Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: 234 μονάδες έχασε ο Dow - Άνοδος 2% για το πετρέλαιο

Wall Street: 234 μονάδες έχασε ο Dow - Άνοδος 2% για το πετρέλαιο

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,07%, o Nasdaq Composite ενισχύθηκε 0,76%

 

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street την Παρασκευή 19/3/2021 μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να μην επεκτείνει κεφάλαιο για την πανδημία και στις τράπεζες προκάλεσε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και πώληση των χρηματοοικονομικών μετοχών.

Ο Dow υποχώρησε 234 μονάδες ή 0,71% στις 32.628 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,07% στις 3.912 μονάδες,
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 0,016% στις 370,12 μονάδες.
O Nasdaq Composite ενισχύθηκε 0,76% στις 13.215 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα την Παρασκευή αρνήθηκε να παρατείνει έναν κανόνα που λήγει στο τέλος του μήνα που χαλάρωνε τον συμπληρωματικό δείκτη μόχλευσης για τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο κανόνας που επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρούν λιγότερα κεφάλαια έναντι των ομολόγων και άλλων συμμετοχών εφαρμόστηκε για να ηρεμήσει την αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης και να ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν.
Η απόφαση θα μπορούσε να έχει κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις, προειδοποίησαν οι traders, εάν σε απάντηση οι τράπεζες πουλήσουν μέρος των κρατικών τους αποθεμάτων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις αποδόσεις ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε μια εποχή που η ταχεία αύξηση των επιτοκίων προκαλεί ήδη άγχος στους επενδυτές.

«Αυτό είναι μια απογοήτευση για τους επενδυτές που η Fed αποφάσισε να μην το επεκτείνει», δήλωσε ο Jimmy Chang, επικεφαλής επενδυτικών υπηρεσιών στο Rockefeller Global Family Office.
Η JPMorgan και η Wells Fargo υποχώρησαν περισσότερο από 3%, ενώ η Goldman Sachs έχασε 1,5%. Η Bank of America υποχώρησε επίσης κατά 3%.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ομολόγων αναπήδησαν από τα χαμηλά τους μετά την ανακοίνωση. Η 10ετής απόδοση του Δημοσίου ελαφρώς υψηλότερη στο 1,74%, κοντά στο υψηλό 14 μηνών πάνω από το 1,75% μια ημέρα νωρίτερα. Το επιτόκιο αναφοράς ξεκίνησε το 2021 κάτω από 1%.

Το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο αυξήθηκε περισσότερο από 2% στις ασταθείς συναλλαγές την Παρασκευή, αφού το sell-off νωρίτερα την εβδομάδα διέγραψε απώλειες περίπου 7% από τις τιμές καθώς ένα νέο κύμα κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη μείωσε τις προσδοκίες για επικείμενη ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων.

Το Brent ενισχύθηκε 2,20% στα 64,67 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 2,58% στα 61,55 δολάρια ανά βαρέλι. Και τα δύο διαπραγματεύθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα άνω των 2 $ το βαρέλι την Παρασκευή. Το πετρέλαιο υποχώρησε περίπου 7% την Πέμπτη, καθώς αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες επανέφεραν lockdowns και τα προγράμματα εμβολιασμού επιβραδύνθηκαν λόγω προβλημάτων διανομής και ανησυχιών για πιθανές παρενέργειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης