κρίσιμη είναι η ταύτιση της ισχύος μεταξύ Βεβαίωσης Παραγωγού και Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης (ΟΠΣ). Η Προκήρυξη ορίζει ρητά ότι η «Ισχύς Συμμετοχής» είναι η μέγιστη ισχύς που αναφέρεται στην ΟΠΣ. Αν υπάρχει απόκλιση μεταξύ Βεβαίωσης και ΟΠΣ, η αίτηση δεν θεωρείται παραδεκτή. Συνεπώς, τα δύο έγγραφα πρέπει να συμφωνούν. Επιτρέπεται, πάντως, συμμετοχή με μέρος της ισχύος, εφόσον αυτό προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Αιολικά αρνητικές τιμές και συνδεδεμένες επιχειρήσεις
Για τους αιολικούς σταθμούς, δεν εφαρμόζονται οι περιορισμοί έγχυσης που ισχύουν σε άλλες κατηγορίες. Όσον αφορά τις μηδενικές ή αρνητικές τιμές στην αγορά, η λειτουργική ενίσχυση δεν καταβάλλεται για χρονικό διάστημα πέραν των δύο συνεχόμενων ωρών. Για τεχνικές λεπτομέρειες, η Αρχή παραπέμπει σε σχετικές ανακοινώσεις του ΔΑΠΕΕΠ.
Σε περιπτώσεις εταιρειών με κοινά διοικητικά συμβούλια ή ίδιους πραγματικούς δικαιούχους, η ΡΑΑΕΥ δεν δίνει προκαταβολική έγκριση. Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται εξατομικευμένα, βάσει των στοιχείων που θα υποβληθούν. Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται με ευθύνη του αιτούντος.
Επίσης, η ΡΑΑΕΥ διευκρινίζει ότι δεν προσδιορίζεται ειδικός τύπος ασφαλιστικής ενημερότητας. Εάν μία εταιρεία διαθέτει περισσότερες Βεβαιώσεις Παραγωγού, απαιτείται ξεχωριστή αίτηση για κάθε έργο.
www.worldenergynews.gr






