Ενέργεια

Tα PPAs και ο μετασχηματισμός της Μυτιληναίος σε εταιρία Κοινής Ωφέλειας

Tα PPAs και ο μετασχηματισμός της Μυτιληναίος σε εταιρία Κοινής Ωφέλειας
Ο δρόμος για ολοκληρωμένες παροχές προϊόντων και υπηρεσιών ανοίγεται στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους
Οι δηλώσεις του προέδρου Ευάγγελου Μυτιληναίου για την δημιουργία ενός νέου Utility, δηλαδή τον μετασχηματισμό του ομώνυμου ομίλου σε μια εταιρία Κοινής Ωφελείας ανοίγει πολλούς διαδρόμους του νέου επιχειρείν στην ενέργεια, όπου η Μυτιληναίος μπορεί να έχει το πάνω χέρι στο φυσικό αέριο, όμως πολλά θα κριθούν στις ΑΠΕ και κυρίως στον μετασχηματισμό της αγοράς από την επιδότηση της κρατικής ταρίφας, που κλείδωσε μεγάλα κέρδη μέχρι τώρα σε μια ανταγωνιστική αγορά.
Τα PPAs, πράσινα με κρατικές εγγυήσεις και εταιρικά στην συνέχεια, σε μια απελευθερωμένη αγορά είναι ένα επόμενο μεγάλο βήμα, που δεν θα είναι από τα πρώτα θεσμικά ζητήματα, που θα συμφωνηθουν στην συνάντηση Σκρέκα - Βεστάγκερ, όμως είναι το μέλλον.
Μέχρι στιγμής για τα PPAs  έχει μιλήσει η πλευρά Μυτιληναίου, η ΔΕΗ, σιγή τηρείται από την Τέρνα Ενεργειακή, όπως επίσης και τον Ελλάκτωρα, που αντιμετωπίζει τα εσωτερικά του προβλήματα. Από την άλλη πλευρά είναι κάτι που το θέλει και η βιομηχανία η οποία προσβλέπει σε αυτό.

Ανταγωνισμός και μετεξέλιξη

Η ΔΕΗ από την πλέυρά της εμφανίζεται βεβαία, ότι θα μπορέσει να προσφέρει τα προϊόντα αυτά αξιοποιώντας την ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ και εκτιμώντας ότι έχει τα περισσότερα κίνητρα, δοθέντος ότι δεν έχει να επωφεληθεί από τα προνομιακά συμβόλαια του παρελθόντος.
Παράλληλα στην ελληνική αγορά βρίσκονται ήδη ξένες εταιρίες οι οποίες βολιδοσκοπούν ελληνικές, για να κλείσουν συμφωνίες σε συμβόλαια PPΑ.
Η Μυτιληναίος είναι στην παρούσα φάση ένα βήμα μπροστά, καθώς έχει συνάψει ήδη συμφωνία με την Εγνατία για 200 MW φ/β με διάρκεια 10 ετών και τιμή τα 33 ευρώ/Mwh με option 5 χρόνια επέκτασης.

Όπως έχει γίνει γνωστό σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, οι κρατικές εγγυήσεις/ επιδοτήσεις θα ανέρχονται στα 15 ευρώ/Mwh για τα PPA που θα συνάψουν οι παραγωγοί ΑΠΕ με την βιομηχανία και θα είναι και το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η ανάπτυξη της αγοράς. Αυτό που αναφέρει ανάλυση της Alpha Finance έχει να κάνει με την παράλληλη συνύπαρξη των κρατικά επιδοτουμένων PPA με τα εταιρικά και την εξέλιξη της αγοράς του Target Model, να είναι αυτή που θα υπαγορεύει τις εξελίξεις.
Οι βιομηχανίες, μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και άλλες, που έχουν υψηλά ενεργειακά κόστη θα αναζητήσουν τέτοια ενεργειακά προϊόντα.
Εκτιμάται ότι τα PPAs θα συμβάλλουν αξιόπιστα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, την μείωση του ρίσκου και τελικα καλύτερες τιμές για τους ανοράζοντες ενέργεια.
Εκείνο πάντως που θεωρεί πιθανό η ανάλυση, είναι ότι η ενεργεαική πολιτική θα διατηρήσει τις δημοπρασίες για τον καθορσιμό τιμών της αγοράς των ΑΠΕ μέχρι το 2024.

H υπόθεση που δείχνει τον δρόμο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, που κάνει η σχετική ανάλυση είναι, ότι αν τα 200 MW των Φ/β της Εγνατίας παράγουν Ο,3 ΤWhr για το 2023 στην τιμή των 33 ευρώ/Mwh, με προσθήκη 1,3 GW θα μπορούναν να καλύψουν τις ανάγκες του Αλουμινίου στις 2,64 TWh σε ετήσια βάση, οδηγώντας στον μετασχηματισμό του πράσινου αλουμινίου.
Αυτό βέβαια δεν λαμβάνει υπόψιν του πολλές από τις παραμέτρους που μπαίνουν στην ενεργειακή αγορά και απαιτούν μια συνολική προσαρμογή της στρατηγικής του Ομίλου, όμως είναι ένα χρήσιμο συμπέρασμα για τον μελλοντικό μετασχηματισμό.

Η ανάλυση κλείνει σε αυτό το σημείο το κεφαλαιο αναφέροντας ότι τα PPA μπορεί να είναι το game changer για τον όμιλο, που θα επιτρέψουν στην Protegia να διπλασιάσει το μεριδιό της κερδίζοντας εταιρικά σχήματα ενεργοβόρα και τελικά να οδηγήσουν την Μυτιληναίος να καταστεί μια ολοκληρωμένη εταιρία κοινης ωφέλειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης