«Πράσινη» ενέργεια μέσω PPA για την Mercedez από Daimler και Statkraft

«Πράσινη» ενέργεια μέσω PPA για την Mercedez από Daimler και Statkraft
Η γερμανική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τέτοιου είδους συμφωνίες PPA

Σε μια σημαντική συμφωνία κατέληξαν Daimler και Statkraft υπογράφοντας διμερές συμβόλαιο με την Mercedez, προκειμένου να τροφοδοτούνται με ΑΠΕ τα εργοστάσιά της.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μεγάλων βιομηχανικών παραγόντων επιδιώκει να αποδεσμεύσει τις δραστηριότητές του μέσω αυτών των συμφωνιών με ανανεώσιμες πηγές. Η Daimler έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις με αιολικά πάρκα στη Γερμανία και την Πολωνία. Αλλά αυτή η νέα συμφωνία θα τους δώσει 100% ανανεώσιμη ενέργεια.

Η προέλευση

Η αιολική ενέργεια θα προέλθει από 200 ανεμογεννήτριες που εκτείνονται σε 24 διαφορετικά αιολικά πάρκα στη Γερμανία. Πρόκειται για υφιστάμενα αιολικά πάρκα που δεν λαμβάνουν πλέον δημόσια οικονομική υποστήριξη. Έτσι, η συμφωνία τους διατηρεί σε λειτουργία και βοηθά στην αποτροπή πρόωρου και περιττού παροπλισμού των στροβίλων.

Και συνδυάζοντας την αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική Daimler και η Statkraft δείχνουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να προσφέρουν σταθερή και αξιόπιστη ισχύ στη βιομηχανία, σε αυτήν την περίπτωση σε ένα βασικό μέρος της ευρωπαϊκής κατασκευαστικής βάσης.

Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης

Η γερμανική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τέτοιου είδους συμφωνίες PPA. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την υποστήριξη της ζήτησης ανανεώσιμων πηγών από την αγορά.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια με τις συμβάσεις σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα, οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας στη Γερμανία τιμωρούνται άσκοπα σήμερα εάν υπογράψουν εταιρικό ανανεώσιμο PPA. Και ορισμένες κυβερνήσεις παρακρατούν τις απαραίτητες εγγυήσεις προέλευσης που υποστηρίζουν τις συμβάσεις, παρέχοντας την ιχνηλασιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson δήλωσε: «Αυτή είναι μια φανταστική συμφωνία. Η Daimler παίρνει καθαρή ενέργεια. Η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ευρώπης κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά στη μείωση των εκπομπών της. Συγκεκριμένα, 24 αιολικά πάρκα αποκτούν νέο πελάτη και μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς δημόσια υποστήριξη.

Η αιολική ενέργεια συνδυάζεται με ηλιακή ενέργεια και υδροηλεκτρικά για να παρέχει επί καθημερινής βάσεως σταθερή ισχύ. Και η Ευρώπη αποκτά ένα τέλειο μοντέλο, έτσι ώστε μέσω των ΑΠΕ να απελευθερώσει τον άνθρακα από την οικονομία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης