Ενέργεια

Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης το καλώδιο Αττικής με Κρήτη - Για τον ΔΕΔΔΗΕ 350 εκατ ευρώ

Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης το καλώδιο Αττικής με Κρήτη - Για τον ΔΕΔΔΗΕ 350 εκατ ευρώ
Τα δίκτυα ηλεκτροκίνησης, η Δ' φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων και το ΚΥΤ Κουμουνδύρου στο Ταμείο

Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης τίθεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Έτσι πλέον ο ΑΔΜΗΕ στρέφεται και πάλι στο ΕΣΠΑ για να εξασφαλίσει τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει ότι θα προέλθουν από επιδοτήσεις στο σύνολο του 1 δις ευρώ που εκτιμάται ότι θα κοστίσει το έργο.

Χθες το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα κατατεθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες έως το τέλος Απριλίου.
Το συνολικό ύψος του προγράμματος υπολογίζεται σε 32 δις ευρώ εκ των οποίων τα 19 δις ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από δανεισμό.
Η Πράσινη Μετάβαση που αφορά κυρίως τον τομέα της ενέργειας αποτελεί τον έναν από τους τέσσερις πυλώνες του προγράμματος (οι άλλοι τρείς είναι: Ψηφιακή Μετάβαση, Απασχόληση-Κοινωνική Συνοχή και Ιδιωτικές Επενδύσεις) και σε αυτόν θα κατευθυνθεί το 37% των επιχορηγήσεων δηλαδή περίπου 5,5 δις ευρώ.

Η κατανομή των πόρων

Έτσι σε ότι αφορά τον ενεργειακό τομέα στο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά και από σχετικές συνεννοήσεις με τις Βρυξέλλες θα ενταχθούν τρία προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στο κτιριακό απόθεμα της χώρας και συγκεκριμένα:

Πρόγραμμα Εξοικονόμησης για τις ιδιωτικές κατοικίες συνολικού προϋπολογισμού 3 δις ευρώ εκ των οποίων το 40% θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόγραμμα Εξοικονόμησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ εκ των οποίων περίπου το 50% θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και
Πρόγραμμα Εξοικονόμησης για τα δημόσια κτίρια προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ με το 50% να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων προβλέπεται να υλοποιηθούν μέσω εταιριών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, ESCOs.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί με 350 εκατ. ευρώ ο ΔΕΔΔΗΕ για την υλοποίηση έργων εκσυγχρονισμού των δικτύων και εγκατάστασης έξυπνων μετρητών. Πάντως τα 350 εκατ. ευρώ που αφορούν επιχορηγήσεις, θεωρείται ένα εξαιρετικά μικρό ποσό εάν υπολογιστεί ο Διαχειριστής του Δικτύου (100% θυγατρική της ΔΕΗ που βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης) έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ στην πενταετία.

Οι πηγές χρηματοδότησης της Διασύνδεσης


Σε ότι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ, το προηγούμενο διάστημα «έτρεχε» δυο παράλληλα σενάρια επιχορήγησης του, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσω του ΕΣΠΑ που ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός.
Μάλιστα πηγές του Διαχειριστή σημειώνουν ότι ο σχεδιασμός που αφορά το ΕΣΠΑ είναι ώριμος και ως εκ τούτου δεν δημιουργεί πρόβλημα η μη ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει εξασφαλίσει ήδη για το καλώδιο Κρήτη - Αττική τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 200 εκατ. ευρώ θα είναι τα ίδια κεφάλαια που θα διατεθούν για το έργο.

Σημειώνεται τέλος ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται δυο άλλα έργα του ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα η Δ΄ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και η αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Και τα δυο έργα θα χρηματοδοτηθούν με 200 εκατ. ευρώ.
Τέλος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν 80 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

www.worldenergynews.gr









Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης