Ενέργεια

Συνεργασία Equinor και SSE για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου υδρογόνου στον κόσμο

tags :
Συνεργασία Equinor και SSE για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου υδρογόνου στον κόσμο

Το εργοστάσιο υδρογόνου Keadby θα έχει μέγιστη ζήτηση 1.800 μεγαβάτ (MW) υδρογόνου, παράγοντας περίπου 900 MW ηλεκτρικής ενέργειας

Η νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor και η βρετανική εταιρεία κοινής ωφέλειας SSE συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού τον πρώτο στον κόσμο 100% εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με υδρογόνο στη Βρετανία, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Πέμπτη.

Το υδρογόνο θεωρείται ως πιθανή αντικατάσταση του φυσικού αερίου στην παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, συμβάλλοντας στην επίτευξη παγκόσμιων κλιματικών στόχων.

Το εργοστάσιο υδρογόνου Keadby θα έχει μέγιστη ζήτηση 1.800 μεγαβάτ (MW) υδρογόνου, παράγοντας περίπου 900 MW ηλεκτρικής ενέργειας και θα μειώσει τις εκπομπές στο βιομηχανικό σύμπλεγμα έντασης άνθρακα της Βρετανίας στο Humber, βορειοανατολική Αγγλία, ανέφεραν οι εταιρείες.
«Με τους κατάλληλους μηχανισμούς πολιτικής, το Keadby Hydrogen θα μπορούσε να συνδεθεί στο διαδίκτυο πριν από το τέλος της δεκαετίας», πρόσθεσαν.
Επιπλέον, οι Equinor και SSE σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο 900 MW στο Keadby, εξοπλισμένο με τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα για τη μείωση των εκπομπών.
Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνεται όταν καίγεται το φυσικό αέριο θα συλλαμβάνεται και θα αποθηκεύεται μόνιμα κάτω από τον πυθμένα της Νότιας Βόρειας Θάλασσας.
Το εργοστάσιο Keadby 3 θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει έως το 2027, με την Equinor και την SSE να σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση άδειας ανάπτυξης αυτή την άνοιξη, ανέφεραν οι εταιρείες.

Η Equinor συμμετέχει επίσης σε ένα έργο παραγωγής υδρογόνου από φυσικό αέριο στο Saltend Chemicals Park κοντά στο Hull, ενώ συλλαμβάνει και αποθηκεύει μόνιμα το σχετικό CO2.
Το έργο, που ονομάζεται H2H Saltend, θα μπορούσε να παρέχει υδρογόνο χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα στον σταθμό παραγωγής ενέργειας υδρογόνου Keadby, ανέφερε η Equinor.

Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου στον κόσμο παράγεται σήμερα με την αναμόρφωση του φυσικού αερίου, αλλά η διαδικασία εκπέμπει επίσης CO2 και δεν είναι βιώσιμη. Η δέσμευση άνθρακα θα μπορούσε να μειώσει τις σχετικές εκπομπές κατά περίπου 90%.
Η Βρετανία έχει ως στόχο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, παρέχοντας οικονομική στήριξη σε ορισμένα έργα αποανθρακοποίησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης