Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Φωτοβολταϊκά: Παράταση για τα 500άρια και τις ενεργειακές κοινότητες - Οι ταρίφες

Φωτοβολταϊκά: Παράταση για τα 500άρια και τις ενεργειακές κοινότητες - Οι ταρίφες
Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ για να εξομαλύνει τις καθυστερήσεις παράδοσης υλικού από την Κίνα

Φουλ τις μηχανές έχει βάλει η Κίνα προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι προμήθειες φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στην παγκόσμια αγορά.
Όπως αναφέρει στέλεχος της ελληνικής αγοράς, ο ασιατικός γίγαντας ολοκληρώνει την κατασκευή νέων εργοστασίων για την παραγωγή ηλιακού γυαλιού και άλλων υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή πλαισίων, ώστε να καλύψει τη ζήτηση, που μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχει αυξηθεί 20% με 25%. 

Παράλληλα, και τα υφιστάμενα εργοστάσια έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν σχεδόν στο σύνολο της δυναμικότητά τους προκειμένου να εξομαλυνθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.
Όσο για το κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελ παραμένει σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας της απόφασης της κινεζικής κυβέρνησης για πλαφόν στο ηλιακό γυαλί, της ανόδου της τιμής του ασημιού αλλά και του αερίου που συνεπάγεται αύξηση στην τιμή του αλουμινίου

Στην Ελλάδα η κατάσταση στον κλάδο των φωτοβολταϊκών δεν έχει ακόμη βελτιωθεί, καθώς όπως υπογραμμίζει η ίδια πηγή, «παραγγέλνουμε σήμερα για να μας έρθει η παραγγελία τον Σεπτέμβριο». Ωστόσο, τα μηνύματα που φτάνουν από την Κίνα, για πρώτη φορά μετά από μήνες, είναι θετικά.

Παρόλα αυτά, η αγωνία των επενδυτών θα παραμένει καθώς είναι πλέον αδύνατο να  μπορέσουν να κατασκευάσουν εγκαίρως τα έργα ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες των διαγωνισμών ή να εξασφαλίσουν ταρίφα εκτός διαγωνισμών. 

Οι παρατάσεις που σχεδιάζονται

Γι΄ αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές,  το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προσανατολίζεται σε παράταση για περίπου ένα εξάμηνο της προθεσμίας της 30ής Απριλίου που αφορά στο «κλείδωμα» ταρίφας, εκτός διαγωνισμών, σε μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς που θα τεθούν σε λειτουργία (δοκιμαστική ή κανονική) ή να εξασφαλίσουν δήλωση ετοιμότητας  έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η παράταση, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί …τράτο χρόνου έως ότου ομαλοποιηθούν οι προμήθειες φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στην ελληνική αγορά. 

Έτσι, τα 500άρια φωτοβολταϊκά θα μπορούν να κατακυρώσουν την υφιστάμενη τιμή αναφοράς των 65,74 ευρώ ανά MWh, με ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) έως τις 30 Οκτωβρίου. 
Αν δεν δοθεί παράταση πέραν της 30ής Απριλίου, η «ταρίφα» θα μειωθεί στα 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έως το τέλους του έτους.

Παράταση εκτιμάται ότι θα δοθεί και για την υφιστάμενη ταρίφα των 68,86 ευρώ ανά MWh για τις ενεργειακές κοινότητες (έως 1 MW).

Όσο για τα φωτοβολταϊκά έργα μέσω διαγωνισμών, δεν αποκλείεται να πάρουν παράταση έως το τέλους του έτους, ώστε να προλάβουν να τεθούν σε λειτουργία και να μην χάσουν την τιμή αναφοράς που «κλείδωσαν» σε δημοπρασίες.

Επίσης, δεν αποκλείεται να δοθεί κι άλλος χρόνος – πέραν της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου -  για την υπογραφή συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών από ενεργειακές κοινότητες για έργα έως 18 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης