Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κρίσιμο το διάστημα έρευνας της DG Comp στην ΔΕΗ για καταχρηστική συμπεριφορά

Κρίσιμο το διάστημα έρευνας της DG Comp στην ΔΕΗ για καταχρηστική συμπεριφορά
H DG Comp δεν έχει διευκρινίσει ποιά περίοδο και τι θα ερευνήσει ενώ το antitrust case έχει οξύνει το κλίμα

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εκκινήσει επίσημη έρευνα για την αξιολόγηση πιθανής καταχρηστικής συμπεριφοράς της ΔΕΗ στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι κάτι που προετοιμαζόταν εδώ και μήνες στις Βρυξέλλες.
Συνδέεται με όλα τα ανοιχτά ζητήματα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Είναι βέβαιο επίσης ότι δεν ξέσπασε ως κεραυνός εν αιθρία για τη ΔΕΗ και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά μάλλον ως η αναμενόμενο επακόλουθο της πρόσφατης διαδικτυακής συνάντησης του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.
Η ένταση στις σχέσεις του ΥΠΕΝ με την DGComp προϋπήρχε της ανάληψης των καθηκόντων του υπουργού Ενέργειας από τον Κώστα Σκρέκα.

Η Vestager είναι το "αφεντικό" των Βρυξελλών

Κύρια αιτία ήταν η τακτική που επελέγη από τη ΔΕΗ και υιοθετήθηκε από τον πρώην υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, να συνδεθεί άρρηκτα στις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή, το λεγόμενο antitrust case, δηλαδή η υποχρέωση άρσης της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος, με την αποζημίωση της για το πρόωρο «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων.
Η σκληρή στάση που ακολούθησαν στις δυο αυτές υποθέσεις οι νομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ στις Βρυξέλλες, ενόχλησε την DGComp.
Το αδιέξοδο επιχείρησε να άρει ο Κώστας Σκρέκας όταν συμφώνησε στην αποσύνδεση των δυο υποθέσεων και στην άμεση διενέργεια του market test για τη διάθεση μέρους της παραγωγής της ΔΕΗ στον ανταγωνισμό προκειμένου να «θεραπευτεί» το antitrust case.

Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν γραμμικά. Το market test μάλλον είναι αμφίβολλο αν πετύχει αφού κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έδειξε ενδιαφέρον για την αγορά μικρών ποσοτήτων ρεύματος της ΔΕΗ, την ώρα που θεωρούν πως τα ανοιχτά θέματα στην αγορά ηλεκτρισμού είναι πολλά και η διάθεση λιγνιτικού ρεύματος υψηλού κόστους δεν θα λύσει τα ζητήματα ανταγωνισμού.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ μετά τη συνάντηση με την κ. Vestager ότι η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει την Κομισιόν πως: «θα συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τους κανόνες ανταγωνισμού, τον ευρωπαϊκό κανονισμό ηλεκτρικής ενέργειας και τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης».

Νεότερα ρεπορτάζ αφήνουν ανοιχτό, το θέμα της εκκίνησης, από την DGComp για επίσημη έρευνας σε ενδεχόμενη καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΗ στην χονδρεμπορική αγορά, να έχει ως αφορμή το αποτέλεσμα της γραφειοκρατικής διαδικασίας που ξεκίνησε το 2017 και απλώς τον Μάρτιο του 2021 να έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για να ενεργοποιηθεί.
Στον φάκελο που πράγματι βρισκόταν στα συρτάρια της DGComp από το 2017, έχουν προστεθεί σύμφωνα με ενδείξεις και νέες καταγγελίες περί καταχρηστικής συμπεριφοράς της ΔΕΗ οι οποίες μάλιστα αφορούν τους τελευταίους μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του Target Model.

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Η κορυφή του παγόβουνου

Στην αγορά συνεχώς συζητείται το γεγονός ότι οι τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, είναι μόνιμα χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής, και ότι η Ελλάδα, από μία διαχρονικά εισαγωγική χώρα, έγινε ξαφνικά εξαγωγέας ρεύματος.
Όπως επίσης ότι τον Ιανουάριο, η ελληνική ήταν η φθηνότερη αγορά στην Ευρώπη. Κάτι που φαίνεται να αλλάζει, και ίσως όχι τυχαία, το τελευταίο δεκαπενθήμερο που η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει πάρει την ανηφόρα. Την προηγούμενη εβδομάδα η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 57,72ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 8,35% σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και για σήμερα 18/3 εκτινάχθηκε στα 70,57 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 26% σε σχέση με την τιμή της Τετάρτης (17/3).,

Τι ακριβώς διατύπωσε η DG Comp

Δεν θα πρέπει λοιπόν να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης της DGComp, δεν γίνεται αναφορά στη χρονική περίοδο που θα ερευνηθεί. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η Επιτροπή ανησυχεί για το γεγονός ότι η ΔΕΗ, με τη συμπεριφορά της κατά την υποβολή προσφορών, ενδέχεται να περιόρισε τον ανταγωνισμό στις ελληνικές αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφέρεται επίσης ότι λαμβανομένης υπόψη της θέσης της ΔΕΗ τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής, ενδέχεται να έχει υιοθετήσει επιθετικές στρατηγικές υποβολής προσφορών που εμποδίζουν την ικανότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να συμμετέχουν στον ανταγωνισμό στις αγορές χονδρικής και στις σχετικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης