Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το 2026 «βλέπει» ο ΙΕΑ ρεκόρ της ζήτησης πετρελαίου - Νέα δεδομένα μετά τον COVID

Το 2026 «βλέπει» ο ΙΕΑ ρεκόρ της ζήτησης πετρελαίου - Νέα δεδομένα μετά τον COVID
Σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς μετά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα επανέλθει στα προ-πανδημικά επίπεδα σε δύο χρόνια και θα φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ έως το 2026, εκτός εάν οι κυβερνήσεις αναλάβουν ταχεία δράση για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Παράλληλα, ο ΙΕΑ υπογράμμισε ότι οι αγορές πετρελαίου και η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτουν από τη μαζική κατάρρευση της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. «Η κρίση του Covid-19 προκάλεσε μια ιστορική μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου - αλλά όχι απαραίτητα διαρκούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο Fatih Birol.

H συνδρομή των εμβολιασμών

Όσο προχωρά η διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών και αίρονται οι περιορισμοί, η ζήτηση θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2019 έως το 2023, σύμφωνα με την έκθεση. Οι πενταετείς προβλέψεις του IEA εκτιμούν ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξάνεται κάθε χρόνο και θα φτάσει τα 104 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (mb / d) έως το 2026, αύξηση 4% από το επίπεδο του 2019.

Νέα δεδομένα

Ωστόσο, έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά οι προοπτικές για την ζήτηση, δεδομένου ότι η τηλεργασία έχει αλλάξει την συμπεριφορά των εργαζομένων. Λιγότερες αποστάσεις, περιορισμός ταξιδιών και δουλειά από το σπίτι πλέον. Μάλιστα, πολλές είναι οι κυβερνήσεις που εξετάζουν την βιώσιμη ανάκαμψη, έτσι ώστε να κινηθούν γρήγορα προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αυτό, όπως αναφέρει η έκθεση, «αυξάνει την προοπτική να επιτευχθεί η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου νωρίτερα από το αναμενόμενο, με την προϋπόθεση οι κυβερνήσεις να ακολουθήσουν ισχυρές πολιτικές για να επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Στη συνέχεια, ο Fatih Birol επισήμανε ότι: «Η ομαλή μετάβαση από το πετρέλαιο είναι απαραίτητη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, αλλά θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές πολιτικής από τις κυβερνήσεις καθώς και επιταχυνόμενες αλλαγές συμπεριφοράς. Χωρίς αυτό, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξάνεται κάθε χρόνο από τώρα έως το 2026».

Οι τρόποι αύξησης της ζήτησης

Στην έκθεση, γίνεται αναφορά στους τρόπους που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της ζήτησης του μαύρου χρυσού. Μερικοί από αυτούς είναι η βελτίωση των προτύπων απόδοσης καυσίμου και η ενίσχυση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Ασία αναμένεται να οδηγήσει στην ανανεωμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης και να αντιπροσωπεύει το 90% της αύξησης από το 2019 έως το 2026, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οργανισμού. Αντίθετα, η ζήτηση σε πολλές προηγμένες οικονομίες, όπου η ιδιοκτησία οχημάτων και η κατά κεφαλήν χρήση πετρελαίου είναι πολύ υψηλότερη, δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Τέλος, είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον F. Birol για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να συνειδητοποιήσουν ότι η παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα, θα αναθεωρήσει στρατηγικές που θα διαφέρουν με αυτά που ήταν γνωστά ως επιλογές προ κορωνοϊού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης