Διεθνή

Μπρα ντε φερ ΗΠΑ - Κίνας σε ενέργεια, διεθνές εμπόριο και χρηματιστήρια

Μπρα ντε φερ ΗΠΑ - Κίνας σε ενέργεια, διεθνές εμπόριο και χρηματιστήρια
Η Στρατηγική Συμφωνία Κίνας - Ιράν περιέχει ένα εύρος οικονομικών τομέων όπως το πετρέλαιο,τα μεταλλεία και η προώθηση βιομηχανικών επενδύσεων
Σχετικά Άρθρα
Ένα διπλωματικο μπρα ντε φερ μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η Κίνα προχώρησε σε μια 25ετή συμφωνία με το Ιράν με στόχο να αυξήσει την επιρροή της στην ασιατική ζώνη και να δώσει λύσεις στην χώρα που παραμένει στοχοποιημένη με κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
O Κινέζος ΥΠΕΞ Wang Yi υπέγραψε ένα 25ετές πακέτο σε ενέργεια και υποδομές με το Ιράν, ενώ και οι δύο χώρες είναι υπό την επιρροή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία υπογράφηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του κινέζου υπουργού στην Τεχεράνη στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Οι δύο πλευρές είχαν επίσης συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις τους και για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει κινεζικές επενδύσεις σε κομβικούς τομείς, όπως εκείνοι της ενέργειας και των υποδομών, ο Γουάνγκ είχε συνάντηση με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Η συμφωνία είναι ένα παράδειγμα "επιτυχημένης διπλωματίας", δήλωσε ο σύμβουλος του Ροχανί, Χεσαμεντίν Ασενά, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το Politico η Στρατηγική Συμφωνία περιέχει ένα εύρος οικονομικών τομέων όπως το πετρέλαιο,τα μεταλλεία και η προώθηση βιομηχανικών επενδύσεων καθώς αναλόγων στον κλάδο των μεταφορών.

Παράλληλα η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο Καναδούς στο πλαίσιο μιας σειράς κινήσεων - απαντήσεων, για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι Αμερικανοί στους Κινέζους για την αντιμετώπιση μειονοτήτων στην επαρχία της Xinjiang.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Biden χθες μάλλον είχε επιχειρήσει να δώσει δείγμα καλής θέλησης καλώντας  τους προέδρους της Ρωσίας και της Κίνας στις πρώτες Παγκόσμιες Συνομιλίες για το Κλίμα που θα οργανώσει η κυβέρνησή του, την Παρασκευή 26/3.

Κραχ για τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς

Η δοκιμασία των αμερικανο - κινεζικών σχέσεων έχει επεκταθεί και στις αγορές με αποτέλεσμα οι δύο βασικές μετοχές της κινεζικής τεχνολογίας η Baidu και η Tencent να έχουν χάσει σε αξία 33,5% και 48,5% την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η Αμερικανική Επιτροπή κεφαλααγοράς ανακοίνωσε ότι θα διαγραφούν από την Wall ξένες εταιρίες που δεν συμμορφούνται με τις Αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης στην τρετία.

Σλυμφωνα με το Bloomberg η Goldman ρευστοποίησε πακέτα αξίας 10 δισ δολ, από τα οποία τα 6,6 δισ αφορούσαν την Baidu και τα υπόλοιπα την Tencent και την Vishop την Παρασκευή που μας πέρασε.
Oι ρευστοποιήσεις ύψους 35 δισ επεκτάθηκαν και σε άλλες μετοχές της τεχνολογίας.

Η Baidu που είναι η κινεζική απάντηση στις αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας από τα 263 δολάρια στην αρχή της εβδομάδας βρέθηκε στα 175 δολάρια και άρχισε να ανακάμπτει στα 208 δολάρια στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής.
Η εταιρία αναμένεται να έχει φέτος άνοδο στον κύκλο εργασιών σε 17,9 δισ δολ με flat κέρδη στα 3,3 δισ και με ένα προβλεπόμενο P/E στο 29, η τιμή - στόχος είναι στα 286 δολ. σύμφωνα με τους αναλυτές.
Το πριθώριο ebitda έφθασε το 26% χάρις την ψηφιοποίηση του βιομηχανικού internet στην προηγούμενη χρήση.

Eπίσης η Baidu σε συνεργασία με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely ετοιμάζεται να εισέλθει στα ηλεκτρικά αυτοκινούμενα μέσα.
Είναι κομβική η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της για τις προσδοκίες των σχέσεων μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων.

www.worldenergynews.gr








 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης