Ενέργεια

Σημαντικός «βραχνάς» οι εξορύξεις στην ατζέντα Biden για την ηλεκτροκίνηση

Σημαντικός «βραχνάς» οι εξορύξεις στην ατζέντα Biden για την ηλεκτροκίνηση
Δύσκολο να περιοριστούν εντελώς οι εισαγωγές πρώτων υλών για μπαταρίες από την Κίνα

Το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, που προχωρά απλά και συντεταγμένα. Χρειάζεται ένα πλέγμα μέτρων, στρατηγικής και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να προχωρήσει και να προφέρει τις υπηρεσίες της.

Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden δήλωσε ότι σχεδιάζει να αντικαταστήσει ολόκληρο τον ομοσπονδιακό στόλο οχημάτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημιουργώντας ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην εν λόγω διαδικασία. Μάλιστα, πρόκειται για περισσότερα από 600.000 αυτοκίνητα που με την σειρά τους θα χρειαστούν μια σταθερή προσφορά ορισμένων μετάλλων και ορυκτών που οι ΗΠΑ εισάγουν στην παρούσα φάση.

Ο προβληματισμός του Biden

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει την κλιματική αλλαγή ως την πρώτη του προτεραιότητα, αλλά η απεξάρτηση από τις εισαγωγές της Κίνας είναι αντίστοιχης σημασίας για τον Αμερικανό Πρόεδρο. Για να γίνει αυτό, απαιτείται ισχυρή τοπική προμήθεια. Η ενίσχυση όλων των αμερικανικών βιομηχανιών είναι ένα άλλο θέμα προτεραιότητας για τον Biden.

Τι σημαίνει αυτό; Ασφαλώς νέα ορυχεία, που έρχονται σε «σύγκρουση» με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Η προσπάθεια της διοίκησης να ηλεκτροδοτήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την οικονομία της Αμερικής το συντομότερο δυνατόν, βάζει σε μια πορεία σύγκρουσης με μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ψηφοφόρων της. Σε μια πρόσφατη έκθεση για το Reuters, ο Ernest Scheyder έγραψε, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ότι η διοίκηση του Biden σχεδίαζε να επιτρέψει νέα έργα εξόρυξης ορυκτών EV σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Τα ανθρακωρυχεία, από την άλλη πλευρά, πρέπει να διατηρούνται σύμφωνα με αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Η διαδικασία παραγωγής των πρώτων υλών που απαιτούνται για τις μπαταρίες των αυτοκινήτων, όπως χαλκός, νικέλιο και λίθιο, δεν είναι αρκετή φιλική προς το περιβάλλον. Η δεύτερη πραγματικότητα ορίζει ότι δεν είναι δυνατή η ασφάλεια εφοδιασμού, εάν υπάρχει 100% εξάρτηση από τις εισαγωγές. Μάλιστα, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm είπε πρόσφατα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή ορυκτών EV Εφόσον γίνεται βιώσιμα.

0909900909.JPG

Βιώσιμη εξόρυξη

Ακούγεται παράδοξο, καθώς τα ορυκτά καύσιμα, είναι πεπερασμένοι πόροι, και αφού εξαχθούν, δεν μπορούν να επιστραφούν στη γη. Ωστόσο, η έννοια της αειφόρου εξόρυξης υπάρχει, και ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός αυτής της έννοιας, φαίνεται ότι η αειφόρος εξόρυξη περιλαμβάνει την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επιχείρησης, περιορίζοντας την εξαγωγή μόνο στις ποσότητες που πραγματικά έχουν ανάγκη τα εμπλεκόμενα μέρη. Δηλαδή, κυβέρνηση, εταιρεία και τοπικές κοινότητες.

Υπάρχουν σίγουρα εναλλακτικές λύσεις στις μπαταρίες λιθίου για EV, αλλά δεν βρίσκονται πουθενά τόσο πολύ μπροστά στην ανάπτυξή τους ως η κυρίαρχη τεχνολογία.

Τέλος, υπάρχει ήδη μια ανοιχτή αντίθεση σε νέα έργα εξόρυξης σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ από γηγενείς κοινότητες κοντά στα προτεινόμενα ορυχεία. Μπορεί να φαντάζει αδύνατο την δεδομένη χρονική στιγμή η εξόρυξη αλλά και η αντίθεση σε νέους αγωγούς πετρελαίου. Ωστόσο, μπορεί να μην παραμείνει αδιανόητη για πάντα, καθώς η εξασφάλιση κρίσιμων ορυκτών για την επανάσταση της ΕΕ συμβαδίζει με την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης