Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Seele (OMW): Δεν πρέπει να είναι εργαλείο απειλών από τις ΗΠΑ ο Nord Stream 2

Seele (OMW): Δεν πρέπει να είναι εργαλείο απειλών από τις ΗΠΑ ο Nord Stream 2
Οι ΗΠΑ βλέπουν τον αγωγό ως άμεση απειλή για την ανεξαρτησία της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο
Σχετικά Άρθρα

O διευθύνων Σύμβουλος της αυστριακής εταιρείας OMV, Rainer Seele υποστηρίζει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, σύμφωνα με τα όσα είπε στην εφημερίδα Wiener Zeitung και αναμεταδίδει το Reuters.

«Αυτό το έργο έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια του εφοδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου. Επομένως είναι ευθύνη της Ευρώπης να αποφασίσει. Έχουμε βαθιά φιλία με τις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Και οι φίλοι δεν πρέπει να απειλούν ο ένας τον άλλον» συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις Blinken

Οι ΗΠΑ βλέπουν τον αγωγό ως άμεση απειλή για την ανεξαρτησία της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και για το λόγο αυτό, ήδη από την κυβέρνηση Τrump, είχαν προχωρήσει σε μία σχεδόν πολεμική ρητορική έναντι της Γερμανίας για τον αγωγό αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Antony Blinken  δήλωσε με απειλητικό ύφος ότι όποια εταιρεία συνεχίσει την εμπλοκή της στο έργο κατασκευής του συγκεκριμένου αγωγού και δεν αποσυρθεί άμεσα, θα υποστεί βαρύτατες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Απόσυρση ασφαλιστικών εταιρειών

Σχεδόν 20 εταιρείες, (κυρίως ασφαλιστικές) εγκατέλειψαν πρόσφατα το έργο αφού η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις. Η αυστριακή εταιρεία είναι ένας από τους συνεργάτες της Gazprom στο έργο 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι υπόλοιποι εταίροι είναι η Uniper της Γερμανίας, το Wintershall Dea της BASF, η Royal Dutch Shell και η Engie της Γαλλίας.

Οι Γερμανοί, παρά την κόντρα που προβάλουν οι ΗΠΑ δείχνουν πρόθυμοι να συνεχίσουν το έργο του αγωγού και να μην υποκύψουν στις απειλές των ΗΠΑ οι οποίες δεν στρέφονται απευθείας προς το γερμανικό κράτος αλλά στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το έργο θα πρέπει να τεθεί σε παύση έως τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο «Στην Ευρώπη έχουμε σαφείς κανόνες του παιχνιδιού που βασίζονται στη συναίνεση. Επομένως, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των μικρότερων κρατών μελών », δήλωσε ο Seele στην εφημερίδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης