Επικαιρότητα

Τετάρτη 17 Μαρτίου: Όσιος Αλέξιος, ο άνθρωπος του Θεού

Τετάρτη 17 Μαρτίου: Όσιος Αλέξιος, ο άνθρωπος του Θεού
Όσιος Θεοστήρικτος ο Ομολογητής, Όσιος Πατρίκιος
Ο Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού, Αλέξιος Ρώμης ή Αλέξιος Εδέσσης Συρίας, αποτελεί ένα εκ των λαοφιλέστερων αγίων της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο οποίος έζησε κατά τον 5ο αιώνα. Η μνήμη του τιμάται στις 17 Μαρτίου, ενώ η κάρα του σήμερα φυλάσσεται στην Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

Ἄνθρωπος ἐν γῇ τοῦ Θεοῦ κληθεὶς μόνος, Ἕξεις τὶ καινὸν κἄν πόλῳ, Πάτερ μόνος. Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ, Ἀλέξιε, πότμον ἀνέτλης.

Οι παραδόσεις περί του βίου του

Για το βίο του Αγίου Αλεξίου έχουμε διαφορετικές εκδοχές οι οποίες προέρχονται από συναξάρια. Η αρχαιότερη και πιθανώς πιο κοντά στην πραγματικότητα προέρχεται από συριακή πηγή του 5ου αιώνα, με τον κώδικά της να ανέρχεται μόλις τον 6ο.

Σύμφωνα με αυτή, ο Αλέξιος ήταν γόνος εύπορης οικογένειας από τη Ρώμη. Την ημέρα του γάμου όμως παράτησε τον κοσμικό βίο και οδηγήθηκε στην Έδεσσα τη Συρίας, όπου άγνωστος και πένητας έζησε βίο άκρως ασκητικό, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο θάνατός επήλθε επί επισκοπής Ραβούλα (412-435).

Κατά τη βυζαντινή παράδοση, η οποία ανάγεται στο 9ο αιώνα, ο Αλέξιος γεννήθηκε στα χρόνια των Αρκαδίου και Ονωρίου (378-395).

Προερχόταν από ευσεβή αριστοκρατική οικογένεια, η οποία του παρείχε σημαντική μόρφωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/osios-alexios-o-anthropos-tou-theou-giorti-simera-17-martiou-eortologio-pii-giortazoun/


Συνεδριάζει από σήμερα Τετάρτη 17 Μαρτίου έως Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 στο Φανάρι η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Διαβάστε:

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/synedriazi-apo-afrio-17-martiou-sto-fanari-i-agia-ke-iera-synodos-tou-ikoumenikou-patriarchiou/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης