Διεθνή

Το σχέδιο Biden 2,25 τρισ δολ: Ηλεκτροκίνηση,Υποδομές, ΑΠΕ, Βιομηχανία οι προτεραιότητες

Το σχέδιο Biden 2,25 τρισ δολ: Ηλεκτροκίνηση,Υποδομές, ΑΠΕ, Βιομηχανία οι προτεραιότητες
Προανήγγειλε αύξηση εταιρικής φορολογίας στο 28%
Σχετικά Άρθρα

Το σχέδιο ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο επιδιώκει επίσης να επενδύσει σε παραδοσιακά έργα υποδομών όπως δρόμους και γέφυρες, είναι το επίκεντρο της φιλόδοξης ατζέντας της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομάκρυνση της από τον άνθρακα έως το 2050 και την επστροφή της χώρας στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Aνέφερε χαρακτηριστικά από το Pittsburgh, ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την ανακατασκευή 10 μεγάλων γεφυρών των ΗΠΑ.

H βασική δομή του σχεδίου είναι η εξής:
Περιλαβάνει: 621 δισ δολ για τις υποδομές, δρόμους, λιμάνια, δημόσιες μεταφορές και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ποσό 400 δισ κατευθείαν για την κοινωνική πρόνοια.
Κονδύλι  300 δισ για αναβάθμιση των δικτύων πόσιμου νερού, ιντερνετικών διασυνδέσων και αναβάθμιση του ηλεκτρικού δκτύου.
Κοδνύλι 300 δισ για αναβάθμιση κατοικιών κα σχολείων.
Κονδύλι 350 δισ για την βιομηχανία, την έρευνα και τις επαγγελματική εκπάιδευση

Αύξηση φορολογίας

Παράλληλα ο Αμερικανός Πρόεδρος από το Pittsburgh ανήγγειλε την αύξηση της εταιρικής φορολογίας στο 28% και παράλληλα προανήγγειλε αντικίνητρα για offshore και κίνητρα για επιστροφή παραγωγικών μονάδων στις ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο του πολιτικού του μηνύματος η μεσαία τάξη. Επανέλαβε επίσης ότι ετήσια εισοδήματα κάτω από 400.000 δολάρια δεν θα επιβαρυθούν.

Ηλεκτροκίνηση και ΑΠΕ

Σχεδιάζει επίσης να δαπανήσει 165 δισεκατομμύρια δολάρια για δημόσιες συγκοινωνίες, και σιδηροδρομικά έργα - κινήσεις που θα μπορούσαν να μετατοπίσουν περισσότερους Αμερικανούς από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα σε τρένα και συστήματα διαμετακόμισης.
Το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Το τεράστιο σχέδιο υποδομής του προέδρου Joe Biden περιλαμβάνει 174 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των αγορών ηλεκτρικών οχημάτων και δισεκατομμύρια ακόμη για ανανεώσιμη ενέργεια , καθώς και οι δύο διατάξεις αποσκοπούν στον απογαλακτισμό των ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι τα νέα κεφάλαια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) θα οδηγήσουν σε περισσότερη παραγωγή εξαρτημάτων και μπαταριών EV στις ΗΠΑ και θα χρηματοδοτήσουν νέες εκπτώσεις καταναλωτών και φορολογικά κίνητρα «για να αγοράσουν αμερικανικά EV, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτά τα οχήματα είναι προσιτά για όλες τις οικογένειες και κατασκευάζονται από εργαζόμενους με καλές δουλειές."

Το σχέδιο Biden προτείνει επιχορηγήσεις και κίνητρα «για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 500.000 φορτιστών EV έως το 2030».
Προβλέπει επίσης την αντικατάσταση 50.000 οχημάτων διέλευσης ντίζελ και την ηλεκτροδότηση τουλάχιστον του 20% των σχολικών λεωφορείων και 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Ωστόσο, δεν ακολουθεί το προβάδισμα της Καλιφόρνιας στον καθορισμό ημερομηνίας κατάργησης των βενζινοκίνητων οχημάτων.

Απαιτεί επίσης 25 δισ δολάρια για τα αεροδρόμια των ΗΠΑ και θα «χρησιμοποιήσει τα τεράστια εργαλεία των ομοσπονδιακών προμηθειών για την ηλεκτροδότηση του ομοσπονδιακού στόλου, συμπεριλαμβανομένης της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο μετασχηματισμός της ενεργειακής οικονομίας

Η πρόταση αποσκοπεί στην επέκταση των φορολογικών κινήτρων για εγκαταστάσεις αιολικής, ηλιακής και ενεργειακής αποθήκευσης σε μια δεκαετία, μειώνοντας το κόστος των τεχνολογιών για τους αγοραστές ενέργειας.

Το σχέδιο θα αξιοποιήσει επίσης το ύψος των αγορών της κυβέρνησης και θα απαιτήσει να τροφοδοτούνται οι ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις όλο το εικοσιτετράωρο από πηγές χωρίς άνθρακα.
Προβλέπει επίσης 15 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα που αποδεικνύουν αναδυόμενες ενεργειακές τεχνολογίες όπως δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, προηγμένο πυρηνικό και υδρογόνο.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο δεσμεύτηκε να καταργήσει τις επιδοτήσεις και τα φορολογικά κενά για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και να απαιτήσει από τους ρυπαίνοντες να πληρώσουν σε ένα ταμείο για τον περιβαλλοντικό καθαρισμό.
Για να βοηθήσει τους εργαζόμενους που εκτοπίστηκαν από τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης 16 δισεκατομμύρια δολάρια για την απασχόληση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων για να κλείσουν ορφανά πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου και να καθαρίσουν εγκαταλειμμένα ορυχεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης