Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Ο "άγνωστος Χ" της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει τα δόντια του

Κίνα: Ο
Ο πρόεδρος Xi Jinping δεν έχει κονφιρμάρει την παρουσία του στο virtual summit που διοργανώνει ο Bliden την επόμενη εβδομάδα

O παράγων Κίνα είναι ο άγνωστος Χ της παγκόσμιας οικονομίας κυρίως από τον τρόπο που εξελίσσεται η ατζέντα Biden, ο οποίος και επιχειρεί να θέσει τους όρους των ΗΠΑ, συνεχίζοντας εν μέρει την γραμμή Trump.
H Kίνα έχει μεγάλη σημασία για το ρίσκο της γεωπολιτικής έντασης αλλά και για την συμμετοχή της στην παγκόσμια ανάπτυξη, από την στιγμή που στο α' τρίμηνο μπορεί να υστέρησε ελαφρά στις προβλέψεις, αλλά δεν παύει να είχε μια ανάπτυξη της τάξης του 18,3% έναντι του 19% που αναμενόταν αλλά και του χαμηλού ρυθμού από τρίμηνο σε τρίμηνο στο 0,6%.
Η οικονομία της είναι 10,3% πάνω από το α΄τρίμηνο του 2019, στοιχείο που δείχνει ότι βρίσκεται στα προ - Covid επίπεδα.

Ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται καθώς οι Κινέζοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ σήμερα για το περιβαλλοντικό, καθιστώντας τους Αμερικανούς υπέυθυνους για την μη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού.
Και όλα αυτά ενώ ο πρόεδρος Xi Jinping δεν έχει κονφιρμάρει την παρουσία του στο virtual summit που διοργανώνει ο Bliden την επόμενη εβδομάδα.
Σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος συναντάται με την Μέρκελ και τον Μακρόν.

Η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει δομικά θέματα, όπως έχει αποφασίσει η ηγεσία της που έχουν να κάνουν με την χρηματοοικονομική εποπτεία, όπως για παράδειγμα η υπόθεση του κρατικού asset management Huarong ή να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς που οι ΗΠΑ έθεσαν στις μεγάλες κινέζικες εταιρίες τεχνολογίας, οι μετοχές των οποίων ήταν συνδεδεμένες με την ζημιά του Archegos Fund.
Επίσης όπως σημείωσαν, οι ίδιοι οι Κινέζοι, για την πορεία της οικονομίας τους αβεβαιότητες και αστάθειες παραμένουν με βάση τη κλιμάκωση του COVID.
Η ανεργία παραμένει ακόμα υψηλά για τους νέους στο 16%.

Παρά ταύτα με φιλόδοξα πλάνα όπως τα 95 δισ για κατασκευές με επίκεντρο τη νέα τους υπερμοντέρνα πόλη - γίγα σε τεχνολογία και τις προηγμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις Xiongan αλλά και στόχο εκμηδενισμού των εκπομπών ρύπων το 2060 οι Κινέζοι δείχνουν σκληροί παίκτες.
Καθώς η οικονομία τους υπολογίζεται ότι το 2028 θα είναι η μεγαλυτέρα παγκοσίμως.
Για το πρώτο τριμηνο ισχυρά στοιχεία οι λιανικές +34,2%, στο +14,1% η βιομηχανική παραγωγή έναντι 17,2% των προβλέψεων.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης