Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Γαλλία στηρίζουν τον φόρο άνθρακα στις εισαγωγές

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Γαλλία στηρίζουν τον φόρο άνθρακα στις εισαγωγές

 Τον Ιούνιο έτοιμη η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Την στήριξη τους σε έναν ευρωπαϊκό φόρο στις εισαγωγές από χώρες με χαμηλότερες προδιαγραφές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επιβεβαίωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γάλλοι, καθώς το μπλοκ επιδιώκει να επιβάλει τις κατευθυντήριες γραμμές του στην αγορά εμπορίου εκπομπών.

Ενώ η ΕΕ φαίνεται να πρωτοστατεί σε παγκόσμιο επίπεδο κατά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θέλει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες δεν θα αποφύγουν τα αυστηρότερα πρότυπα της, απλώς ενισχύοντας την παραγωγή σε πιο επιεικείς χώρες εκτός ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει πρόταση τον Ιούνιο να απαιτήσει από τους παραγωγούς εκτός ΕΕ να καταβάλουν τέλη βάσει εκπομπών για την πώληση ρυπογόνων αγαθών στην Ευρώπη, εξισώνοντας τους όρους ανταγωνισμού με τις ευρωπαϊκές εταιρείες της ΕΕ που υπόκεινται σε αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών.
«Πραγματοποιούμε συζητήσεις με τους ευρωπαίους συναδέλφους μας και τα θεμέλια για μια συμφωνία χτίζονται γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire σε ομιλία του σε μια διαδικτυακή διάσκεψη που διοργανώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση.

Μηχανισμός προσαρμογής

Μαζί με τη Γαλλία, οι κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας και της Ισπανίας δημοσίευσαν την Τρίτη στον ιστότοπο ειδήσεων Politico, αίτημα για μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα της ΕΕ από το 2023.
Για να αποφευχθεί η παραβίαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και η επιβολή κυρώσεων σε αντίποινα, η εισφορά θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά τρόπο που να μην κάνει διακρίσεις μεταξύ των εισαγωγέων με βάση την καταγωγή τους.
Ένας τρόπος για να βρούμε κάποια λύση θα μπορούσε να είναι η απαίτηση των εισαγωγέων να πληρώσουν ένα όριο εκπομπών στα σύνορα με βάση την τιμή του υπάρχοντος συστήματος εμπορίας της ΕΕ. «Αν και δεν έχουμε κάνει ακόμα την επιλογή μας, υπάρχει κάποια σύγκλιση προς μια επιλογή που αντικατοπτρίζει το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Paolo Gentiloni στο συνέδριο. Το Παρίσι, που από καιρό υπερασπίστηκε την εισφορά στα σύνορα άνθρακα, τάσσεται υπέρ μιας μεταβατικής φάσης έως το 2030 για τη σταδιακή κατάργηση των δικαιωμάτων εκπομπών για ορισμένες εταιρείες της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης