Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έκθεση της Wood Mac: Στα 6,4 τρισ. δολ. το κόστος του ενεργειακού μετασχηματισμού της Κίνας

Έκθεση της Wood Mac: Στα 6,4 τρισ. δολ. το κόστος του ενεργειακού μετασχηματισμού της Κίνας
Οι νέες τεχνολογίες θα συμβάλλουν στην απελευθέρωση του άνθρακα

H ενεργειακή μετάβαση της Κίνας θα μεταμορφώσει πλήρως την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με νέα έκθεση της Wood Mackenzie. Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 6,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα παραγωγική ικανότητα μόνο τις επόμενες δεκαετίες, με την ενίσχυση της αιολικής, ηλιακής ενέργειας αλλά και της αποθήκευσης.


Το παρελθόν της Κίνας

Όπως είναι γνωστό, η παραγωγή ενέργειας της Κίνας βασίστηκε στο αργό και τα μέταλλα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η χώρα να εξαρτάται υπερβολικά από τις εισαγωγές ενέργειας. Με τον τρέχοντα ρυθμό εισαγωγών πετρελαίου, η Κίνα θα εξαρτηθεί από το ξένο πετρέλαιο για το 80% των αναγκών της έως το 2030. Το μισό από το αέριο που καταναλώνει θα εισαχθεί, συμπληρώνει η Wood Mac.

Το ερώτημα είναι η αντίδραση της Κίνας στην διαμορφωθείσα αυτή συνθήκη. Σύμφωνα με την έκθεση, για το Πεκίνο, η ενεργειακή ανεξαρτησία και η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι αδιαχώριστα. Κερδίζοντας το στοίχημα της καθαρής ενέργειας, η χώρα μπορεί να απεξαρτηθεί από τις άλλες χώρες και να κυριαρχήσει. Οι νέες τεχνολογίες θα συμβάλλουν στην απελευθέρωση του άνθρακα, που χρειάζεται ο κόσμος για να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι.

Το τίμημα

Αναμφισβήτητα, ο ενεργειακός μετασχηματισμός για μια οικονομία που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα δεν επιτυγχάνεται άνευ προκλήσεων. Κρίνεται αναγκαία η εξασφάλιση αρκετών πρώτων υλών για την επέκταση του εθνικού δικτύου μεταφοράς για να φιλοξενήσει τα 6.870 GW νέας χωρητικότητας που θα χρειαστεί η χώρα για να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες τα επόμενα σαράντα χρόνια.

Αυτό πιθανότατα θα δημιουργούσε μια άλλη εξάρτηση, σύμφωνα με τον Wood Mac. Ενώ οι εισαγωγές πετρελαίου τελικά θα μειωθούν, οι εισαγωγές χαλκού είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά καθώς το μέταλλο είναι απαραίτητο για τις ανεμογεννήτριες. Μέχρι σήμερα, η Κίνα παράγει μόνο το 16% του χαλκού που χρησιμοποιεί στην εγχώρια αγορά, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από εισαγωγές.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης