Χρηματιστήριο & Αγορές

Cenergy Holdings: Σε ανοδική τροχιά στοχεύει σε έργα που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση  

Cenergy Holdings: Σε ανοδική τροχιά στοχεύει σε έργα που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση  

Ήδη είναι εξασφαλισμένη, με βάση τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, η πλήρης λειτουργία της μονάδας της Κορίνθου για ολόκληρο το 2021

Παρά την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, η Cenergy Holdings αναμένεται να διατηρήσει την ανοδική πορεία των τελευταίων δυο ετών.

Με επίκεντρο της δραστηριότητας της τον τομέα των καλωδίων η Cenergy Holdings στηρίζει την αναπτυξιακή πορεία της σε τομείς που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση, όπως το φυσικό αέριο, και το πράσινο υδρογόνο ενώ παράλληλα σχεδιάζει την περαιτέρω δραστηριοποίηση της με προϊόντα χάλυβα σε τομείς όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αλέξης Αλεξίου κατά το χθεσινό conference call για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020. «Επενδύουμε στην καινοτομία με την ανάπτυξη λύσεων για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου (Green hydrogen) και τις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα» είπε ο κ. Αλεξίου σημειώνοντας ότι η εταιρία βρίσκεται στην πρωτοπορία του κλάδου για την παροχή λύσεων μεταφοράς υδρογόνου μέσα από υπάρχοντα και νέα δίκτυα αγωγών.

Επίσης σημείωσε ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι τεχνολογικά έτοιμη για τα σχεδιαζόμενα έργα CCS στην Ευρώπη διαθέτοντας εμπειρία σε αγωγούς μεταφοράς CO2 μήκους άνω των 1.000 χλμ. στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 παρουσίασε ο conference call ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας Αλέξανδρος Μπένος σημειώνοντας το ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας και τη σημαντική μείωση του καθαρού της δανεισμού το 2020, εκτιμώντας ότι το 2021 οι επιδόσεις της εταιρίας θα είναι ακόμη καλύτερες.

Ειδικότερα, το συγκρίσιμο EBITDA του Ομίλου αυξήθηκε τη χρονιά που μας πέρασε από τα 90 στα 101,8 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν από τα 20,2 στα 24,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε (κατά 83 εκατ. ευρώ) στα 331 εκατ. ευρώ (δείκτης καθαρού δανεισμού προς προσαρμοσμένο EBITDA στο 3,25).

Ανεκτέλεστο υπόλοιπο άνω των 500 εκατ. ευρώ

Έτσι, η Cenergy ξεκίνησε τη νέα χρονιά με ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων στα 500 εκατ. ευρώ εστιασμένο κυρίως τον κλάδο των καλωδίων, ποσό που σήμερα έχει αυξηθεί κυρίως λόγω των έργων που ανέλαβε στη συνέχεια ο Όμιλος στον τομέα των σωλήνων χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου).

Στη δραστηριότητα των καλωδιακών έργων, όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και φέτος η πολύ ικανοποιητική οικονομική περυσινή πορεία. Ήδη είναι εξασφαλισμένη, με βάση τις υφιστάμενες υπογεγραμμένες συμβάσεις, η πλήρης λειτουργία της μονάδας της Κορίνθου για ολόκληρο το 2021 (και για τμήμα του 2022) και της Θήβας (χερσαία καλώδια) για χρονική περίοδο τουλάχιστον 6-9 μηνών.

Σε ό,τι αφορά τα καλωδιακά προϊόντα, για το 2021 οι μεγάλες διεθνείς αγορές έχουν ισορροπήσει και όλα δείχνουν πως κατά το πρώτο μισό του 2021, οι επιδόσεις της Cenergy θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες περυσινές, με δεδομένο ότι το 2020 είχε παρατηρηθεί σημαντική κάμψη πωλήσεων κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου (περίοδος πρώτου lockdown).

Διαφορετικά είναι τα πράγματα για τον κλάδο των σωλήνων χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου).

Παρά τη βελτίωση των επιδόσεων που σημειώθηκε κατά το δεύτερο μισό του 2020 (η ζημία του πρώτου εξαμήνου μετατράπηκε σε προ φόρων κέρδη δωδεκαμήνου 1,3 εκατ. ευρώ), το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για αρκετούς λόγους, μεταξύ των οποίων: α) Οι επιπτώσεις της πανδημίας, β) Η βύθιση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, γ) Η ύπαρξη δασμού 25% που επέβαλαν οι αρχές των ΗΠΑ.

Η Cenergy Holdings μέσω των Hellenic Cables συμμετέχει στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, DOGGER BANK στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας διασφαλίσει την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σύμβαση για καλώδια παγκοσμίως (650 χλμ υποβρυχίων καλωδίων).

Το έργο θα ξεκινήσει το 2021 και η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί το 2023. Οι επόμενες δύο φάσεις προβλέπονται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026.

Ταυτόχρονα μέσα στο 2021 η θυγατρική της Cenergy Holdings, Hellenic Cables θα προμηθεύει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας RTE με υπόγεια καλώδια, ενώ θα προσφέρει και υπηρεσίες εγκατάστασης. Η σύμβαση είναι διάρκειας τριών ετών με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης